Tarih

Kumar Nedir? Osmanlı’da Kumar ve Tombala Yasağı

Kağıt oyunları yasağı

Kumar Nedir? Osmanlı’da Kumar Yasağı | Kumar, özellikle bahislerle para veya bazı kazançlar veya ödüller elde etmenin mümkün olduğu bir alışkanlıktır. Ayrıca eğlence aktiviteleri ile yapılan şans oyunlarına dayanan bir bağımlılıktır. Bağımlı kişi bir kumarbaz olarak bilinir. Ayrıca kumar tutkusu, kumar makineleri, spor piyangoları, hayvan dövüşleri, tombala oyunları, rulet, poker ve çok çeşitli oyunlar aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Bir davranış bozukluğudur.

Psikiyatrik anlamda, kumar bir kişilik bozukluğudur. Kökeni ile ilgili olarak kesin bir anlaşma yoktur. Çünkü genetik ve kalıtsal bir faktör olduğuna inanılmaktadır. Ancak kumar sosyal bir bileşendir ve bu nedenle öğrendiğiniz bir şeydir.

Kumarın Sonuçları
Kumarın Sonuçları

Kumar Nedir? Osmanlı’da Kumar Yasağı

Bu kumar bağımlılığı alkolizm, uyuşturucu bağımlılığı veya seks bağımlılığı gibi diğer bozukluklara oldukça benzer. Her nedense, bağımlı kumar oynama eğilimini kontrol edemez ayrıca bu kötü alışkanlık tüm yaşamını, özellikle de ekonomisini etkiler.

Kumar Sonuçları

Bu bağımlılığın birey ve çevresindeki insanlar için ciddi sonuçları vardır. Zorlayıcı kumarbaz, kumar oynamak için bastırılamaz bir dürtü hisseder. Ve ayrıca çoğu durumda bu, kişisel ve aile ekonomisini istikrarsızlaştırabilecek büyük ekonomik kayıplara yol açar.

Kumar Nedir? Osmanlı’da Kumar Yasağı

Osmanlı’nın son dönemlerinde ortaya çıkan ve yavaş yavaş devletten habersiz bir şekilde yaygınlaşan kumar
oyununun bazı yerlerde oynatıldığı haberi alınınca Yıldız Sarayı Hümâyûnu Başkitâbet Dairesi’nden yayımlanan bildiride; Osmanlıda kumar yasağı; kumar oyununun Osmanlı ülkesinde dine aykırı olduğu gerekçesi ile öteden beri yasak olduğu fakat son dönemlerde alınan istihbaratlara bakıldığında Büyükdere semtinde ve såir bazı mahallerde kumar oynatıldığı haberinin alındığı ve bu kumar illetinin bundan böyle devlet tarafından bir kez daha yasak edildiği bildirilmiştir.

Osmanlı’da kumar yasağı. 1901 Yılında Kumar Bir Kez Daha Yasaklanıyor,

Kumar Nedir?
Kumar Nedir?

Kumar belası,

Ayrıca kim kumar ortamında veya oynarken yakalanırsa derdest edileceği ve gereken cezaya çarptırılacağı konusunda uyarıda bulunulmuştur.

Kumar Nedir? Kağıt Oyunları Yasaklanıyor,

Osmanlı’da kumar dine aykırı olduğu gerekçesi ile yasaklanmıştır. Bununla beraber tombala vs. gibi eğlence
oyunlarının da kumar içerdiği gerekçesi ile yasaklanmasının ardından ülkeye gayrı meşru yollardan sokulan oyun kâğıtları da kumara sebebiyet vermemesi açısından 1887 yılında yasaklanmıştır. Oyun kâğıtlarının Osmanlı İmparatorluğu’na girişi yasağının ardından bu konuda İmparatorluk aleyhinde yayım yapan gazetelerin de ülkeye girişine yasak getirilmiş ve mevcut olanlar toplattırılmıştır.

Osmanlı’da Tombala Yasaklanıyor,

Bilindiği gibi Osmanlı’nın ilk dönemlerinden beri kumar Osmanlı Ülkesi’nde yasaktı. Kur’an-ı Kerim âyetlerinde
açıkça haram kılındığı üzere her türlü kumar oyunu oynamak, gerek Türklere, gerekse gayrı müslimlere yasak kılınmıştı.

Kumar yasağı hemen hemen her dönemde yayımlanan belgelerle tekrarlanmıştır. Osmanlı Devleti yasağı şu sözlerle dile getirmektedir.

Osmanlı’da tombala yasağı,

Zaptiye müşirine,

Tahkikat jurnalinden ihraç eddirilip leffen irsâl-i sûy-i vâlalan kılınan iki bend bir kit’a varakadan müsteban olduğu üzere şu aralık bazı kahvehânelerde alenen kumar oynatılmakta olup bu makule hâlât-ı muzırranın men’-i vuku’u lâzımeden ve vezaif-i hükümetten olmasıyla bâb-i müşîrilerince dahi tahkikat-ı mukte- ziyenin icrâsıyla şu uygunsuzlıkların kaviyyen men’i ve bâdema. Dahi bu yolda takayyüdat ifası hususuna himmet buyurmaları
yakında tezkire.

Kumar yasak,

Kaptan paşa hazretlerine Beyoğlu’nda Tepebaşı’nda bir kahvede küll-i oyunuyla akçe vesaireden dolayı münâza’â ve uygunsuzluk vukua gelmekte olduğu haber verilmiş ve beyandan müstağan olduğu üzere öyle kahve dükkânlarında vesâir yerlerde kumar oyununun men’iyle bir gûne münâza’â ve uygunsuzluk vukua getürülmemesi lâzımeden olarak bu bâbda mukaddem ve muahhar tembihat-1 lâzıme dahi icrâ kılınmış olmağla zikr olunan kah-
ve dükkânında vukua gelen hareket-i kabihanın men’ ve defiyle ba’de ez-in hiçbir mahalde o makule kumar oyunu vasâir gûne uygunsuzluk ve edepsizlik vukua getürülmemesi emrinde tembihat ve takayyudât-1 icâbiyenin icrâsı bâbında irâde efendimindir.

semihbulgur.com

Related Articles

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.