Yaşam

Menopoz nasıl olur | Ne zaman başlar | Belirtileri Nedir

Menopoz nasıl olur? Ne zaman başlar? Belirtileri Nedir | “Yaş Dönümü” kadının adetten kesilip, doğurganlığını yitirdiği devredir. Bu  dönemin diğer adı, “menopoz” dur. Bu devrede, yumurtalığın, kadınlık hormonlarından (iç salgılarından) olan Östrojenleri giderek daha az salgılamasıdır. Yani böylece döneme özgü değişiklik ve şikayetler ortaya çıkmaktadır.

Menopoz nasıl olur? Ne zaman başlar? Belirtileri Nedir?

Menopoz Sizi Nasıl Etkileyecektir?

Bu, kadından kadına büyük değişiklikler gösterir. Bazı şanslı kadınlarda, “yaş dönümü” fark edilmeden geçer gider. Bazılarındaysa, ki çoğunluk bu gruba girmektedir. Vücuda ve asabi duruma ait, değişik derecelerde şikayetler ortaya çıkar. Bundan ötürü, bu dönemde, kadınların çoğunda ortaya çıkabilecek sorunları gözden geçirmekte yarar vardır.

Menopoz nasıl olur? Belirtileri Nedir?

Menopozun Başlıca Belirtileri:

Sıcak basmaları, şiddetli terlemeler, baş dönmesi, çarpıntı, asabiyet, endişe, uyku bozuklukları, depresyon, baş ağrıları, vajina cidarının incelip kuruması ve sonucunda vajina iltihabı ve sancılı cinsel birleşme, idrar tutamama derinin incelip kurumasıdır.

Bu şikayetlerle doktora baş vurmak çok isabetli bir davranıştır. Örneğin, ateş basmaları, vücudumuzun hormon dengesinin değiştiğinin bir işaretidir Doktor bu durumu tanıyıp, gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Bu durumda en uygun tedavi, eksileni yerine koyma şeklinde olacak, diğer bir deyimle vücudun artık yapamamakta olduğu kadınlık hormonlarından östrojen verilecektir.

Ateş basmaları!

Ateş basmalarına katlanmayı öğütleyenler, eskiye ait bir düşünceyi önermektedir. Aynı öğütü annelerinden ve büyükannelerinden dinlemişlerdir. Oysa doktorun tavsiye edeceği Östrojen tedavisiyle ateş basmaların dan olduğu gibi diğer şikayetlerden de kurtulmak ve bu döneme uyum sağlamak mümkündür.

Bu Östrojenler Müssekkin Hapları (rankilizanlar) Gibi midir?

Geçmişte, menopoza özgü endişe halini tedavide, müsekkin ilaçlar kullanılmaktaydı. Fakat günümüzde, doktorlar artık, şikâyetin kaynağını, esas nedenini tedavi ederek yani eksilen östrojeni vererek, daha etken tedaviyi tercih etmektedirler.

Zaten müsekkinler, esasında menopoz ile hiç ilgisi olmayan, her zaman ortaya çıkabilecek endişe halinin ilacıdır; menopozun ana tedavisini oluşturamazlar.

Menopoz nasıl olur? Yaşlanma hissi

Menopoz döneminde, kadının ihtiyarlık hissine kapılması, yanlıştır. Halbuki erken evlilik ve annelik devrelerinin sıkıntılarını geçirdikten ve bunlardan kurtulduktan sonra, evlilik hayatı daha rahat olabilir. Çevrede kendisine iyi bakan, gereken tedaviyi görmüş ve uyumlarını sağlamış orta yaşlı kadınların bazıları, yaş dönümünde, hayat tecrübeleri ve güzellikleriyle, sıklıkla etraflarını etkilemekte hayranlık uyandırmaktadır.

Yeni Dönem

Menopoz, kadının hayatında yepyeni bir dönemin başlangıcıdır. Menopoz devresinde uyum sağlayıp kadınlığı ve güzelliği sürdürebilmek mümkündür.

Menopozdan önce iyi bir tepki gösterilmelidir. Menopoz döneminde, kadının ihtiyarlık hissine kapılması, onun genel davranışlarını etkiler. Oturup, hayatının bilançosunu yapmaya başlar.

Menopoz nasıl olur? Hayatın sonu değildir!

Bu da çiftlerin ortak yaşantılarındaki uyumu ortadan kaldırır. Fakat menopoz iktidardan düşme olarak kabul edilmemelidir. Kadın hiçbir zaman pişmanlık duygusuna kapılmamalıdır.

Yaşının olgunluğunu tam olarak yaşamalı, psikolojik ve ruhsal açıdan aktif ve güçlü olmalıdır. Hiçbir zaman menopozun seks yaşamını öldürdüğü düşünülmemelidir. Tam tersi, kadın yeni bir döneme başlamış olmanın mutluluğunu yaşamalıdır.

Bu dönem de erkeklere de önemli işler düşmektedir. Kadına adet döneminde ki gibi sabırlı ve anlayışlı bir yaklaşım sergilemek gerekir. Yani onu yumuşak tavırlarla anlamaya çalışmak evliliğin sağlığını korumak için çok önemlidir. Bir evlilikte eşiniz mutlu ve huzurlu olursa siz de mutlu olabilirsiniz!

Semih Bulgur

l am a knowledge worker who works hard to make you informed about original knowledges from international sources!

Related Articles

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.