Sakız Tarihi ! Osmanlıda Neden Yasaklandı | Renkli sakız paketleri modern hayatta Willy Wonka tarafından hayal edilen bir şey gibi görülebilir. Ancak sakız eski zamanlardan beri çeşitli şekillerde kullanılmıştır.
Bazı kuzey Avrupalıların 9.000 yıl önce huş ağacı kabuğu katranını çiğnediklerine dair kanıtlar vardır. Muhtemelen zevk için ve diş ağrılarını hafifletmek gibi tıbbi amaçlar için kullandılar. Amerika’da, eski Maya halkı hakkında Chicle: The Chewing Gum of the Americas kitabının yazarı antropolog Jennifer P. Mathews bir bilgi verdi. Susuzluğu gidermek veya açlıkla savaşmanın bir yolu olarak sapodilla ağacından elde edilen chicle adlı bir maddeyi çiğnediler.
Sakız Tarihi ! Osmanlıda Neden Yasaklandı!
Aztekler de chicle kullandılar ve hatta sosyal hayatta bunun hakkında kuralları vardı. Mathews, sadece çocukların ve bekar kadınların herkesin içinde çiğnemesine izin verildiğini belirtiyor. Evli kadınlar ve dullar nefeslerini tazelemek için özel olarak çiğneyebilirken, erkekler dişlerini temizlemek için gizlice çiğneyebiliyordu.
Kuzey Amerika’da yerli halk ladin ağacı reçinesini çiğnedi. Bu uygulamaya takip eden Avrupalı yerleşimcilerle devam etti. 1840’ların sonlarında John Curtis, reçine kaynatarak ilk ticari ladin ağacı sakızını geliştirdi. Daha sonra birbirine yapışmalarını önlemek için mısır nişastası ile kaplanmış şeritler halinde kesti. 1850’lerin başında Curtis Portland, Maine’de dünyanın ilk sakız fabrikasını kurmuştu.
Sonunda ladin reçinesinin, sakız üretmek için ideal olmadığı anlaşıldı. Tadı harika değildi ve çiğnendiğinde kırılgan hale geliyordu. Curtis ve ondan sonrasında sakız işine giren diğerleri parafin balmumu gibi malzemeleri kullanmaya başladılar. Ve en sonunda şimdilerde çiğnediğimiz sakız geliştirildi.
Sakız yasağı!
Osmanlı Devleti, 18. yüzyılın sonlarına doğru devlet sınırları içerisinde her türlü sakız ve sakız cinsinin satışını
yasaklamıştır. Osmanlı’da sakız yasağı sebebiyle bu yasağa uymayıp satışa devam eden esnafın ağır
cezalara çarptırılacağını, şehirlere göndermiş olduğu bildirilerde beyan etmiştir.
Sakız Tarihi! Çiğnemek yasak,
Hatta sakız satışının yasaklanmasına dair mecliste verilen karar üzerine vatandaşların ellerinde bulunan sakızların
belediyelerce alınıp imha edilmesi hususunda çalışmalar başlamıştır.
OSMANLI’DA İLGİNÇ YASAKLARDAN ÖRNEKLER,
• 1848 yılında İstanbul’da yaygınlaşan ve salgın hale gelen Kolera hastalığından dolayı, sokaklarda çöplerin bırakılması yasaklandı.
Boğaziçi ve sair yerlerdeki kasap dükkânlarında koyun kesilmesi yasaklanmıştır.
Son dönemlerde yazılara da sansür uygulamaya başladı. Kanunlar değiştirilip ağır cezalar uygulandı. İttihatçılar, yasaklar konusunda oldukça ileri giderek kan dökmeye teşebbüs ettiler. Zeki Bey, Hasan Fehmi Bey, Ahmet Sami Bey, Hasan Tahsin Bey, ittihatçıların adamları tarafından öldürülen gazetecilerdir.
Osmanlı’nın son zamanlarına kadar ülke içindeki gazete, dergi ve kitaplara yönelik yasaklar devam etmiştir.