Kabızlık nedir, nasıl geçer? Yoksa içinizde BÜYÜK bir sıkıntı mı var?
Kabızlık nedir, nasıl geçer? Uzman önerileri | Genellikle günde bir kez dışkılama normal kabul edilir. Bununla birlikte gün aşırı ya da haftada iki kez ancak düzenli ve ağrısız çok sert olmayan dışkılaması olan kişiler de normal kabul edilmemelidir. Kabızlık ve tedavi basitçe seyrek ve ağrılı dışkılama ve bunun iyileştirilmesi olarak tanımlanabilir
Kabızlık ve Tedavi ! HANGİ TiP KABIZLIKLARDA HEKİME MÜRACAAT ETMELİDİR?
Bu nedenle her gün dışkılaması olmayan kişi kendini kabız olarak kabul edip müshil ilaçları hemen kullanmamalıdır. Çünkü bu ilaçların olumsuz etkileri yanında, kısa sürede etkisiz hale gelebilirler ve hastalar sürekli giderek artan dozlarda ilaç kullanmak zorunda kalırlar.
İlaç kullanmak yerine düzenli dışkılama alışkanlığının yerleştirilmesi, diyet ve basit tedbirlerle dışkılama düzenli hale getirilmesi gereklidir.
Kabızlık nasıl geçer?
Dışkılama alışkanlığı normal olan kişide saatler içinde gelişen karın şişliği, gaz çıkaramama ile birlikte kabızlık gelişir ise bir “bağırsak tıkanması” gelişmiş olabilir ki bu durumda acilen hekime muracaat gereklidir.
Yine dışkılama alışkanlığı normal olan kişide son haftalarda ya da aylarda gelişen kabızlık var ise “bağırsak kanseri” gelişmiş olabilir. Bu durum kalın bağırsakların ilaç verilerek çekilen filmleri ile ya da rektoskopik muayene ile açığa çıkarılabilir.
UZUN SURELİ KABIZLIKLAR NASIL ENGELLENEBİLİR?
Genellikle sık meşguliyetler ya da ev dışında tuvalete gitmekten kaçınma nedeniyle normal bağırsak reflekslerinin kaybolması zaman içinde kabızlığın yerleşmesine neden olur.
Bu nedenle ihtiyaç olduğu hissedildiği anda tuvalete gitmeye ve düzenli dışkılama alış-
kanlığı edinmeye çaba göstermek gerekir. Böylece muhtemelen refleksler bir iki hafta içinde normale dönecektir.
Lifli yiyecekler!
Ayrıca bol posalı yiyeceklerin yenilmesi ve susuz kalmamaya çaba göstermek yararlı olur. Bol posalı diyet uygulanması başlangıçta bazı hastalarda gaz şikayetlerine neden olabilir, Ancak, bu yiyeceklerin yavaş yavaş artırılması ile bu problem kolaylıkla çözümlenebilir.
Anal fissür ya da hemoroid varlığı çoğu hastada tuvaletten kaçınmaya neden olabilir, bu nedenle bu problemlerin düzeltilmesi sağlık için gereklidir.
Bu anlatılan tedbirlerle kabızlığı kontrol altına alınamayan hastalarda dışkıyı yumuşatıcı ilaçların kullanımı zorunlu olabilir, ancak bu grup hastalar kabızlığı olanların çok küçük bir kısmını oluşturur.
Hamileliğin bağırsak hareketlerine etkisi var mıdır?
Evet, hamileliğin başlangıcında bağırsak hareketlerinin azalması kabızlığa yol açabilir, ayrıca hamilelik süresince gelişen hemoroidler de hastaların tuvaletten kaçınmasına neden olabilir. Bu nedenle hamilelik süresince bol sıvı ve posalı yiyeceklerin alınımı kabızlık problemini kolaylıkla çözümleyecektir.
Bünyeden bünyeye değişir ama bende işe yaradı. Kabızlığın çaresi Acı Biber kardeşim! Eğer acı biber yemenizi engelleyen bir sağlık sorununuz yoksa akşamları yemekle birlikte acı biber yiyin. Böylece sabaha emaneti bırakmış olursunuz!