Yeni Mezun Nasıl iş Bulur? Hayalinizdeki iş için Uzmanlardan 6 ipucu!
Yeni Mezun Nasıl iş Bulur? Hayalinizdeki iş için Uzmanlardan 6 ipucu | Üniversite günleri geçti gitti. Saçlar kesildi gitar bir tarafa atıldı. Kravatınızı takıp tıraş olduğunuz ve kariyerinizin ilk adımları başladı yani iş bulmak. Rakiplerinizi geçip hayalinizdeki işe nasıl ulaşacaksınız. İşte uzmanlardan ipuçları!
Bir pazar alanı düşünün; bu pazar alanında birçok farklı meyve bulunsun, hepsi de birbirinden kaliteli olsun. Burada meyvelerin bolluğu arz miktarının yani pazardaki ürün miktarının çokluğunu gösterir. Şayet bu pazara gelen kişi sayısı bu meyvelerin tamamını alabilecek düzeydeyse, pazarcılar memnun bir şekilde ürünlerini değerlerinde satabilecektir.
Yeni Mezun Nasıl iş Bulur?
Herhangi bir sebepten dolayı talebi karşılayacak kadar alıcı olmazsa (ekonomik alım gücü kaybı, o dönem içinde pazarın bulunduğu bölgede yaşayan kişi sayısında azalma vb gibi…), meyvelere olan talep düşük olacaktır. Yani bir anlamda arz – talep dengesinde dengesizlik oluşacaktır. Bunun sonucunda ucuza satılan ya da kasalara geri konan ve belki sonra da satılamadığı için çürüyen meyveler olacaktır.
Her geçen gün artan yeni mezun sayısı, sosyal medya iş platformlarında, “Aktif İş Arayışında / İş Tekliflerine Açık” bilgilerini başlık haline getiren kişi sayısını artırıyor. Burada da aslında pazardaki gibi bir arz-talep dengesizliği söz konusu.
İş arayan bir kişinin bir pazarcı olduğunu düşünelim. Müşteriler de işveren olsun. Sizin ürünlerinizin diğer pazarcılar arasından seçilmesi için neler yapabilirsiniz?
Hayalinizdeki iş!
Yakınmak aptalca. Eyleme geç ya da unut! Stefan Sagmeister.
Gerek kurumsal deneyimlerim, gerekse profesyonel koç kimliğimizle fark ettiğim hep aynı. Bugün yaşamın her alanında öne çıkan insanlar, kendilerini net bir şekilde ortaya koyan ve bunu ifade edebilenlerden oluşuyor. Bunun için şu iki özelliğe sahip olmak gerekiyor;
- Kişinin sürekli gelişime açık olması.
- İlişkilerine önem vermesi ve iletişimde olduğu ağı genişletmesi.
Yeni Mezun Nasıl iş Bulur? Uzmanlardan 6 ipucu!
Tıpkı tezgahını özenle kuran, elmalarını tek tek silip temizleyen, parlatan, müşterilerini tanıyan ya da yeni müşterilerle tanışmaya çalışan bir pazarcı gibi.
Bugün yeni mezun olsanız bile birkaç basit farkındalıkla yani bu 6 ipucu ile kendinizi parlatıp öne çıkarabilirsiniz.
Ne iş olursa yaparım abi!
1. “Ne İş Olursa Yapmayın!” İstediğiniz işi ilk günden hedefleyin.
“Ne iş olursa yaparım”, iş arayışı sırasında genelde kullanılan ya da zihnen sahip olunan bir cümle olsa bile iş bulmayı garanti etmediği biliniyor.
Bazen “ne istediğimi bilmiyorum”, diyenleri duyarız. Aslında her insan günümüz gündelik koşuşturmaca ve streslerini bir kenara bırakırsa, ne istediğini bilmektedir. Bu noktada her şeyin mümkün olabileceği bir dünyada, ilk 3 yıl kariyerinizi tamamladığınızda kendinizi hangi noktada gördüğünüzü fark etmek, sizlerin hangi işi hedeflediğinizin yol göstericisidir.
Örneğin: Bilgi İşlem birimlerinde iş analisti, yazılımcı olmak istiyorum, bunların somut örnekleri olabilir. Kendinize en fazla 2-3 pozisyon hedeflemeniz, enerjinizi doğru kanallara akıtmanıza ve zamanı etkin değerlendirmenize yardımcı olacaktır.
Yeni Mezun Nasıl iş Bulur? Tecrübe meselesi
2. “İş ilanları iş deneyimi istiyor, yeni mezunun iş deneyimi olmaz” inancını çöpe atın! Kendi güçlü kaslarınıza odaklanın.
İş deneyimini klasik anlamda bir işte çalışmaktan ayrı tutun, yani çerçeveyi değiştirin. Yaşamınızın her dönemi deneyimlerle dolu. Siz bunların ne kadarının farkındasınız? Hemen üniversite yıllarındaki faaliyetlerinize odaklanın. Hangi platformlarda bulundunuz; kariyer günleri organizasyonu, Erasmus ile yurtdışında deneyim, bir proje/yarışmaya bir grup içinde katılma, sosyal kulüp yöneticiliği, stajlar…
Bunların her biri bir iş deneyimi kadar önemli deneyimlerdir. Neden?
Staj dönemlerinde kurumlar stajyerleri öğrenme amaçlı birtakım projelere dahil ederler. Bu durumda projenin içindeki tecrübelerden bahsetmek, başlı başına bir deneyimdir. Mesela “bir üretim bandının iş akış süreçlerini güncelledim”, “bir uygulamanın yazılımında rol aldım” cümleleri ciddi deneyimleri ifade eder. Zaman yönetimi, takım olma, iletişim gibi yetkinlikleri geliştirdiğinizin en güzel örnekleri buradadır.
Gönüllü ol!
Eramus ile değişim programına katılanlar ise, yabancı dil gelişimi, farklı kültürlerle yaşama ve çalışma becerileri gibi önemli deneyimleri yaşamış ve bu becerileri hayatına katmıştır.
Proje ya da yarışma süreçlerine katılımlarda, takım oyuncusu/lideri olmak, takım olma, esneklik, zaman yönetimi gibi birçok farklı deneyim tecrübe edilmiş olunur.
Burada önemli olan yaptıklarınızın size kattığı becerilerle kendinizi ifade edebilmenizdir.
Biliyor musunuz, bugün birçok profesyonel bu tür deneyimleri sivil toplum örgütlerinde aldıkları sorumluluklarla gerçekleştiriyor ve bunu ifade ediyor.
Yeni Mezun Nasıl iş Bulur? İkna etmek
3. “Görüşmede karşımdaki yılların kurdunu nasıl ikna edebilirim ki?” diye endişelenmeyin! İknadan ziyade, bu görüşmeyi karşılıklı birbirinizi dinleme ve anlama görüşmesi olarak görün.
Ne kadar iyi bir kumaşınız olursa olsun, bunu alacak kişi bulamazsanız, “beş para etmez” bir halde kenarda kalırsınız.
Öncelikle iletişime geçtiğiniz ve çalışmayı hayal ettiğiniz kurumu iyi araştırın. Kurumun değerlerini, aradığınız işin talep ettiği becerileri de göz önünde bulundurun. Sizde var olan becerilerle kurumun becerilerini eşleyin. Var olan deneyimlerinizi ve bu deneyimlerin size kattığı becerileri değerlerinizle karşı tarafa aktarın. Bunları aktarırken, can kulağı ile karşı tarafı dinleyin. Size sorulan sorulara kısa ve öz cevaplar verin. Daha detay talep edilirse, o zaman ihtiyaca göre detaylandırabilirsiniz.
Yaşamın içinde dinlemek çok önemli bir noktadır. Zira dinlemeden yapılan bir yorum ya da verilen bir cevap, içinde bulunduğunuz süreci sekteye uğratır.
Zaman Ayır!
4. “Yeni mezunların özgeçmişi aynı olmaz!” Yeterli zamanı gerekli çalışmayı yapmaya ayırın!
Özgeçmişinizi gereksiz detaylardan arındırın. Kimi zaman bir yeni mezun 3-4 sayfa özgeçmiş sunabiliyor. İçeriğe bakınca da bunun abartılmış bir özgeçmişten öteye geçmediği anlaşılıyor. Adı üzerinde Öz-Geçmiş: Özünüz olmalı, bir bakışta sizi ortaya çıkaracak ve diğerlerinden ayıracak farklılıkları içermelidir. 2 ve 3. maddelerde anlatılanları sentez bir şekilde yazılı hale getirirseniz zaten özünüz ortaya çıkacaktır.
Yeni Mezun Nasıl iş Bulur? Özenli ol!
5. “Özensiz Davranmayın!”. Şirketlerin kariyer günlerinde gösterdiği profesyonellik, özen ve özgünlüğü siz de onlara gösterin.
Gerek özgeçmiş gerekse süreçlere hazırlanırken, birçok farklı platformlardan verilen önerileri dinleyin. Bunları kendi iç süzgecinizden geçirerek size en uygun olduğunu hissettiklerinizi, hazırlıklarınız arasına alın ve içselleştirin. Bunun için profesyonel hizmetlere başvurmayı da düşünün!
Kendinle konuş!
6. “Deniyorum olmuyor! Umudumu kaybettim!” Sakın demeyin. “Henüz olmuyor. Her şey yeni başlıyor!” deyin.
Eğer başarısız olmuyorsanız, başlamaktan sayılmaz. Seth Godin
Denediniz başarısız oldunuz! Güzel, bu henüz o pozisyonun size uygun olmadığı anlamına gelir: Başvurduğunuz gün uygun değildir ya da sadece o pozisyon uygun olmayabilir. Başka bir zaman diliminde veya başka bir pozisyonda orada çalışabilirsiniz. Bunun için çalışmalarınıza ve arayışlarınıza azimle devam etmelisiniz. Altın arayışı için kazarken, altına bir metre kala umudunuzu kaybeder, kazmaktan vazgeçer ve daha sonra bir başkası gelip o altını bulursa nasıl hissedersiniz?
Pazar alanında tezgahını özenle kuran pazarcı misali, bir de sesinizi etkin ve profesyonel kullanırsanız, sizce bir anda kaç müşteriniz olabilir?