Sağlık

Yutma güçlüğü nedir ve ne yapmalı?

Yutma güçlüğü ve ne yapmalı | Bu durum, gıdaları veya sıvıları kolaylıkla yutmamaktır. Yutmakta zorlanan kişiler yutmaya çalışırken yiyecekler veya sıvılar boğazda takılabilir. Disfaji yutma güçlüğü için başka bir tıbbi isimdir. Bu belirti her zaman tıbbi bir durumun göstergesi değildir. Aslında, bu durum geçici olabilir ve kendi başına geçebilir.

Yutma sırasında duyulan güçlük veya rahatsızlık; lokmanın “takılıp kalması” hissi seklinde de tanımlanabilir.

Disfaji, olobus histerikus denilen nörotik, ileri sinirli kişilerde rastlanan yutamama veya yutkunamamadan farklıdır. Nörotikler yutma işlevi dışında da boğazda bir kitle veya ağırlık varlığını ifade ederler.

Bu şikayetleri genelde sinirlendikleri zaman artar. Bu durum gerçek disfaji ile karıştırılmamalıdır. Gerçek disfaji daima ciddi bir hastalığın belirtisidir. Bu nedenle disfajiden şikayet eden hasta iyi değerlendirilmelidir.

Zor yutkunma ve iyileşme: Disfaji,

 

Distaji uzun sürer ise hasta devamlı zayıflar. Disfaji yemek borusunun kendisini ilgilendiren bütün fonksiyonel ve organik hastalıklardan başka, ağız ve boğaz yutağın birçok iltihabi, enfeksiyon, sinir-kas bozukluklarında, göğüs boşluğu içindeki organ ve yapıların hastalıklarında (tüberküloz, apse, kalp zarlarının iltihabi, plörezi zatülcenp, tümörler, ana atar damar genişlemesinde) görülebilir.

Bunlar arasında bizi en çok ilgilendiren yemek borusu hastalıklarındaki yutma güçlüğüdür. Kırk yaşını geçmiş, bu sıkıntının olduğu kişilerde (özellikle erkeklerde) öncelikle yemek borusu kanseri düşünülerek tetkike alınmalıdır. Başlangıçta lokmalar geçerken hafif bir ağrı veya takılma hissi alınır.

Yutma güçlüğü ve tedavi!
Yutma güçlüğü ve tedavi!

Bu yutma yakınmaları artıp azalabilir. Hatta yumuşak diyet alındığında yutma güçlüğü kaybolabilir. Önceleri katı gıdalara karşı oluşan yutma sıkıntısı giderek artar ve hasta su dahi
içemez duruma gelir.

Yutma güçlüğü sorunları için çareler,

Yutma güçlüğü olan bir hastadan iyi bir anemnez (hikaye) alınarak dahili muayene ve buna ilaveten nörolojik muayene, ağız ve yutak muayenesi yapılmalıdır. Daha sonra sağlık için yemek borusu, mide-bağırsak, röntgen, endoskopik tetkiki ve EKG yapılmalıdır.

Yutkunma sorunları göğüs ve sırt ağrılarıyla birleşiyorsa ve kendiliğinden geçmiyorsa doktora başvurmak faydalı olabilir. Uzmanlar tarafından sorun önce teşhis edilmeli ve sonra en uygun yönteme başlanmalıdır!

Related Articles

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.