Mühendislik

Kurşun nedir? Tehlikeleri ve Önlemler!

Kurşun nedir? Tehlikeleri ve Önlemler | Kurşun yani Latince kısaltılmışı “Pb (Plumbum)” atom numarası 82 olan kimyasal bir elementtir. Çoğu yaygın malzemeden daha yoğun olan ağır bir metaldir. Kurşun yumuşak ve dövülebilirdir ve ayrıca nispeten düşük bir erime noktasına sahiptir. Taze kesildiğinde, kurşun mavi bir izler ile gümüşidir. Havaya maruz kaldığında donuk gri bir renge dönüşür. Kurşun, herhangi bir kararlı elementin en yüksek atom sayısına sahiptir. Ayrıca izotoplarından üçü daha ağır elementlerin büyük nükleer bozunma zincirlerinin uç noktalarındadır.

Kurşun boru
Kurşun boru

Kurşun nispeten tepkisel olmayan bir geçiş metalidir. Zayıf metalik karakteri amfiterik doğası ile gösterilmiştir. Kurşun ve kurşun oksitler, asitler ve bazlarla reaksiyona sokulursa kovalent bağ oluşturma eğilimindedir.

Kurşun bileşikleri genellikle karbon grubunun daha hafif üyeleriyle ortak olan +4 durumu yerine, +2 oksidasyon durumunda bulunur. İstisnalar çoğunlukla organolead bileşikleri ile sınırlıdır. Grubun daha hafif üyeleri gibi, kurşun da kendisiyle bağ kurma eğilimindedir. Böylece zincirler ve polihedral yapılar oluşturabilir.

Kurşun nedir? Tehlikeleri ve Önlemler!

“Kurşun” toksik bir metal elementtir. Ayrıca değişik kaynaklardan çok az miktarlarda alınabilen kurşun zaman içinde vücut içinde ayrışamaz. Bunun yanında vücuttan atılamadığından birikir kurşun zehirlenmesinin emarelerini, karın ağrısı, kabızlık, iştah kaybı, kusma, baş ağrısı şeklinde görülmeye başlar. Ayrıca yüksek dozlarda sinir sistemi ve beyin hasarı sorunlarına kadar gidebilir.

Kurşun nedir?
Kurşun nedir?

Binaların çeşitli bölümleri (duvarları, doğramaları vs.) kurşun içeren boyalar ile boyanmış olabilir. Evde kullanılan suyu taşıyan borular, döküm metal banyo küvetleri, boyalı, parlak ve süslü yemek takımları potansiyel olarak toksik “kurşun metali” içerebilirler. Bütün bu potansiyel toksik ürünlerin kullanmamaya özen göstermeliyiz.

Ne yapmalı?

Küçük çocukların çoğu zamanını halıların üstünde geçirirler. Aynı zamanda ağızları çoğunlukla yere çok yakın olmaktadır. Bu sebeple duvarlardan tozumuş boyalar, kurşun içeren boyalarla boyanmış ucuz plastik oyuncaklar ile haşır neşir olabilirler. Özellikle 6 ay ile 7 yaşına kadar olan çocuklar daha fazla potansiyel tehlike altında olabil-
diklerini düşünerek gerekli tedbirleri almalıyız. Yani çocuklarınızdan ucuz Çin Malı metalik ve plastik oyuncakları uzak tutun! Kurşun ve diğer ağır metallerin sağlık riski taşıdıkları unutulmamalıdır!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.