Tarih

Galata köprüsü tarihi! Osmanlıda Dilenmek Yasaktı

Galata köprüsü tarihi! Osmanlıda Dilenmek Yasaktı | Osmanlı’da bir zamanlar şöyle emredilmiş “Galata Köprüsü’nde Dilenmek Yasak.”

Galata köprüsü tarihi!

Altın Boynuzun ağzındaki ilk Galata Köprüsü, 1845 yılında Sultan Abdülmecid’in annesi Valide Sultan (1839-1861) tarafından inşa edilmiş. Daha sonra 18 yıl boyunca kullanılmıştır. Cisr-i Atik veya eski köprü olarak bilinen Haliç’in yukarısındaki önceki köprüden ayırt etmek için Cisr-i Cedid veya yeni köprü olarak biliniyordu.

Galata Köprüsü, eski İstanbul’u daha modern bir alanla birleştiren Haliçi’nde bulunan 490 metre uzunluğunda bir asma köprüydü. Galata Köprüsü’nde balıkçılar ve Galata Köprüsü’nün altındaki restoranlar şehrin farklı bölgelerini birbirine bağlamakla kalmaz. Aynı zamanda kültürlerin bağlantısını temsil eden sembolik bir köprüdür.

Galata köprüsü ve diğer köprüler Altın Boynuzunun ağzı üzerinde bulunur. İlk köprü 1845 yılında inşa edilmiştir. Birkaç yıl sonra, 1863’te ahşap bir yapı ile değiştirildiği ve daha sonra 1875 ve 1912’de başka köprüler inşa edildi. Ayrıca 1992’de bugün görebileceğiniz modern köprü inşa edilmiştir.

Galata köprüsü tarihi ve Osmanlı

Osmanlı Devleti’nde hemen her dönem dilencilik yasaklanmış, maddi durumu olmadığı gerekçesiyle dilenenler
devlet tarafından toplattırılıp, gerçekten zor durumda olanlara yardım edilmiştir.

1908 yılına gelindiğinde ise tüm Ramazan tembihnâmelerine ve yasaknâmelere rağmen İstanbul’da halen
dilenciler bulunmaktaydı.

Dilenci mi, dolandırıcı mı?

Bu dilenciler günün her saatinde oldukça işlek durumda o lan Galata Köprüsü üzerinde yoğunlaşmış insanları rahatsız edecek konuma gelmişlerdi.

Çoğunlukla berduş takımından olduklarından dolayı köprüden gelip geçen yerli veya yabancı insanlardan para dileniyor, ısrarlarıyla insanları sıkıntıya sokuyorlardı.

Galata köprüsünde dilenmek yasak,

Hem insanlara verdikleri rahatsızlık hem de sebep oldukları kötü görüntü sebebiyle meclis tarafından alınan karar sonucu Galata Köprüsü’nde dilencilik kesin bir dille yasaklanmıştır.

Rumca Takvimin Osmanlıya Girişi Yasak,

Osmanlı’nın son dönemlerinde devletin kurallarına aykırı Osmanlı’nın eylem ve fikirlerine zıt olan şeyler sansürlenmiş veya yasaklanmıştır.

Yıl 1913, Selânik’te kitapçı Matutnaş’ın dükkânında bulunup Selânik Vilâyeti’ne irsal kılınan Rumca Makedonya takviminin, Makedonya eşkıyalarını övücü tarzda makale yazmalarından dolayı matbuat kanunları gereğince, Meclis-i Mahsûsa tarafından zikri geçen takvimin Osmanlı’ya girmesi yasaklanıyor.

İlgili Makaleler

Reklam Engelleyici Algılandı

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.