Tarih

Bakır Para Nedir | Osmanlıda Dışarıya Çıkarılması Neden Yasaktı

Para yasağı

Bakır Para Nedir? Osmanlıda Dışarıya Çıkarılması Neden Yasaktı | Bakır Sikke Tarihte Önemli Bir Rol Oynamıştır. Bakır yaklaşık İÖ 600’den beri para birimi olarak yani para kazanmak için kullanılmıştır. Eski Romalılar bu malzemenin değerini fark ettiler ve çok çeşitli bakır sikkeler kullandılar.

Yüzyıllar sonra Altın, uzun ömürlü özellikleri nedeniyle değerli madeni paralar içinde Bakırın saltanatına son verdi.

Bugün bile, tüketiciler içinde bakır hakkında ankete yapıldığında, en popüler para birimi ve madeni paralarla birlikte gelir. İngiltere ve AMERIKA Birleşik Devletleri gibi Anglosakson ülkeleri uzun zamandır kuruş gibi en popüler paraları için bakır kullandılar.

Bakır Para Nedir? Osmanlıda Dışarıya Çıkarılması Neden Yasaktı?

Günümüzde bakır ve alaşımları sikke için seçilmeye devam ediyor. Euro paralarının tabanı bakırdır.

Bakır ve alaşımları, işlenebilirlikleri sayesinde kolayca madeni para haline getirilir ve darbe, aşınmaya karşı olağanüstü bir dirence sahiptir. Bu özellikler sürekli olarak elleçlemeye tabi tutulan öğeler için vazgeçilmezdir.

Korozyon dirençleri çok iyidir. Bu yüzden atmosferik ajanlara maruz kalsalar veya deniz suyuna batırılmış olsalar bile, birkaç antik nesne (aralarında birçoğu sikkedir) günümüze kadar neredeyse değişmeden gelmiştir.

Bakır Para Euro

Bakır alaşımları, sonsuz geri dönüştürülebilir olmanın ötesinde, yüzde içeriğine ve diğer metallere bağlı olarak farklı renkler sunabilir. Euro sent madeni paralar % 89 bakırdır.

Son olarak, Euro paraların otomatlar tarafından tanınabilmesi için hassas elektriksel ve manyetik özelliklere sahip olması gerekir. Nikel ilavesi alaşımların manyetik geçirgenliğini modülize edebilir. 10, 20 ve 50 Bakır oranında madeni paranın elektrik iletkenliği saf bakırın yedide biridir.

Osmanlıda Dışarıya Çıkarılması Neden Yasaktı?

Osmanlı Hükümeti belirli bir dönemden sonra halkın alışverişini kolaylaştırmak için bakır para üretimine geçmiştir. Üretilen bu madeni paralar şimdilerdeki bozuk para hükmüne geçmekte ve insanların alış-verişinde hem avamın hem de esnafın işini kolaylaştırmaktaydı.

Fakat bir müddet sonra madeni paraların üretimi yoğunlaştı ve bu paralar halkın elinde birikmeye başladı.

 

Bakır paraların dışarıya çıkış yasağı;

Fazla para,

Hem halkın elinde, hem de devlet hazinesinde biriken bakır paralar zaman ilerledikçe külfet oluşturup hazineyi sıkıntıya sokunca “Bakır paraların lüzumundan fazla toplanarak memleket içerisinde nakdi zarara sebep olduğu” gerekçesi ile 1858 yılında bu duruma mani olunmasına ve bakır paraların dışarı çıkarılmasına dair yasak uygulandı.

Bakır Para! Yasağı boş ver,

Bundan tam dört yıl sonra yapılan tetkikler ve araştırmalar neticesinde dışarıya bakır mangır çıkarılması yasağına uyulmadığı öğrenildi.

Halkın bu yasağı hiçe sayarcasına aldığı tavır üzerine, devlet tarafından yasağın daha sıkı şekilde uygulanmasına
ve takip edilmesine dair bildiri yayımlandı.

İlgili Makaleler

Reklam Engelleyici Algılandı

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.