Yaşam

Ev eşyaları ile yaşamımızı tehdit eden kimyasallar ve bunlara en doğal çözümler!

Ev eşyaları ile yaşamımızı tehdit eden kimyasallar ve bunlara en doğal çözümler | Bir çok pratik kolaylıkları olması nedeniyle sentetik elyaflardan yapılmış tekstil ürünleri, zamanımızda yoğun olarak kullanılmaktadır. En yoğun olarak kullanılanlar nylon, polyester ve akriliktir.

Ev eşyaları: Sentetik elyaflar, şimdi biraz bakalım nedir bunlar:

Doğal gibi görünen bu sentetik elyaflar aslında petrol kimyasallarından elde edilen çok yumuşak termoplastik maddelerdir. Ayrıca ” PVC” içerirler ve aprelenmeleri sırasında da “formaldehid” esaslı kimyasallar ile kaplanırlar. Ve bu kimyasallar vücut sıcaklığı ile buharlaşarak zehirleyici etki yaparlar. Yani bir çok insanda görülen cilt tahrişleri ve alerjilerin sebebi bu kimyasallara karşı vücudun reaksiyonudur.

Evdek kimyasal tehlikeler
Evdek kimyasal tehlikeler

Ev eşyaları: Kumaş Boyaları

Pamuklu kumaşların boyanmasında kullanılan “benziden” dolayı bazı boyar maddeler kanserojen nitelikte olabilirler. Ayrıca cilt tarafından kolayca emilebilirler. Bazı boyar maddelelerin kumaş üstünde stabil kalmadığını biliyoruz. Hatta iç çamaşırlara, tene geçen boya lekeleri ile görmekteyiz. böylece bunlar cildimiz tarafından
emilmekte ve en azından ciltte tahriş ve alerjilere sebep olmaktadırlar.

Ev eşyaları: Formaldehid İçeren Apre Maddeleri:

Hemen tüm polyester/pamuk karışımı tekstil ürünleri formaldehid ve kimyasallı apre içerirler. Özellikle polyester/pamuk karışımı yatak örtüleri formaldehid içeren yoğun bir apreleme işleminden geçerler. Formaldehid aynı zamanda nylon tekstillerin yanmaz ve buruşmaz yapılmasında ve bazı pamuklu tekstilin apreleme işleminde kullanılırlar.

Unutmayalım ki ömrümüzün en az 1/3 ünü yatakta geçiriyoruz. Bu yüzden uzun süre zarfında devamlı olarak ciğerlerimize çektiğimiz havaya dikkat etmeliyiz. Yani uyku sırasında toksik maddeleri solumamaya özen göstermeliyiz.

Apreleme işlemi sırasında formaldehid reçinesi tekstil elyaf ile birleşir ve daha sonra kolayca ayrılmaz. Yapılan araştırmalar fabrikadan yeni çıkmış bir tekstilde 800-1000 ppm miktarında serbest formaldehid bulunduğu göstermektedir. Yani yıkama sonucunda bu miktardan sadece 100 ppm kadar azalır. Kullanma avantajları ne yazık ki bu ürünlerin taleplerini artırmaktadır. Örneğin: üzerlerinde, buruşmaz, permanent press, ütü istemez, strech prof, su geçirmez vs. gibi etiketler olan tekstil maddeleri en yoğun formaldehid içeren ürünlerdir.

Zehirli ev eşyaları!
Zehirli ev eşyaları!

Ev eşyaları: Ne yapmalı?

Doğal elyaftan üretilen ve zararlı boya apre maddeleri içermeyen tekstil ve kumaşlar bulmak mümkündür. Pamuk, keten, yün, ipek, kuş tüyü ve bunların karışımları veya Sentetik olarak viskon (suni ipek) gibi.

Pamuk: pamuk elyafı doğal selüloz elyafıdır. Pamuklu kumaşların etiketlerinde görülen “sanfor” ve “merserize” ibareleri kumaşları çekmez ve kuvvetli iplikten olduğunu ifade eden ibareler olup toksik olmayan işlemlerdir.

Pamuk bitkisi yetiştirme sırasında bir çok böcek öldürücü kimyasal ilaç ile kirlenmekte beraber
üretim sırasında bu kimyasallar bozulurlar. Buna rağmen ilaçlama sırasında yoğun bir çevre kirlenmesi olayınIn oluştuğu muhakkaktır. Bu nedenle organik tarımın uygulanması ile bu sorununda kısmen hallolabileceğini düşünerek üreticilerin bu yolu seçmelerinin toplum yararına olacağını hatırlatalım.

Keten: Keten doğal mükemmel bir elyaf olup, genelde doğal rengi veya beyazlatılarak kullanılır.

İpek: Yetiştirme ipekböceği elyafıdır, üretimde toksik madde kullanılmaz.

Yün: Koyun, angora tavşanı, kaşmir keçisi, alpaga, lama, deve gibi hayvanların tüylerinin değişik yöntemlerle işlenmesi sonucunda elde olunan yüzlerce değişik türde doğal yünden mamul tekstil ürünleri bulunmaktadır. Bazı hallerde ağartılmış ve boyanmış olanlar alerji yapabilir. Aynı zamanda yün doğal yanmaz özelliğine sahiptir.

Deri: Deriler üretiminde toksik madde ve boyalar kullanılmakla beraber plastiklere göre çok daha az toksiktirler.

Ev eşyaları: Yatak Takımları,

En tavsiye edilmeyen ürün, yanmaz kimyasallar içeren, polyester kumaşla kaplanmış olan poliüretan köpükten üretilmiş yataklardır. Poliüretan köpük “toluen diisiyanad” buharları çıkardığından cilt ve göz alerjileri ile bronşit, öksürük ve akciğerlerde önemli sorunlara sebep olabilir.

Poliüretan köpük yatağınızı kaplayan kumaş buruşmaz ve kolay temizlenebilir karakterli formaldehit
içeren apre maddesi ile kaplanmıştır. Ayrıca başınızın altında içinde poliester elyaf bulunan yumuşak bir yastık bulunur. Bunun yanında üzerinizde de sizi sıcak tutacak akrilik bir battaniye vardır. Yani bu, yoğun bir plastik buharı içinde geceyi geçiriyorsunuz demektir. Bunun yanında sabah olduğunda formaldehit sarhoşu olarak uyanırsınız.

Ev eyşaları kimyasal tehlikeler!
Ev eyşaları kimyasal tehlikeler!

Ne yapmalı?

Yün veya pamuk yün karışımı yatak ve yorgan, pamuk flanel örtü, yastık olarak organik pamuk, kuştüyü veya yün/pamuk karışımından yapılmış yastıklar kullanılabilir. 

Banyo Perdeleri: Kullanılan madde kimyasal gaz çıkartan “vinylplastik” tir.

Ne yapmalı? Pamuk banyo perdeleri kullanılabilir, küflenmesinin uzun vadeye yayılması için haftada bir yıkanmalıdır. Diğer bir yol camdan mamul duş kabini olabilir.

Elbiseler: Elbiselerin elyaf yapısı genelde, akrilik, polyester, pvc, nylondur. Yani kumaşlarının apreleri buruşmayacak özelliği veren formaldehit esaslıdır.

Ne yapmalı?

Doğal elyaftan üretilmiş giysiler kullanılmalıdır.

Ayakkabı ve Ayağa Giyilenler: Ayak için kullanılan ürünlerin çoğu plastik esaslı; nylon, akrilik, pvc, poliüretan maddeleri olup yapıştırıcı olarak kullanılan maddeler formaldehid esaslı yapıştırıcılardır. Çoraplarda kullanılan elyaflar ise genelde akrilik ve nylondur.

Ne yapmalı?

Üst kısmı deri, alt kısmı kösele ayakkabılar, merserize pamuklu çoraplar tercih edilmelidir.

Semih Bulgur

l am a knowledge worker who works hard to make you informed about original knowledges from international sources!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.