Uzay

Yıldız gemisi için uçuş tarihi yaklaşıyor. SpaceX’ten dördüncü deneme!

Yıldız gemisi için uçuş tarihi yaklaşıyor. SpaceX’ten dördüncü deneme | SpaceX, Yıldız Gemisi fırlatma ve inişini dördüncü denemede bitirmeyi hedefliyor. SpaceX şirketi Starship Ay ve Mars roketlerini Pazartesi gününden daha erken bir sürede fırlatma yolunda. Yani en yakın zamanda Boca Chica, Teksas’tan roketleri uçurmak ve indirmek için başka bir girişim planlıyorlar.

Roket şirketi, Corpus Christi’nin yaklaşık 180 mil güneyindeki SpaceX fırlatma tesisinin etrafında “uçuşa yasak” bildirimleri için başvuruda bulunmuştu. İstenen zaman Cuma’dan Pazartesi’ye kadar gündüz saatleri aralığıydı.

SpaceX Cuma günü bir girişimi erteledi. Bunun üzerine şirket CEO’su Elon Musk şu tweeti attı: “Geri çekiliyoruz. Muhtemelen Pazartesi gününe kadar. Ek kontroller gerekiyor. İnmek ve tamamen iyileşmek için elimizden geleni yapıyoruz.”

Falcon 9 fırlatma!
Falcon 9 fırlatma!

Yıldız gemisi için uçuş tarihi yaklaşıyor.

Diğer ikinci ay iniş adayı, Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un Blue Moon adlı iniş aracıdır. Bu Huntsville, Ala merkezli Dynetics tarafından geliştirilmekte olan bir gemidir.

Dynetics’in iniş aracı ve Blue Moon, ilgili şirketlere göre geliştirilmekte olan roketlerin üzerinde fırlatılacaktır. Bu roketler, Blue Origin uzay şirketi tarafından geliştirilmekte olan United Launch Alliance’ın planladığı Vulcan ve Bezos’un  New Glenn’i olacak.

SpaceX, Yıldız gemisi ile ay yarışına roket ve iniş kombinasyonu planlayan tek yarışmacı olarak katıldı. Aya ulaşmak için, Starship’e daha da büyük bir güçlendirici yerleştiriliyor. Yani bu, Teksas’ta prototip geliştirme aşamasında olan Starship Super Heavy ile fırlatılacak olması anlamına geliyor.

Yıldız gemisi için rekabet!

Şirketin kurucusu Elon Musk, 16 Mart’ta Twitter’da, kamuoyunun bilgisine, fırlatmadan bir hafta önce bir açıklama yaptı. “SN11 neredeyse uçmaya hazır” dedi.  SN11, üretilen 11. prototip için Seri Numarası 11 veya Yıldız Gemisi Numarası 11’i ifade eder.

Önceki test uçuşlarında olduğu gibi SpaceX, üç Raptor motoru kesilmeden ve aşağı doğru düşmeden önce Starship’i 6 milden fazla yükseğe göndermeyi planlıyor.

Bir takla manevrası yaptıktan sonra, roket motorları yeniden çalıştırılacak. Ayrıca bu ayın başlarında olduğu gibi dik bir şekilde yere inmeye çalışacak. Ancak daha önceki patlamaların olmaması umuluyor.

ABD gökyüzü üzerinde ışık gösterisi: SpaceX enkazı atmosfere yeniden giriyor.

San Francisco (AFP) Mart 26, 2021’da Ulusal Meteoroloji Servisi (NWS) tarafından yapılan açıklama yapıldı. Buna göre ABD Pasifik Kuzeybatısı üzerinde gece gökyüzünde akan ışıkların muhteşem bir görüntüsünün muhtemelen atmosfere yeniden giren bir SpaceX misyonunun enkazı olduğu belirtildi.

“Ayrıntılar hakkında daha fazla onay beklerken, şu anda elimizde resmi olmayan bazı bilgiler mevcut. Gökyüzünde yayılmış olarak bildirilen parlak nesneler Falcon 9 roketinin 2. bölümleridir.” NWS Seattle bu şekilde tivitledi.

Sosyal medyada yayınlanan videolarda, alevli ışık izlerinin patlamadan önce gökyüzünde yavaşça hareket ettiği görülüyor. Kullanıcılar fenomenin bir meteor yağmuru veya şakayla karışık bir uzaylı istilası olabileceği tahmininde bulunmuştu.

Yerel medya, Washington eyaleti ve Oregon’dan çevrimiçi olarak yayınlanan videoların haberini yaptı. Ayrıca yerel saatle 21:00’den hemen sonra birden fazla görüldüğünü bildirdiler.

Yıldız gemisi ve spaceX
Yıldız gemisi ve spaceX

Enkaza dönüşen deneme!

NWS Seattle, yerel medya tarafından aktarılan birkaç meteorolog tarafından desteklenen bir sonuç yayınladı. Manzaranın bir meteor veya benzeri bir nesneden ziyade uzay enkazından kaynaklanacağını bildirdiler. Çünkü ikincisi çok daha hızlı hareket ediyordu.

Harvard Astrofizik Merkezi’nden Jonathan McDowell da havai fişek benzeri görüntünün kaynağı olarak Falcon 9 roket parçalarını işaret etti.

Ayrıca 4 Mart’ta 60 Starlink internet röle uydusunu yörüngeye taşımak için fırlatılan bir rokete atıfta bulundu. Ve “Mart 4’te Starlink uydularının fırlatmasından sonra falcon 9 ikinci aşama bir deorbit ateşlemesini başaramadı. Yani şimdi yörüngede 22 gün kaldıktan sonra yeniden atmosfere giriyor.” dedi.

McDowell, “Bu roket bölümünün bugün yeniden atmosfere gireceğini tahmin ediyoruz. Fakat hızını ve nerede görüleceğini tahmin etmenin zor olacaktır!” diye tweetledi.

NWS Seattle’a sahada beklenen bir çarpışma görülmedi. Ayrıca acil bir hasar ihbarı da yapılmadı.

Semih Bulgur

l am a knowledge worker who works hard to make you informed about original knowledges from international sources!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.