Uzay

Uydular hakkında çok ilginç bilgiler!

Uydular hakkında çok ilginç bilgiler | Artık hayatınıza uydular dahil oldu. İster bir hava durumu raporunu kontrol edin, ister SportsCenter’ı izleyin ikisi de uydular sayesindedir. Ayrıca isterseniz Google Haritalarında halanızın evini arayın. Bunların hepsi, başınızın yüzlerce mil yukarısında yörüngede dönen otomatik bir uzay aracı yani uydular olmadan imkansız olan şeylerdi. Ama bu uydulardan kaç tanesini tanıyorsunuz? İşte bilmeniz gereken ilk on uydu. Bilmelisiniz çünkü modern yaşamı onlar mümkün kılıyorlar.

Uydular hakkında bilgiler:

Hubble uzay teleskobu;

Başlangıç Tarihi: 1990

Gözlerimizi evrenimizin harikalarına açan teknoloji Hubble’dır. Bununla birlikte onun fotoğrafları uzayın güzelliğini ve gizemini bize getirdi. Yeni keşifler için etkili bir araç oldu. Ayrıca zengin modern astronominin kapılarını açtı. Onunla amaç evreni görmek ve tüm uzayı kameralarla izlemektir.

HST, ESA ve NASA arasında işbirliği yapılarak üretilmiştir. Ultraviyoleden, kızılötesine kadar gözlemleme yapmak için optimize edilmiştir. Ayrıca 2,4 m çapında uzay teleskobuna sahip en büyük bilimsel projelerden biridir.

Hubble, Uzay Mekiği Keşfi (STS-31) tarafından yerden 575 km yükseklikte, ekvatora 28,5° eğimli dairesel bir yörüngeye konuşlandırıldı.

Uydular hakkında: GPS America

Uydulardan al haberi!
Uydulardan al haberi!

Fırlatılma tarihi: 1997

Bu olmadan Geocaching olmazdı! ABD hükümetinin NAVSTAR programı, küresel konumlandırma yeteneklerini önce orduya sundu. Daha sonra da halka indirildi. Sistem takımyıldızlarına göre çalışır. Uydu IIR-1 onların arasındadır. GPS uydusu ve yükü yer yüzüne çakılıncaya kadar bozulmadan hayatta kaldı. GPS uydusu, zemine çarpıncaya kadar mükemmel bir şekilde görevini yaptı.

Uluslar arası Uzay İstasyonu (ISS):

Uluslar arası uzay istasyonu
Uluslar arası uzay istasyonu

Fırlatılma tarihi: 1998

ISS, alçak Dünya yörüngesinde dolanır. Uzay araçlarının bakımı ve izlenmesi için uygundur. Ayrıca bir uzay istasyonu veya yapay bir uydudur. ISS şu anda yörüngedeki en büyük yapay gövdedir. Bunun yanında genellikle Dünya’dan çıplak gözle görülebilir. ISS, mürettebatı biyoloji, insan biyolojisi, fizik, astronomi, meteoroloji ve diğer alanlarda deneyler yapmaktadır. Yani bir mikro yerçekimi ve uzay ortamı araştırma laboratuvarı olarak hizmet vermektedir. 15.54 günde yörüngesini tamamlamaktadır.

Uydular: KH-13

Uydular kh 13
Uydular kh 13

Fırlatılma Tarihi: 1999

Uydu hakkında gizli bir bilgi. Dünyanın en gizli uydusu. Yani bu Amerikan casus uydusu o kadar gizli ki, muhtemelen isim bile yanlış. Ayrıca hükümet kh numaralandırma sistemini yakalayan insanlardan sonra, uydular rastgele isimler almaya başladı.

TERRA:

Uydular TERRA!
Uydular TERRA!

Fırlatma tarihi: 1999

Dünya’nın etrafındaki, Güneş senkron yörüngesinde çok uluslu bir NASA bilimsel araştırma uydusudur. Ayrıca Terra ,Dünya Gözlem Sistemi EOS’un şefi tarafından 705 km yükseklikte kutuplara yakın, güneş senkronize bir yörüngeye yerleştirildi.

Terra, Dünya’nın çevre durumunu ve iklim sisteminde devam eden değişiklikleri izlemektedir. Ayrıca iklim değişikliklerini güncellemek üzere tasarlanmış beş uzak sensörü taşımaktadır.

ASTER (Gelişmiş Uzay Kaynaklı Termal Emisyon ve Yansıma Radyometresi)
CERES (Bulutlar ve Dünya’nın Işıltılı Enerji Sistemi)
MISR (Çok Açılı Görüntüleme Spektro Radyometresi)
MODIS (Orta çözünürlüklü Görüntüleme Spektro Radyometresi)
MOPITT (Troposferdeki Kirlilik Ölçümleri)

Ayrıca uydudan elde edilen veriler, bilim adamlarının dünya çapında kirliliğin yayılmasını daha iyi izlemesini sağlar. Tamamen güncellenmiş ve yeni verileri iletir.

Landsat 7:

landsat 7
landsat 7

Fırlatılış: 1999

Uydu fotoğraflarının küresel arşivlerini yenilemek, güncel ve bulutsuz görüntüler sağlamak için gönderilmiş bir uydudur. Ayrıca kutup güneşi senkron yörüngesinde günde 532 adede kadar görüntü toplama ve iletme kapasitesine sahiptir. Yani tüm dünya yüzeyini tarar. USGS tarafından toplanan ve dağıtılan, yönetilen ve işletilen veriler toplar. Landsat 7,378 gigabitlik sağlam bir belleğe sahiptir. Bunun yanında Landsat 7’deki ana enstrüman Enhanced Tematic Mapper Plus’tır.

GOES – 12

Goes 12 uydusu
Goes 12 uydusu

Fırlatılma: 2001

Bir Amerikan hava uydusudur. Nisan 2010’da, ABD’nin doğu kıyılarını kapsama alanı sağlayan bekleme yörüngesine yerleşti. Ayrıca GOES 12 Solar X-ray görüntülemeleri test etmek için kullanıldı. Solar X-ray Imager Nisan 2006’da başarısız olmuştur.

GOES-12, yüksek irtifadaki jeosenkron yörüngesindedir. Ayrıca Kuzey Amerika’nın çoğundaki hava koşullarına sürekli bir bakış sağlar.

NOAA-17:

noaa 17
noaa 17

Fırlatma: 2002

NOAA tarafından işletilen bir hava tahmin uydusudur. NOAA uyduları, Dünya’nın 824 km yukarısındadır. Ayrıca her 101 dakikada bir dönüşünü tamamlayan uyumsuz zamanlı yörüngelere sahiptir. Milyarlarca insanı etkileyen gelişen hava koşullarını tespit etmek için dünyanın dört bir yanında dönüyor. Uydu 2013 yılında emekliye ayrıldı. Aynı zamanda AMSU, AVHRR ve Yüksek Çözünürlüklü Kızılötesi Radyasyon Sounder (HRIS) araçlarına ev sahipliği yapmıştır.

Uydular: Galaxy 14:

Fırlatma: 2005

Jeostatik uydulardan biridir. Galaxy serisi, birçok uyduyu güncelleyen bir uydu ailesidir. Bu bir iletişim rölesidir. Ayrıca ESPN, Lifetime, Bilim Kurgu, CNN, A&E ve kişisel favori History Channel dahil olmak üzere doğu kıyısının çoğu için dijital TV sinyalleri taşır.

SES1:

Jeostatik uydu ses1
Jeostatik uydu ses1

Fırlatma: 2010

SES-1, SES World Skies tarafından işletilir. Kuzey Amerika’ya hizmet veren iki eski uzay aracının yerini almak üzere tasarlanmıştır. Ayrıca bir jeostatik iletişim uydusudur.

On beş yıllık bir tasarım ömrüne sahiptir. Ancak sistemleri hala çalışır durumdaysa en az on altı yıl çalışacak kadar yakıtla piyasaya sürülmüştür.

Semih Bulgur

l am a knowledge worker who works hard to make you informed about original knowledges from international sources!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.