Kişisel bakım ürünleri tehlikeler ve doğal çözüm önerileri!
Kişisel bakım ürünleri tehlikeler ve doğal çözüm önerileri | Saç form vericiler, tırnak cilaları, deodorant ve parfümler, tüy dökücüler ve pedler hangi kimyasallarla sağlığımızı tehdit ediyorlar? Ayrıca bunlara karşı doğal alternatifler nelerdir?
Kişisel bakım ürünleri tehlikeler ve doğal çözüm önerileri:
Saç Form Vericiler:
Conditioner; saça form vermek için kullanılan form vericilerin görevi saç tellerini kalınlaştırmak olarak tarif edilebilir. Ayrıca bu maddelerin içerdikleri kimyasallar cilt ve gözde hassasiyet ve tahrişlere neden olabilirler. Bu kimyasallardan,”Cerrimonium bromid, quartenium 15 ve 18 ile benzalkonium chlorid”i sayabiliriz.
Kanserojen nitelikte olabileceklerinden “DC red33, FDC bluel, FDC yellow-6, FDC red-4, FDC red 10 boyaları ve formaldehit” içeren form vericiler kullanmamaya gayret edilmelidir. Bunun yanında kanserojen madde olduğu bilinen dioksan bulaşmış olabilecek “polysorbate 80” maddesi içeren preparatlardan uzak durulmalıdır.
Kişisel bakım ürünleri, Tırnak Cilalari:
Tırnak cilaları, “toluen, amyl, butil veya etilacetat” gibi hepsi sinir sistemini etkileyen toksik solventler içerirler. Ayrıca tırnak üzerinde ve parmak üzerinde tahrişlere sebep olabilirler. Yani dikkatli kullanılmalıdırlar.
Tırnak cilası Çıkarıcı:
Bu amaçla kullanılan “Aseton”, trnak cilasını çıkarırken, tırnağınıza zarar vererek kabuklaşmasına neden olabilir. Ayrıca donuklaşmasına neden olacağı gibi, teneffüs edildiğinde akciğerleri tahriş edebilir. Baş dönmesine de sebep olabilirler. Yangın tehlikesi de dikkate alınmalıdır.
Ne yapmalı?
Pazarda aseton içermeyen tırnak cilası çıkartıcılar vardır.
Kişisel bakım ürünleri, Tüy Dökücüler:
Tüy Dökücü Preparatlar “Amonyum thioglycolat “içeren bazı tüy dökücüler, deri tahrişi ve sivilcelenmeye sebep olabilirler. Ayrıca cild üstünde kızarıklığa ve cild altında minik kan toplanmalarına da sebep olabilir.
Ne yapmalı?
Kimyasal preparat yerine mekanik olarak cımbızlama, elektrikli veya elektriksiz traş makinası veya ağda (soya bazlı veya şeker bazlı) kullanılabilir.
Tampon ve Padler:
Parfüme karşı alerjisi olanlar parfümsüz olanları tercih etmelidirler. Bunun yanında en tehlikeli husus beyazlatılmış kağıtlarda bulunan “Dioxin” olup İngiltere de yapılan testlerde tamponlarda 130 ppm, padlarda 400 ppm Dioxin bulunmuştur. Her ne kadar çok ufak rakamlar olsa da deri tarafından kolayca emilen dioxinin en toksik maddelerden biri olduğu bellidir. Ayrıca kanserojen olup, kusurlu doğum, karaciğer hasarı yarattığı ve bağışıklık sistemini negatif etkilediği hatırdan çıkartılmamalıdır.
Ne yapmalı?
Ped satın alırken, dioxin içermediğine, ağartılmamış kağıt içermediğine dikkat etmelidir. Bunun yanında %100 pamuktan yapılmış yıkanabilir ve tekrar kullanılabilir olanlar tercih edilmelidir. Süper emici olanlar tercih edilmemelidir.
Yapılan bir çalışmada süper emici elyafldan üretilen tamponların stafilikok bakterilerin aşırı arttığı buna karşın pamuk elyafından üretilenlerde bakteri oluşumunun azaldığı gözlemlenmiştir. Etikette tamponun neden üretildiğine bakılmalı pamuk olanlar tercih olunmalıdır.
Bayan Deodorant Spreyler ve Vajinal Duşlar:
Bayanların kullandığı bazı deodorant spreylerin “talk” içerdiğini ve talkın kanserojen asbest içerdiğini hatırlayıp uzak durulmalıdır. Ayrıca diğer bir çok hijyenik olduğu söylenen spreyler sadece hoş kokulu olup herhangi bir antibakteriyel madde içermezler. Bunun yanında ciltte tahriş ile açık yaralarda enfeksiyona sebep olabilirler.
Bayanların hassas bölgeler ve cinsel organları yıkamak için kullandığı preparatlarının çoğu “amonyak, suni kokular ve fenol” gibi tahriş edici ve toksik maddeler içerirler. Yani kullanılmaları faydadan ziyade sorunlara sebep olabilir. Yapılan bir araştırmada haftada bir kez hijyen amacıyla kimyasal içeren preparatlar ile vaginal duş uygulayan bayanlar incelenmiştir. Bu bayanlarda rahim ağzı kanserinin 4 kata yakın daha fazla görüldüğü ifade edilmektedir.
Ne yapmalı?
Temizlik işleri sık sık yapılmalı ve sadece su veya az bir miktar sirkeli su kullanılmalıdır. Tahrişe sebep olacağından sabun iç bölgelerde kullanılmamalıdır. Koku, muhtemel bir enfeksiyon nedeniyle oluşabileceğinden bu gibi durumlarda doktora danışılmalıdır.
Kişisel bakım ürünleri, Saç Spreyleri:
Basınçlı tüpte bulunan aerosol modeli saç spreyleri havaya yoğun miktarda kimyasal zerrecikler taşırlar. Bu debeple ve bunlar kolaylıkla teneffüs yoluyla akciğerlere gideceğinden tercih olunmamalıdır. Yani mekanik pompalı olanlar dikkatli kullanmak kaydıyla tercih olunabilir.
“BHA, TEA, DEA, FDC yellow-6, FDC yellow-5, FDC red-40, FDC blue-1, FDC green-3, DC red33 ve padimate-o” içeren spreylerden kanserojen risk nedeniyle uzak durun. Saç spreylerinin içerdiği kimyasal maddeler; suni koku, kanserojen nitelikli formaldehit ve PVP (plyvinilprolidon) ile sıkıştırıcı gaz ve alkolden oluşur.
Ne yapmalı?
Doğal ürün satan mağazalarda satılan losyon şeklinde olan veya gazlı sprey içermeyen preparatlar kullanmalısınız. Bunlar da alkol ve parfüm içermekle beraber diğerlerine göre daha az zararlıdır. İçinde “BHA, DEA, TEA, sentetik boyalar ve polysorbat” olanlar kanserojen etkili olabilirler.
Kendi spreyinizi yaratmak için;
1 adet limonu (kuru saclar için portakal) 2 bardak su ilavesi ile yarısı buharlaşana kadar kaynatın. Daha sonra soğuttuktan sonra sprey şişesine doldurarak deneyin. Ayrıca çok fazla yapışkan ise su ilave edin. Bu karışımı buzdolabında saklayın. Başka bir formülasyonu birkaç çay kaşığı balı sulandırarak veya bira ile de hazırlayabilirsiniz.