Sağlık

Stres ve şişmanlık hastalığı

Stres kilo alma

Stres ve şişmanlık hastalığı | Hangi nedene bağlı olursa olsun, aşırı şişmanlığı hastalık olarak kabul etmek gerekir. Çünkü şişmanlık ya bedensel ya da ruhsal bir hastalığın belirtisidir. Uzun süren kilo alma durumu da stres ve şişmanlık hastalığı sebebiyle ortaya çıkabilir.

Son çalışmalar, stresin obezite gelişiminde önemli bir rol oynayabildiğini göstermiştir. Biyolojik faktörler, serotonin gibi, kortizol, ve nöropeptid Y, yağ birikimi ve kilo almaya neden olabilir. Lezzetli gıdalara isteğin artışı da bunda doğrudan bir rol oynamaktadır.

Stres kabızlığa ve mide yakınmalarına sebep olur bu da kilo almanıza neden olabilir.

Stres ve şişmanlık hastalığı; Mide Yakınmaları:

– Mide Yakınmaları: En yaygın yakınma “hazımsızlık”tır. Bunu şiddeti ve süresi değişen ağrılar, dolgunluk, ekşime, şişkinlik, yanma, geğirme, iştahsızlık yakınmaları izler. Mide cebinin gazla dolması göğüs ve kalp bölgesinde ağrı, baskı ve sıkışmaya yol açar. Mide yakınmaları, mide yangısı (gastrit) ve mide yarası (ülser) durumlarıyla birlikte olabilir.

Gastritte hastalar mide bölgesinde yaygın ve sürekli ağrı, dolgunluk hisseder.
Ülserde ise, başlıca yakınmalar mide bölgesindeki ağrı ve yanmalardır. Çoğunlukla aç karnına gelen bu ağrılar gün ve yıl içinde dönüşümlü olarak ortaya çıkar ve geçer.

Stres ve şişmanlık hastalığı; Kabızlık:

Stres ve şişmanlık hastalığı sebeplerinden biridir.

Kabızlık: Az miktarda kuru, sert küçük parçalar ya da büyük kalın silindirler biçiminde, üç günde bir ve daha geç dışkılama duruyanmadan yakınırlar. Bulantı ve kusma da görülebilir.

Psikosomatik etkenler kabızlık nedenlerinin başında yer alır. Bunların başında da, barsak hareketlerinin alışkanlığa bağlı olarak azalması gelir. Sabahları acele evden çıkmak işe yetişme telaşı, sürekli oturarak çalışmak, tuvaletin rahat olmaması, tembellik, anüsteki çatlaklar ve hemeroidlerin verdiği ağrı nedeniyle dışkılama korkusu, alınan besinlerin niteliği dışkılamayı güçleştirir, kabızlığı alışkanlık durumuna getirir.

Kimi insanda karın ve pelvis kaslarında dışkılamayı sağlayacak yeterli kasılma olmayışı da kabızlığa yol açar. Psikosomatik kabızlığın temel nedeni kalın bağırsakların iyi çalış-
mamasıdır. Buna spastik kabızlık adı da verilir. Bu tür kabızlıkta karında ağrı, gerginlik, şişkinlik olabilir. Zaman zaman karın ağrıları artar.

Spastik Kolit:

– Spastik Kolit: Kalın bağırsakta bulunan düz kasların hareketlerinde azalma ve barsak geçidinin daralması, dışkının sulu kısmının emilmesine, dışkının sertleşmesine ve kabızlığa neden olur. Öte yandan bağırsaktaki düz kasların sürekli kasılması ve barsak hareketlerinin artması, dışkının sulu kısmının emilmesini azaltır.

Dışkı sulanır ve sürgün (ishal) olur. Bundan dolayı spastik kolit vakalarında zaman zaman kabızlık, zaman zaman ishal görülür.

İlgili Makaleler

Reklam Engelleyici Algılandı

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.