Sanat

Piyano çalmak için neler yapmalıyım? Yeni başlayanlar için uzman önerileri

Piyano çalmak için neler yapmalıyım? Yeni başlayanlar için uzman önerileri | Piyano çalmayı öğrenmek yeni başlayanlar için oldukça büyük bir zorluk gibi görünebilir. Şu anda klavyenize bakıyor olabilirsiniz. Ayrıca belki de ‘nereden başlayacağım?’ diye merak ediyorsunuz.

Piyano çalmak için neler yapmalıyım?

Ama o tuşların gözünü korkutmasına izin vermeyin! Klavyeyi anlamlandırmak aslında oldukça basittir. Sadece nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmeniz gerekir.

Piyano çalmak: Önce Oktavları Tanıyalım!

İlk işimiz, piyanoyu daha yönetilebilir parçalara ayırmak olacak. Klavyeye yakından bakarsanız, tuşların nasıl yerleştirildiklerine dair bir desen olduğunu göreceksiniz. Öyle bir şekilde düzenlenmişler ki, 12 tuştan sonra notalar tekrar ediyor. Bu 12 tuş dizisine Oktav diyoruz.

Geleneksel 88 tuşluk piyano sadece 7 oktav olarak ayrılabilir. Bu oktav desenini tanımlamayı öğrenmelisiniz. Çünkü klavyede yolunuzu bulmak için bu çok önemlidir.

Piyano öğren!
Piyano öğren!

Orta C’nin Bulunması:

Artık piyanonuzu ayrı oktavlara nasıl bölebileceğinizi biliyorsunuz. Yani bundan sonra belirli notaları bulmak kolaydır! Piyanodaki en önemli notayla başlayalım, Orta C. Onu nasıl bulacağız? Piyanonun siyah tuşlarına bir göz atın. Ve tüm klavyede üç siyah tuş ve iki siyah tuş grubu şeklinde değişen bir siyah tuş deseni olduğunu fark edin.

Piyano Oktavlar!
Piyano Oktavlar!

Herhangi bir ‘C’ notasını bulmak için, bu iki siyah tuş grubunu inceleyin. Ve en soldaki siyah tuşun hemen altındaki beyaz tuşu çalın. Bu deseni tüm klavyede görebilirsiniz. Bu nedenle herhangi bir yerde bir ‘C’ notasını bulmak istiyorsanız, tek yapmanız gereken iki siyah tuş grubunu bulmaktır!

Orta C, piyano oktavlarının dördüncüsünün altındaki notadır. Tüm enstrümanı öğrenmek için mihenk noktanız olacağı için bunu özellikle not alın.

Notaları Adlandırma:

Orta C’yi artık biliyoruz. Peki ya oktavdaki diğer notalar? Bu notların hepsine de harf verilir. Şimdilik sadece beyaz tuşlara odaklanın. Orta C’den yukarı doğru yürürken, nota sırası D, E, F, G, A, B’dir. Daha sonra oktav deseni tekrar C ile tekrarlanır.

Piyano çalmak: Parmakları Numaralandırma:

Piyano çalmak ve en iyisini yapmak için, uygun parmakları kullandığınızdan emin olmanız gerekir. Doğru parmaklamaların ilk adımı, parmakların kendilerini numaralandırmaktır. Her iki el için parmaklara, başparmak için 1 serçe parmak için 5 numarası.

Piyano çalmak: Oktavları çalma:

Artık parmaklarınızın numaralarını ve notaların adlarını biliyorsunuz. Böylece C ana ölçeğini çalmak için bildiklerinizi uygulayabilirsiniz. C majör ölçeği, yukarıdaki oktavda C’den C’ye sekiz notadan oluşur. Yani bunlar hepimizin bildiği DO, RE, Mİ, FA, SOL, LA, Sİ, DO’dur. Beş parmağınızla sekiz nota dizisini akıcı bir şekilde çalmalısınız. Bunun için bazı özel parmak tekniklerini öğrenmeniz gerekebilir.

"<yoastmark

Sağ eldeki parmak deseni 1, 2, 3, 1, 2, 3, 4, 5’tir. Ölçeğin 3. sırasından sonra parmağı akıcı bir şekilde kaydırmak için thumbtuck adı verilen bir teknikte ustalaşmanız gerekir. Bir thumbtuck, elinizi yeniden konumlandırmak ve bir melodiyi çalmaya devam etmek için başparmağınızı elinizin altına kıvrılmayı içerir.

5 parmak sol el!

Sol elde oktav çalarken, ellerimiz konumu hariç, aynı kuralların tümü geçerlidir. Bunda parmaklama deseninin 5, 4, 3, 2, 1, 3, 2, 1 olduğu anlamına gelir. 5 ve 6. Sağ ele benzer bir harekettir. Ancak bu sefer oktavı çalmaya devam etmek için orta parmağınız karşıya geçecektir.

Bir piyano bestesi!

Oktav pratiği yapmak, bir piyanist olarak güven edinme ve müzikalite oluşturmak için birçok yoldan biridir. Ayrıca bunları uygularken tekniğinizin ve parmaklarınızın sürekli olarak sağlam olduğundan emin olun. Bu arada bir piyanist olarak ilk günlerinizde temel tekniğe öncelik vermek, büyük ölçüde ilerlemenin karşılığını verecektir! Piyano çalmak her şeyden önce sevgi ve merhameti gerektiren bir sanattır!

Hızlı ilerlemek için aşağıdaki videoyu da izlemenizi tavsiye ederiz!

Semih Bulgur

l am a knowledge worker who works hard to make you informed about original knowledges from international sources!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.