Yaşam

Mobilyalar ve içerdikleri kimyasal zehirler ve bunlar için doğal çözümler

Mobilyalar ve içerdikleri kimyasal zehirler ve bunlar için doğal çözümler | Mobilyalar evimizin en sevdiğimiz parçalarından biridir. Onlara gözümüz gibi bakıyoruz ve her gün temizlemekteyiz. Onları pamuklara, çarşaflara sarıp öyle koruyoruz. Peki, bu çok sevdiğimiz eşyaların üretiminde ve üzerinde bulunan kimyasallar yaşamımızı nasıl etkiliyor. Ayrıca doğal yollarla onlardan nasıl kurtulabiliriz. Hepsinin cevabı aşağıdadır.

Mobilyalar ve zehir
Mobilyalar ve zehir

Mobilyalar ve içerdikleri kimyasal zehirler: Boya ve cilalar!

Ne yapmalı?

Boya ve cila üretimi sırasında çevreye uçucu organik kimyasallar yayılır. Bu sebeple ABD ve Avrupa’nın bazı ülkelerinde bu boyaların üretimi kısıtlanmaktadır. Ancak çok ufak ambalajlarda üretimine müsaade edilmektedir. Bunun yerine içinde az miktarda uçucu madde olan boyalar üretilmektedir (low VOC-paint).

Almanya’da bitkisel esaslı boyalar üretilmektedir. Kendi boyanızı yapmanız için aşağıdaki önerileri takip edebilirsiniz.

Beyaz veya renkli Badana: Bir kabın içinde 2.5 kg kirece 5 litre su koyup karıştırarak ertesi sabaha kadar bekleyin. Daha sonra sabah toz boya veya doğal toprak boyasını istediğiniz rengi alana kadar ilave edin. Ancak tekrar sulandıracağınız ve kuruduktan sonra daha açık renk görüneceğini dikkate alın) daha sonra karışıma 800 gr tuz ve 1 litre sıcak su ilave edin. İyice karıştırın ve uygulama sırasında 10 dakikada bir karıştırmaya dikkat edin.

Toplam miktar takriben 10 litre kadar olacaktır. Kullanılmayan kısmın koydugunuz kabın ağzını iyice kapatarak saklayın.

Ahşap yüzeyler için Süt Boyası: Yağsız süt tozuna yumuşak bir şurup kıvamına gelene kadar karıştırarak su ve istediğiniz renk için toz boya ilave edin, istediğiniz rengi bulmak için ham ahşap üzerinde denemeler yapın.

Halılar ve sağlık
Halılar ve sağlık

Zemin döşemeleri ve Halılar!

Ne yapmalı?

Döşenmiş olan halıların izolasyonu için ABD’de silikon bazlı halı kaplayıcı kullanılmaktadır. Ve iyi sonuç verdiği ifade olunmaktadır. Her 6 ayda bir halıları buharla sistemle yıkayın veya profesyonel ekiplere yıkatın.

10 litre suya 1-2 bardak sirke koyarak hazırladığımız su ile halıyı silin. Ayrıca sabun kullanmanız gerekiyor ise 5 litre suya 24 kaşıktan fazla sıvı sabun koymayın. Dışarıda dolaşılan ayakkabıları evin içinde kullanmayın. En fazla 2 günde bir kez elektrik süpürgesi ile temizlik yapın.

Parça halılar: Eğer yeni bir halı alacaksanız, ilk tercihiniz yün, pamuk, pamuk/yün karışımı, arka yüzü jüt veya lateksle kaplanmamış olanları tercih edin. Ayrıca güve ilacı sürülmemiş parça halı kullanın!

Doğal elyaflı halılar: Pamuk, pamuk/yün karışımı, koyun postu, arka taraf latex kaplama olmayan doğal halıları tercih etmelisiniz.

Masif ahşap parke: Evinizde tercih edeceğiniz zemin döşemesi masif ahşap parke cinsi olmalıdır. Masif ahşap parkeler cilalı veya cilasız olarak uygulanabilir. Şayet önceden cilalanmış parke aldıysanız kokusunu yok etmek için döşemeden önce kutusundan çıkarıp birkaç gün açık havada havalandırmanız gerekir. Arkası köpük kaplanmış olanları ve yapıştırıcı içerenleri tercih etmeyin.

Laminat parkeler: Agaç talaşı veya parçalarının yapıştırıcı ile birleştirilmesinden oluşurlar. Bu sepeble devamlı “formaldehit” buharı çıkarmaktadırlar. Bu yüzden tercih olunmamalıdır. Ahşap parkelerin döşeme uygulamasında yapıştırıcı kullanmadan çivi ile sabitlenmesi olunması tercih edilir.

Mobilyalar:

Mobilyalar: Ne yapmalı?

Mümkün olduğunca doğal materyalden üretilmiş mobilyalar kullanılmalıdır. En iyisi mümkün olduğunca daha az eşya ve doğal ürünlerden teşkil olunmuş ev döşeyerek yaşamın evde geçen uzun bir bölümünü süresini toksik gazlardan uzak geçirmektir.

Mobilyalar ve kimyasal zehirler
Mobilyalar ve kimyasal zehirler

Evdeki bitkiler:

Ne yapmalı? Evde küçük çocuk varsa zehirli etkileri olan bitkileri evde bulundurmamak gerekir.

Mumlar:

Parafinli Mumlar: Parafin petrol distilasyonundan elde olunan bir yan üründür. Laboratuar hayvanları üzerinde yapılan testlerde parafin dumanının böbrek ve mesane kanserine neden olduğu ifade olunmaktadır. Bazı mumların fitillerinde halen “kurşun” kullanılmaktadır. Bu yüzden dikkat olunması gerektiğini söylemeliyiz.

Ne yapmalı?

Tercih edeceğiniz mum, pamuk lifli arı mumundan üretilmiş mum olmalıdır. Böylece balın tatlı aromasını da alabilirsiniz. Bazı arı mumları renkli olmakla beraber doğal renkli olanlar tercih olunmalıdır. Soya mumundan yapılmış kandiller sağlıklı bir alternatif olabilir.

Duvar Kağıtları:

Kağıt olmayanlar, Vinil plastik olup yapıştırmak için de solvent içeren yapıştırıcılar kullanılır.

Ne yapmalı? Kağıt esaslı plastik olmayanlar tercih olunmalıdır. Ayrıca yapıştırma maddesi olarak su esaslı yani suda eriyen yapıştırıcılar kullanılmalıdır.

Perdeler:

Buradaki sorun polyester sentetik elyaftan üretilen perde kumaşlarıdır. Yani bu sentetik kumaşların aprelenmesi sırasında kullanılan “formaldehit” in buharlaşmasından oluşan toksik gazların vereceği sağlık zararlarıdır.

Ne yapmalı? Doğal elyaflar ile dokunan kumaşlar kullanılmalıdır. Ayrıca diğer bir alternatif ise alüminyum veya masif ağaçtan üretilen jaluzi storlardır.

Aydınlatma ve kimyasallar!
Aydınlatma ve kimyasallar!

Mobilyalar ve Aydınlatma:

Ne yapmalı?

Esas olan aydınlanmanın güneş ışığı ile olmasıdır. Yani gün ışığının azaldığı ve olmadığı zamanlarda gün ışığına en çok yakınlaşan aydınlatma birimi ile yapılmasıdır.

Doğal gün ışığı, vücutta biriken toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Ayrıca uyku gibi, egzersiz gibi, doğal beslenme gibi, su gibi, temiz hava gibi güçlü bir etkendir.
Bu nedenle her gün güneş ışığından en fazla yararlanabilmek amaçlanmalıdır.

Semih Bulgur

l am a knowledge worker who works hard to make you informed about original knowledges from international sources!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.