Sanat

Sanat nedir ve Sanat Neden önemlidir

Sanatın önemi!

Sanat nedir ve Sanat Neden önemlidir | Sanatın sözlük tanımı; “Özellikle estetik nesnelerin üretiminde beceri ve yaratıcı hayal gücünün bilinçli kullanımı” şeklindedir.

Ama sanatla ilgili olan şeyler o kadar çeşitlidir ki. Onu anlamanın insan sayısı kadar çok yolu vardır. Bu yüzden kelimenin kendi özel tanımını veren akademisyenler var. Ünlü Rus romancının kaleme aldığı gibi:

Sanat, bir duyguyu yaşamış bir kişinin, onu kasıtlı olarak başkalarına ilettiği etkinliktir. Tolstoy

Sanat deyince aklımıza hemen duygular geliyor. Aslında duygulara pek önem vermeyiz. Çünkü onlar para gibi elle tutulmaz ve karnınızı doyurmaz. Fakat onlar olmadan gerçek mutluluğu veya üzüntüyü tadamazsınız. Ve bazı büyüklerimiz sanatın önemini ne güzel anlatmış!

Sanatsız kalmış bir milletin can damarlarından biri kopmuş demektir! Gazi Mustafa Kemal

Sanat nedir ?

Tolstoy, hayatı boyunca kırım savaşı sırasında edindiği deneyimlerin çoğunu kullandı. Aynı zamanda en ünlü eseri “Savaş ve Barış” gibi, yaşam deneyimlerine dayanarak yazmaya başlamış bir yazardır.

Ve onun sanat tanımının en iyisi olup olmadığı, insanların sanatı nasıl yaşadıklarına göre değişebilir.

Sanatın ne olduğu hakkında bir sürü görüş var işte onlardan bazı alıntılar:

  • Bir insanın herhangi bir yaratıcı çalışması
  • Kendini ifade eden bir biçim
  • Süreç sihirli değildir yapılan iş ise kalitelidir
  • Görsel olarak eğlenceli bir şey yapma eylemi
  • Güzelliği ortaya koyan bir etkinlik
  • Ustalık gerektiren şeyleri yapmanın ideal bir yolu
  • Bir şey değil – bir yoldur (Elber Hubbar)
  • Dünyanın bildiği en yoğun bireycilik modu
  • İnsan kullanımına uygun güzel formlarla doğanın temel ilkelerinin keşfi ve geliştirilmesi (Frank Lloyd)

Sanat nedir ve Sanat Neden önemlidir?

Muhtemelen, neden sanat önemlidir ve sanat nedir sorularına en kurnazca, en iyi açıklayıcı teori ve büyük bir yanıt Van Jones’tan geliyor?

Van Vones toplumun dört yönü ve farklı üyeleri arasındaki etkileşimi temsil eden bir grafik sundu.

Sonuç olarak Vones, sanatın toplumumuz için neden önemli olduğunu anlatıyor.

Toplum güçlü elitler, bağımlı kitleler, hükümet, kültürel üreticiler ve sanatçılar tarafından yönlendirilir.

Sanatçılar burada fikirlerin yanında, “kalp alanında” temsil edilirler.

Sanat, insanları hareket ettirecek, bize ilham veren, yeni sorular doğuran bir meraktır. Ayrıca heyecan ve öfkeyi kışkırtan benzersiz bir konuma sahiptir.

Sanatçılar iradeyi güçlendirebilir ve insanları harekete geçirmeye zorlayabilir. Onlar politika yapıcılar ya da akademisyenler gibi değildir.

Sanatçılar kalplerinden düşünürler – büyük, devrimci ve vizyoner fikirler ile…

Bu nedenle sanatçılar insanları harekete geçirebilmekte, böylece önemli kültürel ve siyasi katkılar yaratmaktadırlar.

İşte bunlar sanatı güçlü yapan şeylerdir!

Sanatın politika, toplum ve kültür üzerindeki etkileri!

Sanat birlikte yaşadığımız toplumumuzda çok önemlidir. Çünkü insanların kalplerini güçlendiren, duyguları birleştiren bir oluşum için gerekli bir bileşendir.

Aktivist sanatçılar eserlerinde fakirlik veya zulümden mustarip çocukların görüntülerini resmeder. Yani bu sanat çalışmaları, toplumun elit ve güçlü kesiminin kalbini çalarak değiştirmektedir.

Bunun gibi, fotoğraf sanatçıları savaştan zarar görmüş alanların fotoğraflarını sergilediklerler. Böylece kalpleri yardıma ihtiyacı olan kitlelere açık insanların dikkatini çekerler.

Bir sanatçı harika resimler ve besteler yaratabilir. Böylece dünyanın her yerindeki insanları mutlu edebilir, kaygılandırabilir yada üzebilir. Sanat toplumun ve insanın içine işleyerek bir fark yaratır.

Sanatın iş başında olduğu, modern bir örneği de sokak sanatıdır. Ünlü İtalyan sokak sanatçısı Blu duvarları tuval olarak kullandı. Doğu ve Batı Berlin arasındaki farkları derinden köklü güçlü ve farklı tepkiler yaratacak şekilde resimledi.

Birbirinin maskesini düşürmeye çalışan maskeli figürleri resmeden bir duvar resmiydi. Fkat bu kadar güçlü tepkileri yaşatabileceği kimin aklına gelirdi?

Şimdi bu duvar üzerindeki konuyu ve sanatı tartışmak tamamen farklı bir konudur. Ama duvar resminin etkisi iyi olsun ya da olmasın, iyi hazırlanmış bir sanat eserinin toplum üzerinde nasıl büyük bir etkisinin olabileceği inkar edilemez.

Sanat nedir? Sanat aslında dünyanın dört bir yanından kültürleri birleştiren ortak bir dildir!

Los Angeles veya San Francisco’da bir Zen bahçesi gördüğünüzde, bunun Çin kaynaklı bir uygulama olduğunu bilirsiniz.

Aynı şekilde, kağıt kuğular ile güzel bir düğün töreni gördüğünüzde, bunun origami, Japonya’dan gelen bir sanat olduğunu bilirsiniz.

Bollywood müziği ve dans içeren filmler izlediğinizde, bunun Hindistan’dan bir yapıt olduğunu anlarsınız. Sanat, kültürel uygulamaları bulundukları yerden alıp kimliklerini kaybetmeden dünyanın farklı yerlerine taşıma ve entegre etme gücüne sahiptir.

Gittiği yerde, bu sanat formları eğlendirmek için kullanılabilir, farkındalık yaratmak, ve hatta yabancıları anlamak, bu kültürleri kabul etmek için ilham vermek içinde kullanılabilir. Bu ne kadar garip ya da yabancı görünebilir ki?

John Dewey’in Sanatta bir tecrübe olarak ima ettiği de tam olarak bu olmalı:

“Bariyerler yıkıldı; siyahi ya da Polinezya Sanatının ruhuna girdiğimizde önyargılar ve sınırlar erir. Bu fütursuz erime, akıl yürütmenin etkilediği değişimden çok daha etkilidir, çünkü doğrudan kalbe girer.”

Bu özellikle globalleşen dünyamızda çok önemlidir.

Sanat, farklı kültürlerin hoşgörüsüzlüğüne, ırkçılığa ve diğer haksız toplumsal ayrımcılık biçimlerine karşı mücadelede önemli bir rol oynamıştır.

Göçün giderek artan bir olgu haline gelmesiyle, dünya ülkelerinin daha hoşgörülü olmaları ve sınırlarına girenleri kabul etmeleri bekleniyor.

Sanat, kimliklerin ve kültürlerinin tüm dünyada tanınmasını sağlayarak bunun gerçekleşmesine yardımcı olur ve global sınırların kalktığı Tek Dünya’nın öncüsü olabilir.

Sanat nedir? Neden bu kadar güçlü!

Belki de bu sorunun en basit cevabı sanatın bize duygusal olarak dokunduğudur.

Sanat güçlüdür çünkü kültürümüzü, politikamızı ve hatta ekonomimizi potansiyel olarak etkileyebilir. Güçlü bir sanat eseri gördüğümüzde, özünüzün derinliklerine dokunduğunu hisseder ve size gerçek hayatta bazı şeylerde değişiklikler yapma gücü verdiğini hissedersiniz.

Leo Tolstoy’un dediği gibi:

“Sanatın etkinliği, insanların başkalarına kendi duygularıyla bulaştırma ve başkalarının duygularıyla enfekte olma kapasitesine dayanır. Güçlü duygular, zayıf duygular, önemli duygular veya alakasız duygular, iyi duygular veya kötü duygular eğer okuyucuyu, izleyiciyi veya dinleyiciyi kirletirlerse sanat işlevini yerine getirmiş olur.”

Özetle, sanat diğerleri arasında, aşağıdaki nedenlerden dolayı güçlü olarak kabul edilebilir:

  • İnsanları hemen hemen her konuda eğitme gücüne ve farkındalık oluşturabilme gücüne sahiptir ve birçokları tarafından kolayca sindirilebilir bir şekilde bilgi sunabilir. İyi eğitime erişimi olmayanların olduğu bir dünyada; sanat, eğitimi topluma daha eşit bir şekilde aktarabilir.
  • Şu anda teknolojileriyle meşgul olan bir nesil arasında kültürel etkileşimi teşvik ediyor. Aslında, sanat olmasaydı, tarihimiz, kültürümüz ve geleneklerimiz şu anda olduğundan daha fazla unutulma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktı.
  • Kültürel, sosyal ve ekonomik engelleri yıkıyor. Sanat yoksulluğu çözemese de ya da sosyal adaleti tek başına sağlayamasa da, söylem ve ifade için tesviye edilmiş bir oyun alanı olarak kullanılabilir. Herkesin bir şekilde sanatla ilişki kurmasının nedeni herkesin duyguları ve kişisel deneyimleri olmasıdır. Bu nedenle, herkes ne olursa olsun sosyal arka planda, ekonomik ayakta, ya da siyasi eğilim olarak sanatı takdir etmeyi öğrenebilir.
  • Daha yüksek düşünme yetisine erişir. Sanat sadece bilgiyi özümsemenizi sağlamakla kalmıyor. Bunun yanında, size mevcut fikirler hakkında düşünmek ve kendinizin de üretmesi için ilham verir. Bu nedenle yaratıcılık bir zeka biçimidir – insan aklının potansiyellerini ortaya çıkaran özel bir yetenektir. Aslında, çalışmalar sanata maruz kalan bilginin ve beyinlerin diğer alanlarda daha da başarılı olduklarını göstermiştir.

Gerçek şu ki, insanlar sanatın ne kadar güçlü olabileceğini fark etmişlerdir.

Tarihte birçok kez insanların eleştirildiğini, tehdit edildiğini, sansürlendiğini ve hatta sanat eserleri yüzünden öldürüldüğünü duymuşsunuzdur.

Bu tepkilerin sorumluları, zalim bir hükümet ya da muhalif bir grup olsa da eserlerinin belli bir alandaki siyaseti ne kadar etkileyebileceğini gördükleri için sanatçılara karşı bu önlem ve cezaları uygulaşmışlardır..

Ancak iyi insanların ellerinde sanat, umut vermek ya da bir çok zorlukla karşılanmakta olan bir topluma cesaret aşılamak için kullanılabilir.

Büyük Sanat Eserleri güçlü duygular ortaya çıkarır ve anlamlı hikayeler anlatır!

Sanat film, müzik, tiyatro ve şeklinde şeklinde düşünülebilir. Tüm bunlar eğlendirmek ve insanları mutlu etmek amaçlıdır. Ama filmler, şarkılar veya oyunlar belirli bir izleyici veya amaç için yapıldığında, sanat çeşitlenmeye başlar.

Filmler, örneğin, farkındalık veya kültürel takdir yaymak için yapılabilir. Şarkılar aynı zamanda belirli duyguları ortaya çıkaracak, ilham verecek veya insanların moralini yükseltecek şekilde de bestelenebilir.

İngiltere’de Viktorya döneminde kadınlar, Elizabeth Sirani’nin “Portia Wounding Her Uyluk” adlı tablosu gibi klasik sanat eserleriyle isim yapmaya başladılar.

Kadınlarda sanat!

Resmin konusu, bir kadının bir erkekle aynı güce sahip bir kadının eylemini betimliyordu.

Genel olarak sanatın kapılarını kadınlara açan tarihteki devrimci eserlerden biri, sonuçta kadınların sanattaki gücünü gösterdi.

Ayrıca, normları sorgulayabilen ve toplumun davranışını değiştirebilen, güçlü entelektüel söylemin sanat eserleri de vardır.

Bazen, yine de sanat sadece sanatçı olarak aynı düşünce, duygu ve deneyimleri paylaşan bir kişiye ulaşmak için vardır.

Gerçek şu ki, sanat sadece bir uygulamadan daha fazladır – bu bir yaşam biçimidir. Sanat sadece bir beceri daha fazladır – bir tutkudur. Sanat sadece bir görüntüden daha fazlasıdır – her biri bir hikaye anlatır.

Sanatın insan deneyimiyle oldukça bağlantılı olması, onu her zaman yaşam biçimlerimizin bir parçası haline getirmiş olmamızı şaşırtıcı değildir.

Bu nedenle dünyanın her yerinden gelen eski ve çağdaş yerli grupları, sanatın ve onların geleneksel eserlerini ya da ritüellerine karışmamız konusunda bir hünere sahiptirler. Bu da sanatın neden önemli olduğunun temel nedenlerinden biridir. Sanat güçlü bir terapidir!

Bir Sanatçı Bethowen

Sanat sıkıcı mıdır?

Bazıları sanatın sıkıcı olduğunu düşünebilir! Ama gerçek şu ki, sanat kültürel uygulamaları bulundukları yerden alıp kimliklerini kaybetmeden dünyanın farklı yerlerine taşıma ve entegre etme gücüne sahiptir.

Bu özellikle küreselleşmiş dünyamızda önemlidir.

Sanat, farklı kültürlerin hoşgörüsüzlüğüne, ırkçılığa ve diğer haksız toplumsal ayrımcılık biçimlerine karşı mücadelede önemli bir rol oynamıştır.

Göçün giderek artan bir trend haline gelmesiyle, dünya ülkelerinin daha hoşgörülü olmaları ve sınırlarına girenleri kabul etmeleri umuluyor.

Sanat, kimliklerin ve kültürlerinin tüm dünyada tanınmasını sağlayarak bunun gerçekleşmesine yardımcı olur. Böylece sanat sanat nedir, neden sanat önemlidir sorularına asıl cevabı sağlar!

İşte bu yüzden, sanatın yaratıcı insan ifadesinin bir biçimi olduğuna inanıyoruz, insan deneyimini zenginleştirmenin bir yolu.

Sonuç: Sanat insan toplumu için neden önemlidir?

Sanat ve tanımı her zaman tartışmalı olacaktır.

Sanatın ne olduğu ve ne olmadığı konusunda her zaman kafa yoracağız.

Ama tanımı ne olursa olsun, insanlar var olduğu sürece (yani mağara resimleri, hiyeroglifler) sanat etrafımızda olmuştur.

Farkında olsak da olmasak da, sanatın hayatımızı öyle ya da böyle etkilemesine izin veririz. Bunun yanında sanat üretmek için nedenimiz çoktur!

Ayrıca sanat Yaratıcı’nın ruhundan bize üflediği bir nimettir!

Peki, sanat sizin için ne anlama geliyor?

 

Semih Bulgur

l am a knowledge worker who works hard to make you informed about original knowledges from international sources!

Related Articles

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.