Sağlık

Bağırsak Tembelliği Nedir? Neler Yapmalıyız? Vücut Fırça Masajı!

Bağırsak Tembelliği Nedir? Neler Yapmalıyız? Vücut Fırça Masajı | Tembel bağırsak sendromu, bağırsak kolonunun motor tahliye fonksiyonunun yavaşlaması sonucu oluşur. Ayrıca peristalsisin zayıflamasına veya rektal mukozanın dışkı varlığına duyarlılığında bir azalmaya dayanan ve kronik kabızlık yapan patolojik bir durumdur.

Bağırsak Tembelliği Nedir? Neler Yapmalıyız? Vücut Fırça Masajı!

Epidemiyoloji Dünyada Durum

Bugün, tembel bağırsak sendromu yaşayanların sayısında bir artış vardır. Farklı ülkelerde oran % 4-27 arasında değişmektedir. Ve durum sadece Avrupa’da değil, bu hastalığın daha önce oldukça nadir görülen bir fenomen olduğu Asya’da da büyümektedir (bu bölgedeki kültürel özelliklerden ve beslenmeden dolayı).

Farklı kıtalarda 2011 yılı meta-analiz sonuçlarına göre (sosyal bilgilere dayalı) kronik kabızlık vakalarının %12-17 aralığında olduğu tespit edilmiştir. Çin ve Güney’de yürütülen ilgili bir Asya araştırması, Kore ve Endonezya’da sendromun kadınların % 15-23’ünde ve erkeklerin yaklaşık % 11’inde yaygın olduğunu göstermiştir. Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerden gelen istatistiksel bilgiler, bu konudaki rakamları yaklaşık % 15 olarak göstermektedir.

Bağırsaklar çalışmazsa!
Bağırsaklar çalışmazsa!

Hasta Oranı Artıyor!

Son zamanlarda bağırsak tembelliği sendromu artışının, popülasyondaki diğer hastalıklarla karşılaştırılabilir hale geldiği belirtilmelidir. Bazen koroner kalp hastalığı, diabetes mellitus ve bronşiyal astım insidansı rakamlarını bile aşıyor. Ancak bu sendrom, hala nadir ve hafif bir hastalık olarak algılanmaya devam ediyor.

Kronik kabızlığın kadınlarda 3 kat daha yaygın olduğu ve rakamın yaşla birlikte arttığı belirtilmelidir.

Eğilim hastaların yaşı ile artışa devam ediyor. Hastalığın prevalansı 65 yaşından büyük kişilerde % 50’ye ve genel olarak yaşamın sonuna doğru % 74’e kadar yükseliyor.

Bağırsak Tembelliği sendromunun nedenleri!

Tembel bağırsak sendromunun birkaç nedeni vardır. Bunlar arasında:

  • Hareketsiz çalışma – fiziksel aktivite eksikliği küçük pelviste kan dolaşımının bozulmasına yol açar;
  • Dışkılama dürtüsünü görmezden gelmek – bunun sindirim sistemi üzerinde olumsuz bir etkisi vardır. Bu nedenle, bir ihtiyaç varsa hemen tuvaleti ziyaret etmeye çalışmalısınız!
  • Hamilelik – rahim büyüdükçe, karın boşluğunda bulunan organlar üzerindeki yük artar ve bu da dışkılama sürecini zorlaştırır.
  • Diyetin bozulması – bağırsaklar, uzun süreli oruç tutma ve diyetlerden etkilenirler. Ek olarak, pişirme yöntemi, şekerleme, füme ürünler, tuzlu balık ve peynir de neden olabilir.
  • Yaş – yaşlı insanlarda sindirim enzimlerinin sentez süreci bozulur.
  • Sık stresler: Genellikle gastrointestinal sistemle ilgili sorunların ortaya çıkmasına neden olur.
  • Müshillerin kötüye kullanılması.
  • Yeme bozuklukları, özellikle anoreksiya nervoza ve bulimia.
Bağırsak tembelliği için ne yapmalı?
Bağırsak tembelliği için ne yapmalı?

Patogenez; Vücutta Meydana Gelen Gelişimler

Hastalığın patogenezi, bağırsağın düzenlenmesinde rahatsızlıkların gelişmesiyle ilişkilidir. Daha spesifik olarak, motor fonksiyonunun başarısızlığı ile, kabızlığın ishal ile değişmesine yol açar. Kabızlık sırasında, bu tür bozukluklar, özellikle sigmoid kolon (megakolon) durumunda, bağırsağın fonksiyonel aktivitesinde bir azalmaya neden olur.

Geçiş işleminin yavaşlaması nedeniyle, bağırsak suyunun ek emilimi gözlenir. Bu da dışkı hacminin azalmasına ve yoğunluğunun artmasına neden olur. Kuru sert dışkı sonunda bağırsaktan büyük zorluklarla tahliye edildi.

Bağırsak Tembelliği Nedir? Bağırsakta değişim

Bu nedenle tembel bağırsağın patofizyolojisi, rektuma giren dışkı maddesinin hacminin önemli ölçüde azalması veya dışkının çıkarılmasının zor olduğu dışkılama sürecinin bozulması ile ilişkilidir. Rektumdaki dışkı hacmini, hareketliliğinin bozulması, mekanik tıkanıklığın ortaya çıkması veya bağırsak içeriğinin toplam hacminin azalması halidir (bu, açlık sırasında gözlenir).

Bağırsağın hareketliliği (koordinasyon ve itici hareketleri) çeşitli hastalıklar nedeniyle bozulur (sırt ve yanı sıra beyinle ilgili problemler, karın boşluğundaki organlar, endokrin sistemde bir bozulma).

Bağırsak tembelliği sendromunun belirtileri

Tembel bağırsak sendromunun belirtileri arasında aşağıdaki belirtiler vardır:

  • Düzenli baş ağrısı;
  • İştahsızlık;
  • Uyuşukluk hissi, sürekli ilgisizlik ve şiddetli yorgunluk;
  • Ciltte döküntü;
  • Sinirlilik;
  • Midede şişkinlik ve ağırlık;
  • Kuru, sert dışkı ile seyrek bağırsak hareketleri (haftada üç defadan az)
  • Bağırsak hareketi veya dışkı eksikliği ile ilgili zorluk.
Bağırsakları çalıştır
Bağırsakları çalıştır

Bağırsak Tembelliği Nedir? Komplikasyonlar ve sonuçları

Bağırsak tembelliği sendromunun tehlikesi nedir? Büyük miktarda dışkı maddesi birikmesi, tüm organizmanın zehirlenmesine yol açabilir. Kabızlık nedeniyle hemoroid ve nevrasteni gelişebilir.

Bağırsak tembelliği sendromunun teşhisi

Sendromu teşhis etmek için doktorun hastanın midesini incelemesi ve ayrıca hangi şikayetleri olduğunu bulması gerekir. Ek olarak, anal sfinkterin tonunu belirlemek için rektal parmak muayenesi kullanılarak rektal muayene yapabilir.

Analiz ederler.

Hastalığı teşhis etmek için doktorlar aşağıdaki laboratuvar testlerini yaparlar:

Dışkı, kan ve idrar analizi;
Kalsiyum, tiroid hormonları ve elektrolitler için kan testi yaparlar.

Bağırsak Tembelliği Nedir? Enstrümantal teşhis

Enstrümantal teşhis için prosedürler de vardır:

İrrigoskopi / kolonoskopi.
Bağırsak geçişini değerlendirmek için bağırsak röntgeni ile kontrast oluşturur.
Rektosigmoskopi.
Anorektal manometri.
Dışkılama proktografisi.
Tiroid bezinin yanı sıra karın bölgesinin organlarının ultrasonu.
Vertebral kolonun MRG’si.

Kabızlığın bağırsaklardaki görüntüsü
Kabızlığın bağırsaklardaki görüntüsü

Kalın Bağırsak Nasıl incelenir?

Gastrointestinal sistemin ultrasonu
Bağırsağın röntgeni
Duodenum ve bağırsağın endoskopisi

Kiminle iletişime geçmeli?
Gastroenterolog.

Tembel bağırsak sendromu için iyileştirme yöntemleri

Tembel bağırsak sendromunun iyileşmesinde mumlar kullanılır ve bu lavmana ek olarak tuzlu bir çözeltiden (1 bardak su 2 çay kaşığı) veya zeytinyağı ilavesiyle kullanılır. Dışkıdan kurtulmak için müshil preparatlara (esas olarak ozmotik – sıvıyı bağırsakta tutan) da ihtiyaç vardır. Bazı durumlarda, sertleşmiş dışkı bir prob veya parmak (eldiven) kullanılarak çıkarılmalıdır.

Bağırsak Tembelliği Nedir? Vitamin

İyileşme için vitaminler kullanılmaktadır. 400 mg magnezyum ve 500 mg C vitamininin düzenli kabızlığın önlenmesine yardımcı olduğu bilinmektedir.

Kabızlık karışımı

Bir vitamin karışımı hazırlayabilirsiniz. Yani bunun için hurma, incir, kuru üzüm, kuru erik ve kuru kayısıya (eşit parçalarda) ihtiyacınız vardır. Tüm malzemeleri kıyma makinesinden geçirin, ardından elde edilen karışıma 50 g bal, keten tohumu ve öğütülmüş yer fıstığı ekleyin ve ardından karıştırın. Karışımı, 1 çorba kaşığı olarak yemekten 1 saat önce alın.

Alternatif iyileşme yöntemleri

Sık sık müshil ilaç alımı komplikasyonlarla dolu olduğundan, alternatif tariflerden yararlanılmalıdır.

Lavman (2 litre) ve temiz suyla durulayın. Bu yöntemin ayda en fazla dört kez uygulanmasına izin verildiği unutulmamalıdır.

Yağ kullanımı – günlük 1 çay kaşığı yağ kullanımı kabızlık konusunda yardımcı olur. Bitkisel veya zeytinyağı. Genel olarak, kronik kabızlık için doğal ürünlerden birçok tarif çok etkilidir.

Ekşi süt ürünleri – fermente süt, kıvrılmış süt ve yoğurt gibi. 1 bardak içilebilir mesela yatmadan önce, eritilmiş bal ilavesiyle.

Kabızlık için karışımlar
Kabızlık için karışımlar

Bağırsak Tembelliği Nedir? Meyveler

Meyve ve sebzelerin müshil olarak kullanılması. Bu tür ürünler arasında – salatalık, balkabağı, kiraz eriği, erik, pancar vardır. Bunların diyete dahil edilmesi kabızlık oluşumunu önleyecektir. Ancak aşırı kullanılmamaları gerektiğini hatırlamalısınız. Çünkü bu tam tersi bir etki yaratabilir.

1 bardak Kefir (iyice karıştırılması gereken 10 g bitkisel yağ ilavesiyle) yatmadan önce içmek için.

Sabahları aç karnına 1 çorba kaşığı çözülmüş bal bir bardak su ile içilir. Ancak bu durumda bir kontrendikasyon olabilir. Hastanın kolit veya kolesistit olması durumunda bu reçete kullanılmamalıdır.

Çok iyi yumuşatma için havuç suyu (küçük çocuklara verilmesi önerilir).

Bitkisel Kabızlık İyileştirme

Tembel bağırsak sendromunu iyileştirmek için otlar da kullanılabilir. Farklı bitkilere dayalı et suyu hazırlamak için çeşitli tarifler vardır.

Aşağıdaki malzemelerden aynı miktarda alın: meyan kökü, mürver çiçekleri, rezene meyveleri, üç renkli menekşe otu, topalak kabuğu ve huş ağacı yaprakları. 1 çorba kaşığı alın. Karıştırın ve 1 ölçü kaynar suya dökün. Sonra 10 dakika daha kaynatın. Elde edilen et su soğutulmalı ve filtrelenmelidir. İçme, gün boyunca büyük yudumlarla birkaç defada olmalıdır.

Bitkileri Karıştır

24 gram nane yaprağı, dereotu tohumu, kimyon meyvesi ve kediotu kökü alın. 3 yemek kaşığı karışım 3 ölçü kaynar suya dökün ve sıcak tutun. Bu karıştırmadan sonra, 1 bardak günde iki kez süzerek için.

Karahindiba kökünden 2 çay kaşığı hazırlayın. Karışım 1 bardak soğuk su ile karıştırılır. 8 saat bekletin. Sonra 1/4 bardaklık bir dozajda yemekten önce günde dört kez içmeye çalışın.

2 yemek kaşığı Mürveri 1 bardağa dökün. Üzerine kaynar su ekleyin. 12 saat bekletin ve sonra süzün. Geceleri 1/3 dozunda bir içecek olarak alın.

Bağırsak tembelliği nedir?
Bağırsak tembelliği nedir?

Bağırsak Tembelliği Nedir? Korunma

Tembel bağırsağın sendromu önlenebilir. Bunu yapmak için, sadece bazı kurallara uymanız gerekir:

  • Spor yapın ve genellikle aktif ve sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmeye çalışın;
  • Besleyici diyetinizde meyve ve sebzelerin yanı sıra tahıllardan elde edilen yemekler de olmalıdır (sadece irmik lapasını hariç tutmalısınız);
  • Metabolizmanın hızlanmasını teşvik eden özel egzersizler yapın;
  • Her 3 saatte bir, ancak küçük porsiyonlarda ihtiyaç vardır. Atıştırmalarınız diyet kuru erik, lahana turşusu, ekşi süt ürünleri, mantar ve kaba ekmek içermelidir;
  • Menüden kakao, zengin çorbalar, güçlü siyah çay ve kırmızı şarap çıkarın.
  • Özellikle yemek sırasında / sonrasında günde en az 1,5 litre su için.
  • Gün içinde belirli bir saatte, sabah uyandıktan sonra veya kahvaltıdan sonra düzenli olarak tuvalete gitme alışkanlığını edinin. Bu, şartlı bir refleks oluşturur ve dışkılamasının gelişmesine katkıda bulunur.

Bağırsak tembelliği ve masaj

Bağırsak tembelliği için karın masajı
Bağırsak tembelliği için karın masajı

Bağırsak tembelliklerine karşı: Duş ya da banyoda, suyun içinde, karnınızı dairesel hareketlerle fırçalayın. Böylece bağırsakları kontrol altına alacaksınız. Fırça yerine kel kese kullanmak da bir başka çözümdür. Uzanmış bir durumda dairesel masajlar da yapılabilir. Masaj ya da fırçalama sık sık ve belirli saatlerde yapıldığında, kullanıldığında tehlikeli durumlar yaratabilecek olan ilaçlardan daha da etkili ve daha güvenlidir.

Vücudun Fırçalanması Tekniği

Fırça ya yumuşak olmalıdır ya da, at kılından yapılmış bir kese kullanılmalıdır.

Vücut fırça masajı
Vücut fırça masajı

Yağ kabarcıklarına karşı: Vücudu her gün fırçalayarak, üst derideki kan ve lenf dolaşımını hareketlendirirseniz, selülit ve yağ kabarcıklarının oluşumunu engellersiniz. Böylelikle vücudunuz, dinçliğini ve gençliğini daha uzun süre koruyacaktır.

Duşun altında ya da banyoda, yumuşak ve sabunlu bir fırçayla ayaklar ve ellerden başlayarak kalbe doğru gidin. Sonra bol suyla durulayıp, kuru ve biraz sertçe bir havluyla fırçalama yönünde kurulanın.

Semih Bulgur

l am a knowledge worker who works hard to make you informed about original knowledges from international sources!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.