Dünyada ne kadar yemek israfı var | Tarihte alınmış önlemler!
Dünyada ne kadar yemek israfı var? Tarihte alınış önlemler | Gıda israfı Bir Aşırılık Hikayesidir. Dünyada yemeğin ne kadar israf edildiğini hayal edebiliyor musunuz? Ne zaman aç hissetsek, her yerdeki marketlere ve fast food mağazalarına giderek hemen karnımızı doyurabiliriz. Bu, kulağa normal gelebilir ancak gerçek şu ki, yiyeceklerin büyük kısmı çöpe atılıyor. Peki aslında ne kadar yiyecek çöpe atılıyor?
Dünyada ne kadar yemek israfı var? Tarihte alınış önlemler!
Dünyada 870 milyon kadar açlık sınırında olan insan var.
Her yıl 2,5 milyon çocuk yetersiz beslenmeden ölüyor.
Küresel olarak, nüfus 50 yıl öncekinin iki katından fazla.
Kişi başına günde % 27 daha fazla yiyecek üretiliyor.
Avrupalı ve Kuzey Amerikalı tüketiciler her yıl kişi başına 210 ila 250 pound ağırlığında yiyecek tüketiyor.
Yüzlerce insan açlık çekerken, Amerika’da üretilen gıdaların yarısı verimsiz üretim sistemleri nedeniyle atılıyor.
Amerika’da yemek israfı!
AMERIKA Birleşik Devletleri’nde satın alınan gıdaların %8’i “üretim”, %4’ü “gıda endüstrisi”, %6’sı “süpermarketler”, %15’i “restoranlar”, %25’i ise “evler” nedeniyle kaybedilmektedir.
Bu yemek israfının maliyeti yılda yaklaşık 165 milyar dolardır. 2011 mali yılında ABD’deki deniz aşırı ekonomik yardım paketinin yaklaşık beş katı.
Bunu biliyor musun? Bir galon sütü atmak 1000 galon suyu boşa harcamaya benzer çünkü süt yapmak için çok miktarda tatlı su tüketmek gerekir.
Ne yapmalıyız?
Tüm yiyecek, yetiştirme, üretim ve dağıtım aşamalarında yemek israfı var!
Gıda atık çöp sahalarından elde edilen metan gazı, dünyadaki metan gazının tahmini % 16’sıdır.
Amerikalıların çöpe attıkları 15 milyon yiyeceği depolayarak, her yıl 25 milyon insanı beslemek mümkündür.
Büyük miktarlarda çöpe atılan yiyecekler varken, yediklerini alamadan açlıktan ölen insanların olduğu dengesiz durumu sıklıkla görebiliyoruz. Küresel gıda israfı gerçeğinden kayıtsız kalamayız! Sloganlar üretip her insanı farkındalık yaratmaya teşvik etmeliyiz. Buna ek olarak, bu film daha çok ABD hakkındadır. Ancak Türkiye, Avrupa ve Japonya’nın ABD’den daha masum olduğunu söyleyemeyiz. Herkes bir dilim bile olsa tasarruf sağlarsa, açlıktan ölen çocukları kurtarmak için bir adım atmış olabiliriz.
Tarihte israf önlemi! Evlerde de Yedi Türden Fazla Yemek
Pişirme Yasağı,
1821 yılında çıkarılmış olan bir fermanla evlerde yedi türden fazla yemek pişirmek yasaklanmıştır.
Osmanlı’nın son dönemlerine doğru ihtişamlı ve lüks yaşantı oldukça yaygınlaşmıştı. Devlet erkan ve halkın yüksek kesiminin bu lüks merakı konakların içini bin bir gece masallarını andıran bir zenginlikle döşenerek son derece pahalı kıyâfetler edinilmesine çok sık rastlanırdı. Uşak, seyis, cariyeler ve kâhyaların da bu lüksten nasibini almasına, kurulan sofralarda yüzlerce konuk ağırlanmasına ve bu sofralarda kırk elli çeşit yemek yenmesi bir acayipti. Bu durum tatlı, dondurma, Şekerleme ve reçelin sofrada yer almasına, devrin modası haline gelen aşçının hünerleri ile övünülmesine sebebiyet vermişti.
Evlerde fazla yemek pişirme yasağı;
Durum bir süre bu şekilde devam etmiş fakat daha sonra bu çeşit yaşantı tarzı, gelir düzeyi ne kadar yüksek olursa olsun yeterli gelmeyeceği ve đurumun rüşvet kapılarını açan bir çöküntüye neden olabileceği düşüncesiyle çıkarılan bu yasakta şöyle denmektedir.
“İsraf günahtır. Bundan böyle evlerde nihayet beş türlüden yedi türlüye kadar yemek pişirilebilir. Yedi türlüden fazla yemek pişirilmeyecektir!”
Devlet Ricalinin Ve Ulemanın Kendi İşleri İle Meşgul Olmaları,
Sultan II. Mahmud 1808 yılında aldığı bazı kötü duyumlar üzerine bir hatt-ı hümâyun yayımlıyor. Padişah, devlet
adamlarına ve halka hitaben isteklerini şu şekilde dile getiriyor: Devlet ricalinin, ulemanın ve ocaklıların kendi vazifeleriyle meşgul olmaları, kimsenin başka birinin işine müdahale etmemesi, herkesin kendi bulunduğu mahallenin camiinde cemaatle namaz kılması ve her ezandan sonra ve Cuma günleri salat verilmesi
emrim ve isteğimdir.