Tarih

Kağıt para Tarihi! Osmanlıda neden Yasaklanmıştı?

Eski yasaklar

Kağıt para Tarihi! Osmanlıda neden Yasaklanmıştı | Bilinen en eski para türü de Çin’den, M.Ö. 11. bakır, gümüş, altın veya diğer metallerden yapılmış paralardır. Dünya çapında ticaret ve değer birimleri olarak kullanılmışlardır. Avantajları vardır. Yani dayanıklıdırlar, taklit edilmeleri zordur ve içsel değere sahiptirler. Büyük dezavantajları mı? Eğer çok fazla varsa çok ağır olurlar. Kağıt paranın büyük miktarlarda taşınması kesinlikle daha kolaydır. Ancak kağıt para kullanmanın sahtecilik ve enflasyon gibi riskleri vardır. 

Geçmişte para
Geçmişte para

Kağıt Para Yükü Hafifletir.

Ancak Tang Hanedanı (618-907) sırasında tüccarlar, bir kağıda ne kadar para yatırdığını kaydedecek güvenilir bir ajan buldular. Böylece ağır para iplerini bırakmaya başladılar. Bir tür senet olan kağıt daha sonra mallarla takas edilebilir ve satıcı acenteye gidip kağıdı madeni para dizeleri ile değiştirmek için kullanabildiler. İpek Yolu boyunca yenilenen ticaret anlayışı paranın çehresini değiştirdi. Ancak özel olarak üretilen bu senetler hala gerçek kağıt para birimi değildi.

Kağıt para Tarihi! Şarkın Altını Jiaozi

Song, altı renk mürekkep kullanarak, ahşap bloklarla kağıt para basmak için fabrikalar kurdu. Fabrikalar Chengdu, Hangzhou, Huizhou ve Anqi’de bulunuyordu ve her biri sahteciliği caydırmak için kağıtlarında farklı lif karışımları kullandılar. İlk notların süresi üç yıl sonra doldu ve yalnızca Song İmparatorluğu’nun belirli bölgelerinde kullanılabiliyordu.

Kağıt para Tarihi! Moğol Etkisi

Kubilay Han (1215–1294) tarafından kurulan Moğol Yuan Hanedanı, chao adı verilen kendi kağıt para birimini çıkardılar. Moğollar onu İran’a getirdiler ve burada djaou veya djawolarak adlandırıldı. Moğollar, Kubilay Han’ın sarayında 17 yıl kaldığı süre boyunca Marco Polo’ya (1254-1324) da parayı gösterdiler. Ve onlar burada hükümet destekli para birimi fikrine hayran kaldılar. Ancak, kağıt para altın veya gümüş tarafından desteklenmedi. Kısa ömürlü Yuan Hanedanı aşırı miktarlarda para birimi basarak kaçak enflasyona yol açmıştır. Hanedan 1368’de çöktüğünde bu sorun hala çözülememişti.

Osmanlı kağıt para!
Osmanlı kağıt para!
Ming Hanedanı (1368-1644) da karşılığı olmayan kağıt para basarak başladı. Ancak buna rağmen 1450’de programı askıya aldılar. Ming döneminin çoğunda gümüş en çok tercih edilen para birimiydi. İspanyol, Meksikalı ve Perulu tüccarlar tarafından Çin’e getirilen tonlarca külçe Gümüş bu tercihte etkili olmuştu. Ming yönetiminin sadece son iki umutsuz yılında, hükümet isyancı Li Zicheng ve ordusunu savuşturmaya çalışırken kağıt para bastı. Çin, Qing Hanedanı’nın yuan üretmeye başladığı 1890’lara kadar tekrar kağıt para basılmadı.

Osmanlıda kağıt para yasağı

Kağıt para yasağı, mahkumlara İşkence Yasağı, İslamiyet Ve Osmanlı Aleyhine Yayım Yapan Neşriyatlar Yasaklanması gibi yasakları aşağıda özetledik. Osmanlı döneminin en mantıklı, medeni ve demokratik yasakları olduğunu düşünüyorum. Yani diğerlerine nazaran:)

Osmanlıda kağıt para yasağı: Halep Vilayeti’ne Kağıt Para Yasağı;

Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde 1847 yılında bazı düzenbazlar tarafından Halep’te kâğıt paraların sahtesi çıkartılmış ve halk mağdur durumda bırakılmıştı. Bu durum üzerine Halep Vâlisi tarafından hazırlanan bildiride “Kâğıt paraların sahteleri çıkmış olduğu ve halkın zarara sokulduğu cihetiyle; Halep Vilâyeti’ne bundan böyle kâğıt para sokulmayıp, alınıp verilmesinin yasak edildiğine dair bildiri ilan edilmiştir.”

Kağıt para tarihi
Kağıt para tarihi

Mahkumlara İşkence Yasağı,

Osmanlı Devleti, her kim olursa olsun, her ne suç işlemiş olursa olsun kendi teb’asına hak hukuk gözetme açısından oldukça merhametli davranırdı.

1846 yılında hapishanelerde bulunanlara ve cezaları kesinleşmiş suçlulara işkence ve eziyet edilmesini yasaklamıştır. Bu yasağa tamamen uyulması için de hapishanelerden gerekli mercilere bildiri gönderilmiş, hapishane yetkilileri bilgilendirilmiştir.

İslamiyet Ve Osmanlı Aleyhine Yayım Yapan Neşriyatlar Yasaklanıyor,

Matbaanın çıkması ile Osmanlı’ya yurt dışından yayımlar girmeye başlamıştır. Bu yayımlar içerisinde yabancı
menşe’li bazı gazete ve dergilerde İslâmiyet ve Osmanlı hakkında zararlı ve hakaret içeren yayınlar gözlenmiş ve yasaklanmıştır.

Bunların hepsi bir tarafa, arzu ederdim ki para denen şey olmasın. Para yerine çiçek vereydik, çiçek vereydik de gönül alaydık! Peki, hayat kadınları çiçek kabul ederler miydi? Peki sen onlardan kuru bir öpücüğü kabul eder miydin?

semihbulgur.com

Related Articles

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.