Kariyer Koçu Sensin. Kendi kendinin koçu ol ve dalgaları kolayca aş!
Kariyer Koçu Sensin. Kendi kendinin koçu ol ve dalgaları kolayca aş | Koçluk kendimizi anlamamıza, yeni seçenekleri ortaya çıkarmamıza ve takılıp kaldığımızda devam etmemize yardımcı olur. Ancak pek az insan ve kuruluşun maddi gücü nitelikli bir koçla zaman geçirme fırsatını sağlayabilir. Koçluk işleri daha iyi hale getirebilse de herkese uygun olacak daha iyi bir yola ihtiyacımız var.
Koçluğu erişilebilir kılmak için koçluğu daha geniş bir anlamda, bir yaklaşım olarak ele almalıyız. Koçluk yaklaşımını benimsemenin önemli bir parçası, kariyerinizde kendinize koçluk yapabilmek için gereken becerileri öğrenmektir. Bu beceriler, yöneticiler, iş arkadaşları ve mentorlar gibi insanlarla kariyer hakkında yaptığınız konuşmaların değerini eksiltmez, bilakis sizi daha anlamlı koçluk konuşmaları yapacak bir konuma getirir. Kendi kendine koçluk yapma becerileri, farkındalığınızı ve yeterliliğinizi artırarak, kariyerinizde daha güvenli ve kontrollü ilerlemenize yardımcı olur.
Kariyer Koçu Sensin!
Kendi kendine koçluk, öz farkındalığı geliştirmek ve olumlu eylemde bulunmak amacıyla soru sorma becerisidir. Deneyim veya uzmanlıktan bağımsız olarak herkes kendi kendine koçluk yapmayı öğrenebilir. Bu pratik gerektirir ve bazen rahatsız hissettirebilir. Ancak sıkı çalışma buna değecektir. Kariyerlerimizde yaşadığımız zorluklara yanıt olarak kendi fikirlerimizi ve eylemlerimizi geliştirdiğimizde yılmazlığımızı artırır, diğer insanlara bağımlılığımızı azaltırız.
Kendinize koçluk yapmaya başlamak için şu üç beceriyi geliştirmeye çalışın.
Öz Farkındalık
Yüksek düzeyde öz farkındalığa ulaşmak için kendimizi net bir şekilde görmeli ve diğer insanların bizi nasıl gördüğünü anlamalıyız. Öz farkındalık tesadüfen ortaya çıkmaz, bunu geliştirmemiz gerekir. İşte öz farkındalığınızı geliştirmek için iş gününüzde uygulayabileceğiniz iki yöntem.
Beş dakikalık bir zihin haritası oluşturun!
Kendimizi düşünmeye odaklandığımız bir zaman aralığı yaratmak, nadiren yapılacaklar listemizin başında gelir. Ancak, değerlerimizin ve inançlarımızın eylemlerimizi nasıl yönlendirdiği konusunda farkındalığımızı artırdığımızda, gelecekte yapacağımız seçimler konusunda daha bilinçli olabiliriz.
Beş dakika ayırıp bir zihin haritası oluşturarak, kariyerinize dair zorluklara nasıl tepki verdiğinizle ilgili fikir edinebilirsiniz. Zorlandığınız konuyu boş bir sayfanın ortasına yazın. Ardından konuyla ilgili ne, kim, ne zaman ve neden gibi sorulara karşılık düşüncelerinizi not edin. Ne fark ediyorsunuz? Örneğin, iş yerinde biriyle zor bir ilişkiniz varsa neden insanlar tarafından sevilme ihtiyacı duyduğunuzu düşünebilir veya zor bulduğunuz kişilerin sizden farklı çalışma tarzı olduğu sonucuna varabilirsiniz.
Bu egzersizi ne kadar düzenli yaparsanız iş yerinde lehinize veya aleyhinize çalışan düşünce kalıplarını o kadar iyi fark edebilirsiniz. Bu öz farkındalık, hem kendinize koçluk yapmayı öğrenmenizi sağlayacak hem de takıldığınız noktaları çözmenize yardımcı olacaktır.
Kariyer Koçu Sensin. İstediğiniz etkiyi yaratıyor musunuz?
Öz farkındalığınızda üzerinde çalışmanız gereken eksikleri tespit etmek amacıyla nasıl görünmek istediğinizle yaptıklarınızın ne kadar uyumlu olduğunu keşfedin. Bunu yapmak için, önünüzdeki hafta içinde gerçekleşecek önem verdiğiniz üç durum belirleyin. Her senaryo için niyetinizi sadece bir kelime kullanarak özetleyin. Örneğin, bir sunum yaparken “inandırıcı” olmak veya bir ekip toplantısında “işbirlikçi” olmak isteyebilirsiniz.
Bu durumların ardından, en az bir kişiden yarattığınız etkiyi kendi bakış açısından tek bir kelimeyle tanımlamasını isteyin: “Bugünkü toplantıda yaklaşımımı özetlemek için hangi kelimeyi kullanırsınız?” veya “Sunum yaparken yarattığım etkiyi tanımlamak için hangi kelimeyi kullanırdınız?” gibi. Amacınızı performansınızın etkisine ilişkin aldığınız geribildirimlerle karşılaştırmak öz farkındalığınızın seviyesini artıracak, potansiyel bir büyüme fırsatı olup olmadığını görmenize yardımcı olacaktır.
Kendi Kendine Koçluk Soruları
Kendinize içgörü sağlayacak koçluk soruları sormak, düşünce tarzınızı yenileyecek ve olumlu ilerleme kaydetmenize yardımcı olacak eylemleri belirlemenize yardımcı olacaktır. Aşağıdaki üç kriteri kullanarak sorularınızın kalitesini değerlendirebilirsiniz:
Kariyer Koçu Sensin. Açık uçlu sorular sorun
Açık uçlu sorular kim, ne, neden, nerede, ne zaman veya nasıl ile başlar. Cevabı evet ya da hayır olan sorular kapalı sorulardır. “İşimden keyif alıyor muyum?” gibi kapalı bir soru aklınıza gelirse bunu açık uçlu olacak şekilde değiştirin: “İşimle ilgili nelerden zevk alıyorum?” Sonuç olarak daha fazla içgörü kazandığınızı göreceksiniz.
Sorularda kendinize odaklanın
Sorularınızda sahiplenebileceğiniz konulara odaklanın. Örneğin “Bu kişi benden nasıl daha hızlı ilerledi?” yerine “ilerlememi nasıl hızlandırabilirim?” diye sorun. Kendinize koçluk yaparken diğer insanları veya dış faktörleri suçlamaya meylediyorsanız, bundan vazgeçip kontrol edebileceğiniz şeylere odaklanmalısınız. Değişim yaratmak istiyorsanız buna kendi eylemlerinizden başlayın.
Kariyer Koçu Sensin. Sorulara birer birer cevap verin
Aynı anda birden fazla soru üreterek soru yığınları yaratmayın. “Neden son teslim tarihlerini kaçırıyorum ve zamanımı kontrol edemiyorum?” diye sormak yerine bu soruları sırayla cevaplayın: “Neden son teslim tarihlerini kaçırıyorum?” ve “Neden zamanımı kontrol edemiyorum?” Soruları birer birer cevaplayarak daha fazla seçenek ve eylem düşünebilirsiniz.
İşte başlamanıza yardımcı olacak beş koçluk sorusu:
- Çalışırken bana en çok ne enerji veriyor?
- Kendime dair inançlarım ne zaman beni yavaşlatıyor?
- Nasıl daha sık geri bildirim alabilirim?
- Kimlerden kariyer mücadelemle ilgili farklı bakış açıları öğrenebilirim?
- 12 ay içinde neler gerçekleştirmek istiyorum?
Kendini Dinlemek
Kendimize koçluk yapmak için eylemlerimizi şekillendiren düşünce ve inançları dinleyebilmemiz gerekir. Bununla birlikte, dikkat dağınıklığı ve sıkıntılar yüzünden zihnimiz üzerinde çalışması daha kolay olan şeylere yönelebilir. Dikkatimiz dağıldığında derin düşünemediğimiz için farklı düşünce ve eylemleri keşfedemeyiz. Kendinizi dinlemeyi öğrenmek için uygulayabileceğiniz birkaç teknik vardır.
Kariyer Koçu Sensin. Zorlandığınız noktaları bulun
Hepimizin dikkati dağılır. Kendinize koçluk yapmayı öğrenirken kendi önünüze set çekmemek için ne zaman ve nerede dikkatinizin dağıldığını anlamalısınız. Dikkatinizin dağılmasına yol açan etkenleri bularak kendinize koçluk yapma çabalarınızı olumsuz etkilemelerini önleyebilirsiniz. Örneğin, teknoloji zayıf noktanızsa, cihazlarınızı başka bir odaya bırakarak dikkatinizin dağılmasını önleyebilirsiniz. Diğer insanlar odaklanamamanıza yol açıyorsa, bir kafede kendinize koçluk yapmayı deneyin. Güne başlarken ilgilenmeniz gereken işler kafanızı meşgul etmeden önce de kendinize koçluk yapabilirsiniz.
Kendinizin en iyi arkadaşı olun
Kendinize koçluk yapmanın bir parçası da kafanızın içindeki seslerden kimi dinleyeceğinizi öğrenmektir. Hepimizin içinde bir koç ve bir de eleştirel bir iç ses var. Eleştirel iç sesinizin, siz fark etmeden kontrolü ele geçirdiği zamanlar olabilir. Örneğin bu ses “Bunu anlayacak kadar zeki değilim” veya “Bunu yapamam, öyleyse pes etmeliyim” gibi şeyler söyleyebilir.
Eleştirel iç sesinizi susturmak için kendinizle en iyi arkadaşınızın konuşacağı şekilde konuşmayı deneyin. Bu kişiyle sohbet ettiğinizi hayal edin ve söyleyecekleri üç destekleyici cümle yazın. Size önceki başarılarınızı veya daha önce zorlukların üstesinden nasıl geldiğinizi hatırlatabilirler. Kararlılığınıza veya cesaretinize ne kadar hayran olduklarını söyleyebilirler. Eleştirel iç sesiniz kontrolü ele geçirdiğinde bu kişiyi yardıma çağırın.
Kariyer Koçu Sensin. Belirsizlikler normaldir
Kariyer yolculuğunuzda bir çok zaman belirsizlik hissedebiliriz. Fakat kendimize koçluk yapmak, hepimizin kontrolünde olabilen bir süreçtir. Kariyer koçu sen olursan ve kendini geliştirirsen zorlukları aşabilirsin. Bunun yanında ilerleyebileceğiniz başka alanlar da açabilirsiniz. Bundan sonra öğrenerek ve tecrübe edip uygulayarak geliştireceğiniz beceriler arasına, kendinize koçluk yapmayı da ekleyebilirsiniz.