Yaşam

Evlilik Hastalığı Nedir? Evliliğinizi nasıl iyileştirebilirsiniz?

Evlilik Hastalığı Nedir? Evliliğinizi nasıl iyileştirebilirsiniz | Evlilikteki çatışmalara bağlı olarak görülen çeşitli fonksiyonel bozukluklara evlilik hastalığı adı verilir. Birçok evlilikte değişik nedenlerle çatışmalar yaşanmaktadır. Bu sebeple evlilik okuluna gidenlerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır.

Düşünen çiftler
Düşünen çiftler

Evlilik Hastalığı Nedir?

Evlilik hastalığı çiftin yaptığı çatışmalardan kaynaklanan arızaların bir bütünüdür. Ancak belirlenmesi güçtür. Yani hastalığın evliliğe mi, yoksa kişiye mi bağlı olduğu konusunu açığa çıkarmak zordur. Doktorlar için bile bu konu bir karmaşıklık ifade eder.

Evlilik Hastalığının Belirtileri

Başlangıçta hastalığı tanımak oldukça zordur ama zorluğuna karşın oldukça ilginç semptomları vardır. Evlilik çatışması gizlidir, hasta bu çatışmaların neler olduğunu bilmez. Bu devrede seksüel bozukluklara oldukça az rastlanır. Hasta, depresyondan, yorgunluktan ve ağrılardan şikâyet eder. Hatta şikâyetler işinden, taşıtlardan ve kayınvalidesinden de olabilir.

Eğer eskiden alkolik olan bir kadın veya erkek yeniden alkol kullanmaya başlamışsa, bu durumda evlilik hastalığına yakalandıkları anlaşılabilir. Çünkü alkolizm bu hastalığın ilk belirtisidir. Evlilik hastalığında, psikosomatik hastalıkların tüm fonksiyonel belirtileri görülür.

Evlilik Hastalığı Nedir? Cinsellik ve Evlilik

Başlıca belirtiler ise seksüel yaşantıdaki ve sindirim sistemindeki bozukluklardır.

Seksüel bozukluklar kadında, frijidite’nin başlaması, jinekolojik ağrılar, çok ender olarak da adet kanamalarının kesilmesi şeklinde kendini gösterir.

Böyle durumlarda gerçek nedenin çatışma mı, yoksa kişinin yapısındaki bozukluk mu olduğunu anlamak gerekir. Frijidite’nin nedeni kadının kocasına dokunmak istememesidir.

Evlilikte cinsellik ve evlilik hastalığı
Evlilikte cinsellik ve evlilik hastalığı

Erkekteki seksüel bozuklukların başında iktidarsızlık ve erken boşalma gelir. Bu durumlar erkekte uyandırdıkları endişe nedeniyle daha da kötü sonuçlar doğurabilirler. Endişeyle birlikte bozukluklar da artar. Çok ender durumlarda boşalmanın olmaması ve testislerde bir ağrı görülebilir.

Sindirim ve evlilik

Sindirim bozuklukları değişik şekillerde ortaya çıkarlar: Ülser, kolit, gastrit vb. Şişmanlık ya da iştahsızlık da sindirimsel bozukluklardandır.

Şişmanlığından şikâyetçi olup, doktorun verdiği rejimi tam olarak uygulayamayan bir kadın karşısında düşünülecek ilk şey evlilik hastalığıdır. Ancak bazı belirtileri bu hastalığa bağlamak oldukça güçtür. Baş ağrıları, uykusuzluk, bir organın çalışmaması ya da uyuşması, baş dönmesi gibi.

Evlilik Hastalığı Nedir? İyileşme ve Çözümler

Tedavi, kadın ve erkek arasındaki duygusal ve sözel iletişimin kurulmasından oluşur. Çünkü evlilikte iki kişinin varlığı söz konusudur ve bu iki kişinin arasında farklı kişilikleri nedeniyle, sağlıklı bir iletişim kurmak zorunludur.

Her çiftin kendilerine göre bir iletişim kurmuş olmaları nedeniyle, doktorun her zaman bu çatışmaları çözümlemesi ve yorumlaması kolay olmamaktadır. Çiftleri yapısal olarak aşağıdaki guruplara ayırabiliriz.

Dört temel gruba ayırabiliriz:

Oral bağlılık: Bu tür bağlılıklar anne ile bebeğin ilk yıllarına benzetilir. Eşlerden biri diğerine bir annelik görevi yapmaktadır.

Narsisist bağlılık: Bu tür bağlılıklarda eşlerden biri kendisini diğerinden daha üstün kabul eder. Ve diğerinin de bunu kabul etmesini bekler.

Baskılı bağlılıklar: Bu tür bağlılıklar rekabet üzerine kurulmuştur. Eşlerden biri diğerine hakim olur ve diğeri ona bağlanır.

Sado-masosit bağlılıklar: Bireylerden biri diğerine psikolojik yönden acı çektirir. Bu tür evliliklerde eşler kolay kolay ayrılamazlar. Yaşamak için birbirlerine eziyet çektirmek zorundadırlar. Bazı durumlarda ise ayrılık erken gelebilir. Eşlerin her ikisinin de ideal imajları davranışlarla uyuşmamıştır.

Evlilik hastalığı nedir?
Evlilik hastalığı nedir?

Evlilik Hastalığı Nedir? Evliliğinizi nasıl iyileştirebilirsiniz?

Ancak yine de ayrılık 5-8 yıl sonra gelmektedir. Eşlerden birinin kişiliği değişebilir ve bu değişimde evliliğin işlemesine engel olur.

Doktor eşlerin ikisini de büyük bir dikkatle dinlemeli ve sorunun ne nu anlamaya çalışmalıdır. Bu arada hastanın çevresine, eşine gösterdiği davranışları bir kenara atmamalı, nedenleri derinlemesine inceledikten sonra iyileştirmeye çalışmalıdırlar.

Sonuç

Eşler cinsel yaşamlarında bir bıkkınlık yaratmamalıdırlar. Çünkü evliliğin bozulmasına yol açan nedenlerden biri de cinsel bıkkınlık ve soğukluktur. Sevişme davranışları çok özel ve değerli kabul edilmeli, cinsel istekleri artırmak için biraz erotizme ve fantezilere başvurmaktan kaçınılmamalıdır.

Semih Bulgur

l am a knowledge worker who works hard to make you informed about original knowledges from international sources!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.