Sağlık

Stresle baş etmek için neler yapmalı? Önce kendini unut!

Stresle baş etmek | Stres bazı insanlar için çok büyük bir sorundur. Bazı insanlar ise günlük yaşamın bir parçası olduğunu düşünmektedir. Onu nasıl tanımlarsak tanımlayalım stresle baş etmek için bazı yollar vardır. Stres aslında tehdide karşı doğal tepkimizdir. Vücudunuzun buna göre hareket eder ve bir çok farklı hormonlar üretir. Vücudun salgıladığı bazı hormonlar adrenalin ve kortizoldür.

Bunlar normal şartlarda başa çıkamayacağınız şeyleri yapmanıza izin verebilir. Ancak, hormon kortizol iştahınızı artırır. Adrenalin de vücudunuzdan bir bedel alır. Çünkü ilk dozdan sonra, vücudunuzun normal fonksiyonlarına geri dönecektir. Bu hormonlar stresin olağan etkilerine şu şekilde tepki verirler: aşırı yeme, anksiyete, baş dönmesi, panik atak, sinirlilik, ve bazı durumlarda çarpıntı. Tüm bu belirtiler uzun sürerse sağlığınız risk altına girer.

Stresle başa çıkmak için!
Stresle başa çıkmak için!

Stresle baş etmek için neler yapmalı?

Kendinizi “vazgeçilmez” insan olarak değerlendirmeyin, böyle görmeyin yani kendini unut stresi yen. Bu durumu çevrenizdeki insanlar yaratsa bile siz gerçekçi olun. Yani bırakın da küçük dağlar yerinde kalsın. Sizi öven insanların çoğunun bundan bir çıkarı olabilir. Söyledikleri gerçek olsaydı bunu zaten bilirdiniz!

Sebep ne olursa olsun, iş güç, okul, aile, sınav, yarışma, aşk ilişkiler, dünyanın halleri, insanlar, hayvanlar… Yaşamamız gereken stres % 20’iken biz % 60 hatta % 80’lerde dolaşan bir stres altındayız. Yaşadığımız stresin yarısından fazlası boş yere, zihnin, toplumun, kendimizin, geçmişin ve geleceğin ürettiği gereksiz kaygı ve korkular. Peki bunlar kendi elimizdeyse neden çözemiyoruz. Çözebiliriz bunu için önce okuyun!

  • Kendiniz için “vazgeçilmez üstün insan” imgesi yaratıp kendi yarattığını bu
    şeyi benimsemeyin. Bu imgeyi başkalarına kabul ettirmeye, inandırmaya çalışmayın! Stresle baş etmek! Yükleri at, stresi yen!
  • Bütün yükleri, sorumlulukları, kendi üzerinizde toplamayın. Çevrenizdeki insanlarla bunları paylaşmanın yollarını, yöntemlerini araştırın. Karşılaştığınız zor durumlarda güvendiğiniz insanlara, yakınlarınıza, yardımcılarınıza danışın. Onların önerilerine açık olun.

Stresle baş etmek! Danış ve karar ver, stresi yen!

  • Sizi yeren “Bir işi beceremiyorsun”, “Bir sorunu çözemiyorsun”, “Sen ne iş yaparsın?” gibi sözlere de hemen alınıp darılmayın. Kendinizi olduğunuzdan daha güçsüz görmeyin.
Strese karsi koymak!
Strese karsi koymak!

Sakin kafayla tekrar düşünün, stresi yen!

  • Karşılaştığınız zorlayıcı durumları bir süre sonra yeniden değerlendirin. Bir anlık meydana gelen kaygı, endişe ve öfke geçtikten sonra yeniden düşün!

Stresle baş etmek! Anlık yaşama!

  • Sizin için en önemli sorunun içinde bulunduğunuz durumdan kurtulmak, gereksiz yere yüklendiğiniz işin altından kalkmak olmadığını, bunlarla aynı önemi taşıyan, hiç olmazsa ikinci derece önem taşıyan birçok durumunuz, konunuz, sorununuz olduğunu düşünün.
Stresi baş etmek!
Stresi baş etmek!

Önce kendini tanı!

  • Düşüncelerinizi sapladığınız durumdan, konudan, sorundan uzaklaştırmaya çalışın. Özetle, sadece işinizi düşünmeyin. Deyim yerindeyse “alkolik” gibi “İşkolik” olmayın, egolarını ve kendini unut stresi yen!
  • Kendinizi tanımadan başkalarını anlamaya, tanımaya çalışmayın. Bağırıp çağırmayın, hemen kızıp öfkelenmeyin! Hemen sıkılıp sinirlenmemelisiniz! İçinde bulunduğunuz durumu elden geldiğince sakin değerlendirin. İçinde bulunduğun kötü durumundan, yani acıdan, kaygıdan, kızgınlıktan, öfkeden arındırılmış olarak olayı yeniden gözden geçirmelisin. İşte bu; biraz bekleyerek stresi yenmek…

Kendinizi değerlendirin!

  • Gerçek payı bulamıyorsanız arkadaşınızın, yakınınızın eleştiri ya da yerme nedenlerini araştırın. Gerekirse kendisiyle yüz yüze konuşun. Belirli bir konu ya da sorun varsa
    oturup tartışın.
  • Kendinizi bütün arkadaşlarınız, yakınlarınız, çevreniz tarafından ilgi görmesi, sevilmesi gerekli bir insan olarak değerlendirmeyin. Böylesi bir durum gerçek dışıdır. Yaşam boyu tüm insanlarla doğru, iyi ilişkiler kurmanız, onlar tarafından ilgi görmeniz, sevilmeniz olanaksızdır!

 

Semih Bulgur

l am a knowledge worker who works hard to make you informed about original knowledges from international sources!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.