Tarih

Silah atma yasağı! Masumları koruyun Düğünleri Öldürmeyin!

Silah atma yasağı! Düğünleri Öldürmeyin | Günümüzde bile silah yasakları hala tartışılıyor. Bunun yanında silah kontrolünün Amerikalı destekçileri, kitlesel çatışmaları, çete şiddetini ve hatta intiharları durdurmak için iyi bir “çözüm” olarak Avustralya’yı işaret ediyorlar. Ateşli silahlar kesinlikle “Land Down Under”da düzenlenir ve tüm ateşli silah lisansı başvuru sahiplerinin bir güvenlik kursu almaları gerekir. Yani ateşli silah sahibi olmak için “gerçek bir neden” göstermeniz gerekiyor. Nefsi müdafaa da geçerli bir neden değildir. Maalesef dünyamızda her gün masum insanlar yanlış kişilerin silah sahibi olması yüzünden canlarını kaybediyorlar!

Silah atma yasağı! Düğünlerde Kutlamalarda Ateşli Silah Kullanma Yasağı;

Düğünlerde silah atma yasağı hala gündemde olan bir konu. Ülkemizde son yıllarda konulan yasaklara ve alınan bütün tedbirlere rağmen, bir türlü tam olarak önüne geçilemeyen konulardan biridir. Düğünlerde, maç kutlamalarında, asker uğurlamalarında ateşli silahların kullanılması ve gelişi güzel havaya ateș açılması son derece tehlikelidir.

Atılan silahlardan masum insanların öldüğü haberleri sıklıkla haber bültenlerinde yer alır. Ancak, geçmişe
bakıldığında, bu olayların yeni olmadığı görülüyor. Tarihin birçok döneminde benzer vakıaların meydana geldiği ve bunları önlemek için o dönemlerde de ağır cezalar uygulandığı arşiv ve sikalarından anlaşılıyor.

Silah atma yasağı
Silah atma yasağı

Düğünlerde silah atma yasağı,

Silahına hakim ol!

Osmanlı döneminde eğlence yerlerinde, düğün derneklerde şuursuzca havaya açılan ateşle masum insanların ölmesini veya yaralanmasını önlemek amacıyla, törenlerde, düğünlerde, kutlamalarda hatta Hristiyanların bir nevi bayramı sayılan Paskalya günlerinde dahi silah atılması yasaklanmış.

Bu yasağa uymayanlara, “katil” muâmelesi yapılmıştır. Hatta bazıları prangaya bile vurulmuştu. Ancak ateşli silahların ülkeye girişi kolaylaşıp bu silahlarla işlenen suçlar artınca ilk mühim silah yasağı, 1800’lü
yılların başlarında Sultan II. Mahmud zamanında getirilmişti. 19 . yüzyılın ortalarında çıkarılan bu yasaktan sonra insanlar kuru sıkı atışlar yapmaya başlamıştı.

Sok yerine o silahı,

Ancak kuru sıkı silahlar nedeniyle de yaralanmalar olunca yönetim konuya köklü bir çözüm bulmak amacıyla, dönemin resmi gazetesi Takvim-i Vekayi’de yayımlanan bir kanunla, her türlü ateşli silahın yasaklandığını bildirmiştir.

Takvim-i Vekayi Osmanlı İmparatorluğu sınırları dahilinde 1831 yılında yayınlanan ilk Osmanlı Türk gazetesidir. 1860’tan itibaren kanunlar ve kabul edilen yasa metinleri yayınlanırdı.

semihbulgur.com

Related Articles

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.