Tarih

Ay Yıldız Bayrak Yasağı Osmanlı

Ay Yıldız Bayrak Yasağı Osmanlı | Önce Türk bayrağını tanıyalım! Beyaz bir yıldız ve hilal içeren kırmızı bir bayraktır. Bayrak genellikle al bayrak (kırmızı bayrak) olarak adlandırılır ve Türk milli marşında al sancak (kırmızı sancak) olarak adlandırılır. Türk bayrağının mevcut tasarımı, 18. yüzyılın sonlarında kabul edilen ve 1844’te son şeklini alan geç Osmanlı bayrağından doğrudan türetilmiştir. Türkiye bayrağının ölçüleri, geometrik oranları ve kırmızının tam tonu 29 Mayıs 1936’da Türk Bayrağı Kanunu ile yasal olarak standart hale getirildi. 

Bayrak yasağı
Bayrak yasağı

Yıldız ve hilal tasarımı 18. Osmanlı devleti bayrağı olarak kırmızı üzerindeki beyaz yıldız ve hilal 1844 yılında tanıtılmıştır. 

Kırmızı Beyaz Bayrak! Efsanevi kökenler.

Hilal ve yıldız sembolünün muhasebesinde, Osmanlılar bazen Osmanlı adının geldiği kurucusu I. Osman’ın efsanevi bir rüyasına atıfta bulunurlar. Yani şöyle ki, kızını evlendirmek istediği Şeyh Edebali’nin göğsünden yükselen bir ay gördüğünün bildirildiğini belirtti. “Dolduğunda, kendi göğsüne indi. Sonra belinden bir ağaç fırladı, büyüdükçe yeşil ve güzel dallarının gölgesiyle tüm dünyayı kaplayacak.” Onun altında Osman, hilalin üstesinden gelen dünyanın önünde yayıldığını gördü.

Osmanlı’da Ay Yıldız yasağı;

Sultan II. Mahmud zamanında çıkartılan ancak fazla riayet edilmeyen bir başka yasak da; Ay yıldız yasağı olarak
kayıtlara geçmiştir. Kırmızı zemin üzerine ay-yıldız, Türk bayrağı olarak kabul edildikten sonra, halk, her yerde ay yıldızı bir süs motifi olarak kullanmaya başlar. Peki bu bayrak yasağı neden?

Seyyar esnaf takımlarını, dükkan sahipleri kapılarını, pencerelerini, duvarlarını ve kayıklar, arabalar, sürücü beygirleri ay yıldızla süslenir. Halk bayrağa olan sevgisini bu şekilde gösterirken bu durum hükümetin pek de
hoşuna gitmez. Çok zaman geçmeden ay yıldızın kadir kıymetini, şerefini korumak için, resmi dairede ve askeri üniformalarda icap eden yerlerden ve bayrağımızdan gayrı ay-yıldız kullanılmasını şiddetle yasaklar.

Diğer bazı yasaklar,

Evlerde de Yedi Türden Fazla Yemek Pişirme Yasağı. 1821 yılında çıkarılmış olan bir fermanla evlerde yedi
türden fazla yemek pişirmek yasaklanmıştır.

Hamamda olana pak ve kuru peştamal ve silecek verilecektir. Dellak ve natir bahşiş için müşteriyi göz hapsine almayacaklar.

Kefere için halvetten taşra mahsus kurna olup Müslümanlara zahmet vermeyeler ve halvete girmeyeler. Keferenin avreti dahileri gibi Müslüman avretlerinden seçilip en aşağı yerde soyunup kurnaları dahi ayrı ola!

semihbulgur.com

Related Articles

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.