İnsan

Tükenmişlik sendromu nasıl geçer? Belirtileri nelerdir?

Tükenmişlik sendromu nasıl geçer? Belirtileri nelerdir | Tükenmişlik, işinize büyük bir tutkuyla bağlı olsanız bile, sizden ve duygularınızdan daha güçlü olabilir. Tükenmişlik genellikle girdi ve çıktının yanlış hizalanmasından kaynaklanır; işinize ondan aldığınızdan daha fazlasını koyduğunuzu hissettiğinizde başlar. Bazen bu, işte beklediğiniz terfii olmadığında olur. Ancak çoğu zaman kendinize iyi bakmadığınız için meydana gelir.

Arianna Huffington, tükenmişlikten neredeyse bir gözünü kaybettiğinde bunu ilk elden yaşadı. İş yerinde o kadar yorgundu ki, bayıldı ve yüzünü masasına vurdu. Elmacık kemiğini kırdı ve gözüne dört dikiş atmak zorunda kaldılar.

Tükenmişlik sendromu nasıl geçer? Belirtileri nelerdir?

“Keşke geri dönüp kendime, çok yönlü bir hayat yaşamak ile yüksek performans arasında bir denge olduğunu değil, aynı zamanda hayatlarımız yenilenme, bilgelik, merak ve heyecan içerdiğinde gerçekten performansın  arttığını söyleyebilseydim. Bu beni gereksiz stres, tükenmişlik ve yorgunluktan kurtarırdı. ” – Arianna Huffington

Tükenmişliği iyileştirmeden ve hatta önlemeden önce, uyarı işaretlerini tanımanız gerekir. Böylece harekete geçme zamanının geldiğini bilirsiniz. İşte burada belirtileri tanıyalım:

Tükenme pisikolojisi için çareler
Tükenme pisikolojisi için çareler

İş ve kişisel ilişkilerde zorluk

İş ve kişisel ilişkilerde zorluk. Stres, yaptığınız her şeye, özellikle de insanlarla nasıl etkileşime girdiğinize etki eder. İş yerinde stresinizi kontrol altında tuttuğunuzu hissettiğinizde bile, evde durum aynı olmayabilir. Genellikle bu durumdan en çok zarar gören ilişkilerinizdir. Stres, birçok insanın başkalarına sataşma, soğukkanlılıklarını kaybetme ve aptalca, gereksiz çatışmalara girme olasılığını artırır. Bazıları ise geri çekilmeye ve önemsedikleri insanlardan kaçınmaya daha meyillidir.

Tükenmişlik sendromu! Sağlık sorunları

Sağlık sorunları. Tükenmişliğin fiziksel ve zihinsel sağlığınız üzerinde ciddi ve olumsuz bir etkisi vardır. Sırt ağrısı, depresyon, kalp hastalığı, obezite yaşıyorsanız veya sık hastalanıyorsanız oturup düşünmeniz gerekir. Özellikle işinizin bu konuda oynadığı rolü göz önünde bulundurmalısınız. Tükenmişliğin sağlığınızı ne zaman etkilediğine dikkat edin böylece çalıştığınız yerin değip değmeyeceğine karar verin.

Bilişsel Zorluklar

Bilişsel zorluklar. Araştırmalar, stresin beynin yürütücü işlevden sorumlu kısmı olan prefrontal korteksine hasar verdiğini göstermektedir. Bu durum, yürütücü işlev hafızanızı, karar verme yeteneklerinizi, duygusal kontrolünüzü ve odaklanmanızı etkiler. Aptalca hatalar yaptığınızı, önemli şeyleri unuttuğunuzu, duygu patlamaları yaşadığınızı veya kötü kararlar verdiğinizi fark ettiğinizde, muhtemelen tükeniyorsunuzdur.

Eve iş götürmek

İşinizi eve götürüyor musunuz? Yatakta uzanırken, yapmadığınız tüm işleri düşündüren ve önemli bir şeyi kaçırmadığınızı hissettiren o mide bulandırıcı duyguyu biliyor musunuz? Evdeyken iş hakkında düşünmeyi bırakamadığınızı görüyorsanız, yandığınızın resmidir:)

Eve iş götürmek
Eve iş götürmek

Tükenmişlik sendromu! Yorgunluk

Yorgunluk. Tükenmişlik genellikle stresin zihniniz ve bedeniniz üzerinde yarattığı yük nedeniyle tükenmeye yol açar. Tükenmişlik yorgunluğunun ayırt edici özellikleri şunlardır. İyi bir gece uykusundan sonra enerjisiz uyanmak, gün boyunca zinde kalmak için çok miktarda kafein içmek veya işte uyanık kalmakta zorlanmaktır.

Olumsuzluk

Olumsuzluk. Tükenmişlik, genellikle olumlu bir insan olsanız bile, sizi çok olumsuz hale getirebilir. Kendinizi durumların aşağı tarafına odaklanırken, başkalarını yargılarken ve alaycı hissederken bulursanız, olumsuzluğun sizi ele geçirildiği açıktır. Ve bu konuda bir şeyler yapmanın zamanı gelmiştir.

Azalan memnuniyet

Azalan memnuniyet. Tükenmişlik neredeyse her zaman rahatsız edici bir memnuniyetsizlik duygusuna yol açar. Eskiden sizi heyecanlandıran projeler ve insanlar artık bunu yapmıyordur. Memnuniyetteki bu düşüş işi çok zorlaştırır. Çünkü işinize ne koyarsanız koyun, bundan çok fazla şey elde ettiğinizi düşünmezsiniz sanki bu yolun sonu gibidir.

Tükenmişlik sendromu! Motivasyonu Kaybetmek

Motivasyonunuzu kaybetmek. Balayı evresinde işler iyi gidiyor, her şeyi gül renkli gözlüklerle görüyoruz. Bu aşamadayken, motivasyon doğal olarak yüksektir. Tükenmişlik durumunda, işi bitirmek için motivasyon bulmakta zorlanırsınız. Görevleri başaramayabilir ve hatta onları iyi bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Çünkü sizi yönlendirmek için kullanılan motivasyon gitti. İşi yapma motivasyonunuz korkudan kaynaklanır yani son teslim tarihlerini kaçırmak, insanları hayal kırıklığına uğratmak veya kovulmak gibi.

Performans Sorunları

Performans sorunları. Tükenmişlik sendromu yaşayan insanlar genellikle yüksek başarı elde edenlerdir, bu nedenle performansları düşmeye başladığında işler değişir. Kaymayı izlemek çok önemlidir. Bir ay önce nasıl bir performans sergiliyordunuz? Altı ay önce nasıl? Bir yıl önce daha mı iyiydi? Performansınızda bir düşüş görürseniz, tükenmişliğin arka planda olup olmadığını belirlemenin zamanı gelmiştir.

Tükenmişlik sendromu kötü kişisel bakım
Tükenmişlik sendromu kötü kişisel bakım

Tükenmişlik sendromu! Kötü öz bakım

Kötü öz bakım. Hayat, anlık olarak iyi hissettiren ancak sizin için her zaman iyi olmayan şeylere karşı sürekli bir mücadeledir. Tükenmişlik yaşadığınızda, öz kontrolünüz azalır ve tembelliğe daha kolay yenik düşersiniz. Bu, büyük ölçüde, stresin karar verme ve öz kontrolünüzü tehlikeye atmasından ve kısmen de daha düşük güven ve motivasyon seviyelerinden kaynaklanmaktadır.

Tükenmişlikle Mücadele

Bu belirtilerin çoğunu kendinizde tanıyorsanız, endişelenmeyin. Tükenmişlikle mücadele basit bir öz bakım meselesidir. Kendinizi işinizden uzaklaştırmak için iyi yollara ihtiyacınız var, böylece kendiniz şarj edebilir ve dengeyi bulabilirsiniz. Aşağıdakiler, bunu başarmanıza yardımcı olacaktır (duygusal zeka eğitimi gibi).

1. Bağlantıyı kesin.

Bağlantıyı kesmek, bu listedeki en önemli tükenmişlik stratejisidir. Çünkü kendinizi işinizden her türlü uzaklaştırmak için zaman bulamazsanız, o zaman işten hiç ayrılmamışsınız demektir. Kendinizi 7/24 işinize hazır hale getirmek, sizi yeniden odaklanmanızı ve şarj etmenizi engelleyen sürekli bir stres barajına maruz bırakır. Tüm akşamı veya hafta sonunu iş e-postalarını ve aramaları kontrol ederek geçirmeyi bırakın. Merak etmeyin bu yüzden kimse ölmez:) Bu gerçekçi değilse, e-postaları kontrol etmek ve sesli mesajları yanıtlamak için kısa zamanlar belirlemeyi deneyin. Örneğin, hafta içi akşamları, akşam yemeğinden sonra e-postaları kontrol edebilir ve hafta sonları çocuklarınız spor yaparken Cumartesi öğleden sonra mesajlarınızı kontrol edebilirsiniz. Bu kadar kısa zamanlar planlamak, müsaitlik durumunuzdan ödün vermeden stresi hafifletir.

2. Vücut sinyallerinize dikkat edin.

Baş ağrısının dehidrasyonun bir sonucu olduğunu, mide ağrısının yediğiniz bir şeyin sonucu olduğunu ve ağrıyan bir boynun yanlış uyumaktan kaynaklandığını düşünmek kolaydır. Ancak bu her zaman böyle değildir. Çoğu zaman, ağrılar stres ve endişe birikimidir. Tükenmişlik vücudunuzda kendini gösterir, bu nedenle vücudunuzun sinyallerine dikkat etmeyi öğrenin, böylece tükenmişliği daha tomurcuk halindeyken kesebilirsiniz. Bedeniniz her zaman konuşur ve onu dinlemelisiniz.

Rahatlamayı planlayın
Rahatlamayı planlayın

3. Tükenmişlik sendromu! Rahatlamayı planlayın

Rahatlama zamanınızı planlamak, çalışırken plan yapmak kadar önemlidir. “30 dakika boyunca oku” gibi basit bir şey planlamak bile size büyük fayda sağlar. Rahatlatıcı aktiviteler planlamak, bunların gerçekleşmesini sağlar ve size dört gözle bekleyeceğiniz şeyleri verir.

4. Uyku haplarından uzak durun.

Uyku hapları dediğimde, uyuyabilmeniz için sizi sakinleştiren aldığınız her şeyi kastediyorum. Alkol, sigara veya sahip olduğunuz şey ne olursa olsun, bu maddeler beyninizin doğal uyku sürecini büyük ölçüde bozar. Sakinleştiricilerin size gerçekten garip rüyalar verebileceğini hiç fark ettiniz mi? Siz uyurken ve beyniniz zararlı toksinleri uzaklaştırırken, zaman zaman günün anılarını karıştırarak ve onları saklayarak veya atarak (rüyalara neden olan) ayrıntılı bir dizi aşamadan geçer. Sedasyon bu döngülere müdahale ederek beynin doğal sürecini değiştirir. Beynin doğal uyku sürecine müdahale eden herhangi bir şey, uykunuzun kalitesi için korkunç sonuçlara sahiptir ve tükenmişliği önlemek için yeterli, kaliteli uykuya ihtiyacınız var sadece ilaçlara değil!

Uyku haplarından uzak durun!
Uyku haplarından uzak durun!

5. Tükenmişlik sendromu! Organize olun.

Günlük olarak yaşadığımız stresin çoğu çok fazla iş yapmaktan kaynaklanmaz; işi etkili bir şekilde idare etmek için çok dağınık olmaktan kaynaklanmaktadır. Organize olmak için zaman ayırdığınızda, yük çok daha yönetilebilir hissedilir. Ertelemeyin yapmanız gereken şeyi şimdi yapın!

6. İş günü boyunca düzenli molalar verin.

Fizyolojik olarak, bir saatten bir buçuk saate kadar olan sürelerde en iyi şekilde çalışırız, ardından 15 dakikalık molalar verilmelidir. Bir mola vermek için yorgun hissedene kadar beklerseniz, çok geç olabilir. Yani zaten en yüksek üretkenlik penceresini kaçırdınız ve bu süreçte kendinizi gereksiz yere yordunuz. Bir programa uymak, en üretken olduğunuz zamanlarda çalışmanızı ve verimsiz olacak zamanlarda dinlenmenizi sağlar.

Tükenmişlik sendromu nasıl geçer?
Tükenmişlik sendromu nasıl geçer?

7. Tükenmişlik sendromu! Destek sisteminize yaslanın.

Stresli hissettiğinizde diğer insanlardan çekilmek caziptir. Ancak tükenmişliğe karşı savaşta güçlü müttefikler neden yanınızda olmasın. Sempatik aile bireyleri ve arkadaşlar size yardımcı olabilir. Sizi önemseyen insanlarla vakit geçirmek, kendinizi işin stresinden uzaklaştırmanıza yardımcı olur ve size biraz yaşamanız ve eğlenmeniz gerektiğini hatırlatır.

Hepsini Bir Araya Getirmek

Bu stratejiler sizin için işe yaramazsa, sorun sizin işiniz olabilir. Yanlış iş kendi başına tükenmişliğe neden olabilir. Bu durumda neyin daha önemli olduğuna karar vermeniz gerekir: işiniz mi, sağlığınız mı.

Semih Bulgur

l am a knowledge worker who works hard to make you informed about original knowledges from international sources!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.