Sağlık

Stresin ve bedensel etkileri, çarpıntı ve solunum!

Stresin ve bedensel etkileri, çarpıntı ve solunum | Stres hormonları solunum ve kardiyovasküler sistemleri etkiler. Stresin etkilediği anlarda, vücut hızlı bir şekilde bedeninize oksijen açısından zengin kan dağıtmak büyük bir çaba içine girer. Bunlar, hızlı nefes alma, kalp atımının ve basıncının artması şeklindedir! Zaten astım veya amfizem gibi bir nefes sorunlarınız varsa, stres daha da zor nefes almanıza neden olur. Stres altında, kalbiniz de daha hızlı kan pompalar.

Stresin ve bedensel etkileri, çarpıntı ve solunum!

Çarpıntı ve stres: İnsanın kalp vuruşlarını algılaması ve bu durumdan kaygı, sıkıntı duymasıdır. Çarpıntıdan yakınan insanların çoğunda kalp vurum sayısı normaldir. Bir bölümünde de kalp vurum sayısı artmıştır (taşikardi).

Stres ve bedensel etkileri,

Kalp vurum sayısında değişmeler (Aritmiler):

Kalp vurum sayısında değişmeler (Aritmiler): Aritmi, kalp vurum sayısında düzensizliktir. En sık görülen ve türlü yakınmalara yol açan aritmi türü ekstrasistollerdir (kalbin fazladan kasılması). Ekstrasistoller kalp bölgesinde “saat zembereği boşalıyor”, “bir şey dönüyor” gibi hoş olmayan, kaygı veren bir duygulanım durumuyla anlatılır.

Ekstrasistoller kaygı, ruhsal zorlanma durumlarında ortaya çıktığı gibi, fazla alkol, çay, kahve, sigara içildiğinde, aşırı uykusuzluk ve yorgunlukta da ortaya çıkabilir.

Kalp vurum sayısının artması (Taşikardi):

Kalp vurum sayısının artması (Taşikardi): Dinlenme sırasında kalp vurum sayısının erişkinlerde 90-100’ü, çocuklarda 120’yi, süt çocuklarında 140’ı geçmesine taşikardi denir.

Paroksismal Taşikardi:

Kalp vurum sayısının birdenbire artmasıdır. Bu artış 140 ile 230 arasında olabilir. Nöbet sırasında çarpıntı, göğsün sol yanında ve kalp bölgesinde ağırlık ve ağrı, “göğüste çırpınan bir kuş'” ya da “zemberek boşalması” gibi bir duygu ortaya çıkar.

Stres bedensel etkileri!
Stres bedensel etkileri!

Paroksismal taşikardi nöbetleri ruhsal zorlanmanın yanı sıra, așırı yorgunluk, uykusuzluk durumu ve fazla alkol, çay, kahve, sigara içildiğinde de görülmektedir. Bu da stres ve bedensel etkileri konusunda bir örnektir.

Göğüs ağrısı (Angina Pectoris):

Göğüs ağrısı (Angina Pectoris): Kalbi besleyen koroner damarların daralması sonucu kalbin beslenmesinde ortaya çıkan yetersizliğin ağrılı belirtisidir. 35-50 yaş arasındaki erkeklerde daha sık görülmektedir. Kalp kasının gereksinimini karşılayacak miktarda kan gelmediğinde kalp kasının çalışmasından ortaya çıkan ve kalp kasında biriken metabolizma artıkları ağrıya yol açar.

Miyokard Enfarktüsü:

Miyokard Enfarktüsü: Son yıllarda gittikçe artan ve çoğunlukla genç yaştaki erkeklerde görülen miyokard enfarktüsü, koroner damarın dallarından birinin tıkanması sonucu ortaya çıkar. Zaman zaman göğüs ağrıları olan insanlarda görüldüğü gibi, hiçbir yakınma olmayanlarda da aniden görülebilir.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.