Uzay

Uzayda zaman nasıl işliyor?

Uzayda zaman

Uzayda zaman nasıl işliyor | Zaman her zaman kazanır ve eğer biz boş boş oturuyorsak kaybederiz! Bu dediklerim dünyada geçerli peki uzay yolculuğunda zaman nasıl işler. Uzay yolculuk gerçekten çok gariptir. Bil hassa zaman bakımından çok değişiktir. Uzayda zaman dünyaya göre daha yavaş işler. Buna bağlı olarak da uzaydaki bir insan dünyada yaşayan bir insana göre daha geç yaşlanır.

Uzay Botoksu,

Uzayda zaman nasıl işler?

Bu gerçekten böyledir. Işık hızına yaklaşıldıkça zaman git gide yavaşlar. Saatte 200.000 km hız ile giden bir uzay gemisinin içindeki astranot diyelim 20 yaşında. Ve dünyada bıraktığı 17 yaşında bir oğlu var. Bu hızda giden bir gemide geçen 3 saat dünyadaki yaklaşık 30 güne eşit. Böylece bu gemide 1-2 ay yolculuk yapıp dünyaya geri dönen astronot bir bakacak ki oğlu 23 yaşına basmış. Kendisi hala 20 yaşında :). Oğlu babasından büyük olmuş olacak.

Uzayda zaman nasıl geçiyor?
Uzayda zaman nasıl geçiyor?

İlerde bu hızlara çıkabilmek mümkün olduğu zaman bize küçükken anlatılan hikayelerdeki tekerlemeler gerçek olacak.

Lütfen kafanız karışmasın. Uzayda o hızda giderken sadece zaman yavaş işlemiyor. Vücut faaliyetleri metabolizma faaliyetleri de yavaş işliyor. Bu faaliyetlerin yavaş olması demek yine çok daha geç yaşlanacağız anlamına geliyor.

Uzay gibi sıkıcı bir yerde bir de zaman yavaş geçerse bu biraz fazla sıkıcı olmaz mı ? Ama o iş öyle değil peki uzayda zaman nasıl geçiyor?

Uzayda zaman, Işıktan daha hızlısı var mı?

Işık hızı = 300.000km/s
Bir uzay gemisi ışık hızına eriştiği zaman o anda zaman durur yani t=0 olur. Ve ışık hızının üstüne çıktığı zaman zamanda geriye doğru gitmiş olur.
Zaman gerçekten uzay için çok önemli bir kavramdır. Dünyadaki tüm nesneler 3 boyutludur. En – boy – yükseklik. Eski çağlarda uzayı bu şekilde ele alırlardı. Ama yine Einstein amcamız yardıma koştu ve uzayın 4 boyutlu olduğunu belirtti.

En-Boy-Yükseklik-Zaman

Zaman neden bu kadar önemli bir kavram? Çünkü uzay her saniye 20 km daha genişliyor. Uzay sürekli genişlemekteydi. Yıllardan beri genişliyor. Ve genişlemeye de devam ediyor.
Bizim samanyolu galaksimizden şuan birçok galaksiyi büyük teleskoplarla görebiliyoruz. Fakat bu galaksiler sürekli bizden uzaklaşıyorlar. İlerde bir gün artık onları göremez hale geleceğiz.

Belki biz uzaklaşıyoruz onlardan diyeceksiniz. Bu zaten bilinen bir şey… Samanyolu (milkway) galaksisi Vega yıldızına doğru sürekli bir hareket halindedir.

Kim nereye gidiyor, görecelik kuramı.

Bu verilerden yola çıkarak bilim adamları gece gündüz aylarca çalıştılar ve dediler ki: madem her geçen saniye uzay 20 km daha genişliyorsa.. 1 saniye önce uzay 20 km daha küçüktü.
Bundan yola çıkarak, sürekli geriye gittiler gide gide evrenin yaşını 15 milyar buldular! 15 Milyar yıl öncesini hesapladıklarında uzak bir fındık tanesi kadardı.

Uzayda zaman kuramı!
Uzayda zaman kuramı!

Uzaydan kısa kısa haberler

Semih Bulgur

l am a knowledge worker who works hard to make you informed about original knowledges from international sources!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.