İnsan

Bahar nezlesi nedir? Belirtiler ve Öneriler

Bahar nezlesi nedir? Belirtiler ve Öneriler | Bahar nezlesi, kışın sonuna veya ilkbaharın başlangıcına eşlik etmektedir. Zihinsel ve bazen fiziksel değişikliklerden oluşan spesifik olmayan bir durumdur. Daha sıcak havalara karşı bir reaksiyon olduğu düşünülmektedir. Ayrıca sıcaklık değişimlerine uyum sağlayan bir mekanizma olarak da açıklanabilir. Durum, huzursuzluk hissi, açık havada zaman geçirme isteği eşliğinde canlılık ve enerjide ani ve önemli bir artış veya açıklanamayan yorgunluğu kapsamaktadır. Ayrıca ilgisizlik, eklem veya kas ağrısı, uyku hali veya kötü ruh hali şeklinde de yaşanabilir.

Bahar nezlesi nedir?

Bahar nezlesi, daha sıcak havalara yanıt olarak ortaya çıkar. Zihinsel ve bazen fiziksel değişiklikler kümesine verilen isimdir. Uygun bir tıbbi durum olarak tanınmaz. Fakat gibi bir hastalıktır. Fenomen erken ilkbaharda ortaya çıkıyor. Yani semptomlar ilk sıcak günlerde görülmektedir. Bazı insanlarda bildirilen semptomlar oldukça yoğundur. Buna rağmen, bahar ateşi tehlikeli değildir. Bazı uzmanlar, daha sıcak havaya, daha uzun günlere ve dolayısıyla uzun güneş ışığına maruz kalmayı sebepler arasında gösterir. Ayrıca yeme veya uyku alışkanlıklarındaki değişiklikler ve benzeri mevsimsel değişikliklere doğaldır. Dolayısıyla normal bir yanıt olarak kabul edilir.

Bahar nezlesi nedir? Benim bahar nezlem!

Kendimi bildim bileli bahar benim için her zaman zor geçmiştir. Polen alerjileri, saman nezlesi sebebiyle bir şekilde kışı özleyeceğim hiç aklıma gelmezdi. Bu durum her zaman ilkbaharın ilk sıcak günlerinden başlıyor. Alışılmadık derecede yorgun, hatta bitkin, motivasyonu düşük ve uyuşuk hissediyordum. Ancak diğerleri için böyle olmadığını fark ettim. Bazı insanlar enerjide bir artış ve gözle görülür şekilde coşkulu bir ruh hali yaşıyorlardı. Daha sonra konuyu araştırdım. Hem açıklanamayan durgunluğumun hem de diğerlerinin şaşırtıcı iyi ruh halinin bahar ateşinin belirtileri olduğunu öğrendim.

Her biri kendi semptomlarına sahip olan iki tür bahar nezlesi vardır:

1) Olağandışı canlılık ve enerji ile karakterize bahar nezlesi. Ve onu izleyen iyimserlik ve neşe.

2) Bahar nezlesi, bahar yorgunluğu veya bahar uyuşukluğudur. Ayrıca  yorgunluk, ilgisizlik ve hatta üzüntü ile karakterize edilir.

Bahar nezlesi ve tedavi!
Bahar ateşi ve öneriler!

Belirti ve semptomlar:

Bahar ateşi belirtileri şunlardır:

1) Huzursuzluk ve aktif olma isteği.
2) Enerjide artış.
3) Canlılık.
4) Geliştirilmiş ruh hali.
5) Olumlu tutum.
6) Dışarıda daha fazla zaman geçirme arzusu.
7) Mutluluk.

Bahar yorgunluğunun semptomları şunlardır:

1) Canlılıkta bir düşüş.
2) İlgisizlik, uyuşukluk.
3) Motivasyon eksikliği.
4) Yorgunluk, bitkinlik.
5) Kötü ruh hali.
6) Sinirlilik, beyin sisi.
7) Daha uykulu hissetmek.
8) Üzüntü, anksiyete duyguları veya depresyon.
9) Baş ağrısı, baş dönmesi.
10) Kas ve eklem ağrıları.
11) Muhtemelen burun akıntısı veya diğer soğuk algınlığı benzeri semptomlar.

Bahar ateşi belirtileri geçicidir. Ayrıca çoğu insan için semptomlar Nisan veya Mayıs aylarında ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte Haziran ayına kadar sürebilir. Duruma neyin neden olduğuna gelince, konu hakkında çok az şey bilinmektedir. Böyle bir dizi semptomun başlamasına katkıda bulunabilecek tüm faktörlerden için aşağıdaki teoriler geliştirilmiştir:

Bahar nezlesi nedir?
Bahar nezlesi nedir?

Potansiyel Sebepler:

Alerjiler.

Polen alerjileri bahar ateşine çok benzemektedir. Semptomları baş ağrısı, düşük enerjili hissetmek, yorgunluk veya normalden daha uykulu hisset şeklinde görülmektedir. Durumun belirsizliği göz önüne alındığında, polen alerjisi ve bahar ateşinin semptomları ortak olabilmektedir. Ayrıca polen alerjilerinin de bahar nezlesinin bir nedeni olması mümkündür.

Melatonin üretimindeki değişiklikler.

İlkbahar, daha uzun günler ve daha fazla gün ışığı anlamına gelir. Bu otomatik olarak uyku hormonu olan melatonin üretiminde değişikliklere neden olur. Ayrıca geceler kısaldığından daha az uyumamıza neden olur. Bu durum vücudumuza stres yüklemektedir. Böylece vücudumuz melatonin üretimini kısa gecelere uyacak şekilde dengelemeye çalışır. Bu sebeple bahar nezlesi semptomları oluşabilmektedir. Normal şartlarda daha uzun günlere ve daha fazla gün ışığına alıştıkça,  daha enerjik ve pozitif hissetmeye başlamalıyız. Bazı insanlarda, bahar ateşinin belirtileri mevsimsel değişikliklerin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Bazı insanlarda ise uzun sürmekte ve zorlu geçmektedir.

Diğer hormonal değişiklikler.

Endokrin sistemimiz mevsim ve sıcaklıklardan etkilenir. Ayrıca beslenme alışkanlıklarına, uyku düzenine, ilaç takviyesine veya beslenme yetersizliklerine kadar birçok faktörden de etkilenmektedir. İlkbahar sadece daha yüksek sıcaklıklar ve daha uzun günler değildir. Aynı zamanda yeme ve uyku alışkanlıkları, aktivite seviyeleri ve benzeri değişiklikler de birlikte gelir. Endokrin sistemimizin bu değişikliklere uyum sağlamasının, bahar ateşinin çeşitli semptomlarından herhangi biriyle sonuçlanabileceği öne sürülmektedir.

Kan basıncı parametrelerindeki değişiklikler.

Bazı yıllarda, bahar şaşırtıcı derecede sıcak geçebilmektedir. Sıcaklıklar daha yüksek olduğunda, kan damarları genişler ve bu da normal kan basıncı seviyelerin daha da düşmesine sebep olur. Eğer kan basıncımız normalden düşükse, cansızlık, uyuşukluk, baş dönmesi, uyku hali görülebilmektedir. Bazı insanların yüksek sıcaklıklara uyum sağlaması birkaç gün veya birkaç hafta sürebilir. Bunun yanında diğerleri ise sıcak havayı mutlu bir şekilde karşılamaktadırlar.

Vitamin ve mineral eksiklikleri.

Birçok insanın kıştan oldukça belirgin vitamin ve mineral eksiklikleri ile çıktığı bilinen bir gerçektir. Soğuk nedeniyle, kışın daha fazla kalori almak içgüdüsüyle daha ağır yeriz. Özellikle de daha fazla et yeme eğilimindeyiz. Ayrıca, taze meyveye veya diğer mevsimlerdeki gibi çok çeşitli sebzelere erişemeyebiliriz. Bu nedenle daha az meyve yeriz. Böylece C veya A vitaminleri gibi bazı vitaminlerden ve minerallerden mahrum kalırız. İlkbaharda daha sıcak ve neşeli günler başlar. Fakat dışarı çıktığımızda veya grip virüslerine maruz kaldığımızda vücudumuz uyum stresini biraz fazla hissedebilmektedir. Çünkü vücudun daha iyi şekilde çalışması için daha fazla besin gerekir. Bu nedenle bahar ateşi veya bahar yorgunluğu belirtileri meydana gelir.

Baharda ateş ve çareler!
Baharda ateş ve çareler!

Mevsimsel duygusal dalgalanma.

Mevsimsel duygulanım bozukluğu, çoğunlukla kış aylarında ortaya çıkmaktadır. Ancak ilkbahar veya yaz aylarında da ortaya çıktığı tespit edilen durum mevsimsel depresyonun bir şeklidir. Durumun, daha kısa günler nedeniyle güneş ışığına zayıf maruz kalmanın bir sonucu olduğu düşünülmektedir. Ayrıca endokrin sistemini olumsuz etkilediğine, serotonin, melatonin ve diğer hormonların üretiminde değişikliklere neden olduğuna inanılıyor. Bu sebeple ruh halini ve enerji seviyelerini olumsuz etkileyen değişikliklere neden olmaktadır. Mevsimsel duygulanım bozukluğu uyuşukluk, uyku hali veya yorgun hissetmeye neden olur. Ayrıca genel olarak düşük enerji seviyelerine sahip olma, motivasyon eksikliği, kötü ruh hali, üzüntü, olumsuz düşünceler veya anksiyete ile karakterize edilmektedir. Bunların çoğu bahar nezlesi olan kişilerde yaşanır.

Bahar nezlesi nasıl iyileşir? İp uçları ve öneriler!

Bahar ateşi nasıl giderilir? Enerji seviyelerinde bir artış ve ruh halinizde iyileşme yaşıyorsanız, düzeltecek çok az şey vardır. Ayrıca bu durumda kimse hiçbir şeyi değiştirmek bile istemez. Ancak yaşadığınız şey bahar yorgunluğuysa, aşağıdaki çözümler, semptomları iyileştirmeye ve baharı atlatmanıza yardımcı olabilir:

1) Dehidrasyonu önlemek

Tahriş edici polen parçacıklarını dışarı atmaya yardımcı olmak için bol su için. Alerjiler, ilkbaharda özellikle yorgun, uykulu ve uyuşuk hissetmemize neden olur. Ayrıca dehidratasyon semptomlarının kötüleşmesine katkıda bulunabilmektedir. Bu durumda yeterli su içerek susuz kalmamak çok önemlidir.

2) Alerjenlerden kaçının.

Polene alerjiniz olduğunu biliyorsanız, özellikle rüzgarlı günlerde dışarıya çıkmamaya özen gösterin. Eğer dışarıya çıktıysanız, alerjen toplamış olma ihtimaline karşı eve döndüğünüzde saçınızı yıkayın! Ayrıca duş alıp kıyafetlerinizi değiştirmeniz ve ayakkabıları içeri sokmaktan kaçınmanız önemlidir. Haftada en az bir kez çarşaf değiştirin! Bunun yanında evcil hayvanların da içeriye bol miktarda polen ve diğer alerjenleri getirebileceğini unutmayın.

3) Uyku programına uyun.

Bahar ateşi uykusuzluk veya aşırı uyku hali ile gelebilir. Bu sebeple, yeterince dinlenerek ve her gün aynı saatlerde uyuyarak, bir bir denge sağlamak önemlidir (örneğin akşam 10’da yatmak ve sabah 7’de uyanmak). Dengeli bir uyku programına sahip olmak, daha fazla dinlenmiş hissetmeme yardımcı olur. Böylece bahar nezlesini ve yorgunluğu önemli ölçüde azaltmış olursunuz.

4) D vitamini rezervlerini yenilemek.

Güneş ışığına maruz kalmanın tadını çıkarın. İlkbaharda daha fazla güneş ışığı alırız. Ve böylece bağışıklığı artırmak ve sağlığı güçlendirmek mümkündür. Bedava D vitamini almak bizim için iyidir. Ayrıca, doğal ışığa maruz kalmak, kendi başına ruh hali sorunları için harika bir terapidir.

Baharda ateş ve çocuklar!
Baharda ateş ve çocuklar!

5) Bahara doğru başladığınızı emin olmak için multivitamin alın.

Tüm yıl boyunca vitamin alsanız da, bahardan birkaç hafta önce iyi bir multivitaminlere başlayın! Bahar ateşi semptomlarımın şiddetini azaltmaya yardımcı olduğunu ve ruh halini, enerji seviyelerini ve üretkenliği önemli ölçüde artırdığını görülmüştür. Ayrıca diyetinize daha fazla taze meyve ve sebze dahil ediniz!

6) Aktif olun.

Özellikle açık hava etkinlikleri katılın. Böylece stresi azaltmaya, iştahı teşvik etmeye, genel olarak ruh halini iyileştirmeye ve daha iyi fiziksel ve zihinsel sağlığı teşvik etmeye yardımcı olursunuz. Tecrübelere göre, en zor kısmı evden çıkmak. İlk adımı attınız mı, bundan sonrası daha kolay olur.

Sonuç:

Uzun yıllar bahar nezlesinden dolayı rahatsız oldum. Ayrıca getirdiği ruhsal zorlamayı ve uyuşukluğu yaşadım. Ayrıca motivasyon eksikliği, aşırı uyku hali, yorgun hissetme, bitkinlik ve her zaman enerji düşüklüğü, üzgünlük gibi fiziksel ve ruhsal değişikliklerle büyük mücadele ettim. Bu semptomların ne anlama geldiğini bilmemek benim için en zoruydu. Çünkü işleri daha iyi hale getirmek için nereden başlayacağımı bilmiyordum.

 

Semih Bulgur

l am a knowledge worker who works hard to make you informed about original knowledges from international sources!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.