Güneş lekesi ve Güneş Tutulması görüntüleri ilk kez siz görün
Güneş lekesi görüntüleri, ilk kez siz görün | Güneş tepemize çıktığında bakılmayacak kadar parlaktır. Akşamları gün batımında ise bakmaya kıyamayacağınız kadar turuncu ve güzel… Ve o bizi uzay boşluğunda yalnız bırakmayıp aydınlatan yıldızımız! Ama ona yakından baktığımızda hiçte öyle kusursuz olmadığını fark ediyoruz. Yüzeyinde yüzlerce Güneş lekesi barındırıyor. Peki bu Güneş lekesi nedir ve nasıl görünür?
Evren ne kadar büyükse Güneş’te Dünya’dan o kadar büyük ve bilinmezlerle dolu ama şimdilerde Güneş hakkında ki bilgilerimiz artıyor! Güneşten gelen bu yeni görüntü, eşi benzeri olmayan bir çözünürlük ve ayrıntılı bir güneş lekesini ortaya koymaktadır. Hawaii’deki bir güneş teleskobu Güneş’in şimdiye kadar gördüğü en keskin ve net manzarayı sağlıyor.
Dünya’daki en büyük güneş teleskobu şimdiye kadar ki en keskin güneş lekesi görüntüsünü yayınladı!
Müthiş güneş lekesi ve Güneş Tutulması görüntüsü!
Belli belirsiz bir ayçiçeği andıran ya da Yüzüklerin Efendisi’nde ki Gelen Sauron Gözüne benzetebileceğimiz karanlık yakıcı bir nokta. Bu karanlık göz bebeği noktası, merkezinden filizlenen manyetik alanlar tarafından şekillendirilmiş olan plazma şeritleri nedeniyle koyu bir leke olarak görünür. Yaklaşık 16.000 kilometre genişliğindedir ve tüm nokta rahat bir şekilde Dünya’yı yutabilir.
Dünya’daki en büyük güneş teleskobu şimdiye kadar gördüğümüz en detaylı güneş lekesini görüntüledi. Güneş Teleskobu’ndan şu muhteşem manzaraya bakın.
Ulusal Güneş Gözlemevi (NSF) müdür yardımcısı Thomas Rimmele tarafından Ulusal Bilim Vakfı’ndan yapılan açıklamada, Inouye Güneş Teleskobu tarafından 28 Ocak’ta çekilen görüntünün, güneş yüzeyinde 20 kilometre kadar küçük manyetik yapılar gösterdiğini söyledi. NSF, 3 Aralık’ta yayımlanan bu fotoğrafı yakalayan teleskopu inşa etti ve işletiyor. Bu Güneş teleskobu, güneşi gözlemlemeye adanmış en büyük teleskopdur.
Bu güneş lekesinin görüntüsü güneş yüzeyinin sadece küçük bir kısmını oluşturur: sadece 10.000 mil (16.100 kilometre) genişliğindir. Bu ölçü Dünya’nın kolayca içine sığabileceği kadar büyüktür. Güneş lekesi baktığınızda, dışarısının daha parlak olduğu merkezini ise karanlık bir şekilde göreceksiniz.
Güneş lekesinin sıcaklığı!
Karanlık bölge, güneş içindeki ısının yüzeye ulaşmasını engelleyen manyetik alanların bir konsantrasyonu gösterir. Bu karanlık alan güneş lekesinin parlak kısımlarından daha soğuk olmasına rağmen hala 7.500 fahrenhayttan (4.100 santigrat dereceden) daha fazladır.
NSF’ye göre karanlık bölgeden yayılan çizgiler, dipten kaynayan yoğun manyetik alanlar ve sıcak gazların yükselmesi ile şekillenen sıcak ve nispeten soğuk gaz yamalarını gösteriyor.
Inouye Güneş Teleskobu’nun inşaatının 2021 yılında tamamlanması planlanıyor.
Güneş Tutulmasını Beklerken!
25 Ekim 2022 Güneş tutulmasını heyecanla bekliyoruz. Güneş tutulması Ay ve Güneş’in yörüngelerinin kesişmesi ve Ay’ın Güneş’in önüne geçmesidir. Bu olaylar önemlidir. Çünkü Dünya’nın dengelerini etkileyebilir! Deprem, sel gibi bir çok doğal felaketin Güneş tutulmalarıyla ilgili olduğu düşünülüyor! Güneş tutulması ve gezegenlerin aynı hizaya gelmesi Dünya üzerinde yüksek bir çekim etkisine dolayısıyla yer yüzü dengelerinde bozulmaya sebep olabilir.
Hayır mıdır, Şer midir?
Bu sene ki Güneş tutulması hayır mıdır, şer midir? Allah bilir. Allah kitabında ve yani bize öğrettiği dualardan biri olan Felak Suresinde “Tutulduğu zaman Ay’ın battığı zaman Güneş’in şerrinden yarılan karanlıktan çıkan sabahın Rabbi’ne sığınırım” diyor.
Bu özel günde bizde şöyle dua edelim:
Yarattıklarının Şerrinden,
Çöktüğü zaman karanlığın, gelip çattığı zaman göz perdelenmesinin, ümit kırdığı zaman musibetin, taştığı zaman şehvetin, soktuğu zaman yılanın,
Battığı zaman Güneş’in tutulduğu zaman Ay’ın!
Düğümlere üfleyip tüküren üfürükçülerin şerrinden,
Kıskandığı zaman hasetçinin şerrinden,
Yarılan karanlıktan çıkan sabahın Rabbine sığınırım.
Güneş Tutulması Görüntüleri