Müslüman Kadınlar ve Osmanlıda Evlilik Yasağı
Müslüman kadınlar terimi, İslam inancını uygulayan bir grup kadını ifade eder. Bu kadınlar ya dinin içine doğarlar ya da hayatlarının bir döneminde iman edip İslam dinine tabi olurlar.
Müslüman Kadınların İranlılarla Evlenmeleri Yasak,
İslâm hukukuna göre Müslüman bir kadının gayrimüslim bir erkekle evlenmesi yasaktır. Müslümanlara mahsus
bu yasakla beraber Osmanlı Devleti, ülkede yaşayan gayrı müslimlerle Osmanlı halkından olan kızların evliliklerini yasaklamıştır. Yani kadınlara evlilik yasağı işte tamda buydu.
Ancak Rafizi olarak adlandırdığı İran Şii kültürünün topraklarında yayılmasını önlemek için Sultan II. Mahmud döneminden itibaren Osmanlı kadınlarının İranlı erkeklerle evlenmeleri yasaklanmıştır. Bu yasak Sultan II. Mahmud’un 1822 tarihli fermânı ile ilân edilmiştir.
Müslüman kadınlar ve evlilik yasağı;
Yasak Evlilik, Sultan II. Mahmud 6 Ocak 1822 tarihinde yayımladığı bu fermânda “İstanbul ve etrafında bazı ehl-i İslâmın, İranlı ve meçhulünnesep kişilerle evlilik yaptığı, cahillerin böylece Şii ve Rafizi mezhebine meylettiklerinden bahisle, bundan sonra bu tür evlilikleri yapanlar, sebep olanlar ve nikâhı kıyan mahalle imamlarının cezalandırılacakları vurgulanmıştır.
Osmanlı kadınlarıyla İranlı erkeklerin evlenmeleri yasağı. Osmanlı Devleti’nin sonuna kadar devam etmiştir. 1917 yılında yasağın kaldırılması hakkında girişimlerde bulunulmuştur. Ancak yasak, Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar devam etmiş, 5 Mayıs 1926 tarihinde kaldırılmıştır.