Güneş Kremleri ve Doğal Çözümler
Güneş Kremleri ve Doğal Çözümler | Güneş Losyon, Krem ve Yağları… Bu ürünler Güneşten Korunma Faktörlerine göre numaralandırılmışlardır. Yani SPF 2 den SPF-30’a kadar değişik ölçülerde korunma sağlarlar. Ayrıca genel olarak SPF-15 den yukarı olan ürünleri kullanılabilir. Kişinin cilt hassasiyetine göre SPF-15 preparat ile 34 saat güneş altında kalınabilir. Bununla beraber terleme ve suya girmeyle etkisi azalacağından tekrar cilde sürülmelidir.
SPF sistemleri sadece ile UVB ye karşı korunma sağlanabilir. Ayrıca satın alırken ürün etiketleri kontrol edilerek UVA’ya karşı da korunma yapan ürünler tercih olunmalıdır.
Koka yaprağı ve tarçın esaslı olan “cinnamates” içeren praparatlar UVB’ye karşı önemli derecede Güneş Koruması sağlayabilir. İsimlerinde “benzone” içeren ürünler petrol türevlerinden üretilmiştir. Ancak UVB’ye karşı etkin koruma sağlayabilirler.
Güneş Kremleri ve Doğal Çözümler:
Güneşten korunma ürünleri büyük bir çoğunluğunda canlı hücrelere zarar veren “Octyomethoxycinnamate(OMC)” bulunmaktadır. Ayrıca kullanılan diğer bir madde de güneş ışınlarını yansıtan “titanyum dioksit” maddesidir. Yani bu madde Amerikan Ulusal Mesleki Sağlık ve Güvenlik Enstitüsü (NIOSH) tarafından potansiyel kanserojen risk olarak nitelendirilmiştir. Ayrıca Güneş kremlerinde çoğunlukla, kısa dalga ultraviyole (UVB) güneş radyasyonunun risklerini azaltmak için yüzde 10 yoğunluğa varan alt katkı maddesi kullanılmaktadır.
Bu katkı maddelerinin, daha tehlikeli olan uzun dalga güneş ışınlarından (UVA) korunmakta etkisiz olduğu da ayrıca belirtilmelidir. Son yıllarda yapılan bir dizi araştırma güneş kremlerinin tehlikeleri hakkında ciddi kaygılar ortaya koymuştur.
Güneş Kremleri sağlıklısı hangisi?
Ambalajlarda yazan güvenli olduğu bilgisine ve Yüksek Cilt Koruma Faktörüne (SPF) sahip olduğu iddialarına inanan pek çok açık tenli insan bu ürünleri kullanıyor. Ayrıca UVB radyasyonunun yol açacağı yanmalara karşı koruyucu olarak güneş kremlerini kullanmaktadır. Ne var ki bu yaygın uygulama, özellikle çocuklar üzerinde riskli olabilir. Ayrıca daha tehlikeli olan UVA güneş ışınlarıyla yüksek derecede hasara sebep olabilir.
UVA ışınları bir yanığa yol açmadan derinin alt tabakalarına girmektedir. Yani deriyi sıkı ve dolgun tutan protein ve kolajeni parçalamakta ve klasik deri yaşlanması belirtileri olan buruşukluk ve cansızlığa yol açmaktadır. Daha ciddi olarak ise, UVA güneş ışınları, habis melanomun iyi bilinen ana nedenidir. Habis melanom, dünyada en hızlı artan kanser türüdür. Ayrıca ABD’de son dönemde görülme oranı yaklaşık % 130 artmıştır. Ayrıca neden olduğu ölüm oranları ise yaklaşık % 25 artmıştır.
Bunun yanı sıra, güneş kremlerinin hormonal etkileri de ilave kaygı konusudur. Bedenlerine bu katkı maddelerinden güneş kremlerindeki yoğunluğa yakın seviyelerde sürülen yavru farelerde denenmiştir. Uterin (rahim) büyümesinin uyarıldığı görülmüştür. Ancak, güneş kremi katkı maddelerinin, anne sütünde tespit edildiği üzere birikme yaptığına dair sağlam kanıtlar bulunmaktadır.
Doğal çözümler:
Güneş kremlerinin bu tehlikelerinden, bildiğimiz çinko oksit (zinc oxide) ve/veya titanyum dioksit (titanium dioxide) güneş yağları (sunblocks) kullanarak kaçınmak mümkündür. Bu güneş yağları tehlikeli UVA radyasyona karşı oldukça etkilidir.
Bunların dezavantajı, kullanım miktarı ve sıklığına bağlı olarak cildi beyazlatmalarıdır. Cildinizi koyu yanık istiyorsanız aşağıdaki karışımı deneyebilirsiniz.
3/4 bardak suda çayı çok koyu olarak demleyin. Daha sonra bunun 1/4’ünü blendere koyun üzerine 1/4 bardak lanolin ve 1/4 bardak susam yağı koyarak düşük devirde karıştırın. Ardından geri kalan demli çayı ilave edip kısaca karıştırdıktan sonra cildinize püskürterek kullanabilirsiniz.
Gözleri güneşten korumak amacıyla UVA ve UVB koruması yapan güneş gözlüklerinin kullanılması faydalı olacaktır. Ayrıca yan tarafları kapatmak ilave bir koruma sağlayabilir.