Sanat

Fotoğraf sanatı nedir | Foto Çekmek Sanat mıdır

Fotoğraf sanatı nedir? Foto Çekmek Sanat mıdır | Sanat denen bir fotoğraf ile olmayan bir fotoğraf arasındaki fark nedir? Dünyada “sanat” diye sadece resimler mi vardır? Kendiniz çekebileceğiniz bazı bariz fotoğraflar on binlerce hatta milyonlarca değerinde fiyatlanabilir.

“Peki aralarında ki fark nedir!?” diye bağırmak istemenizi anlayışla karşılıyorum.

“Tamam, çünkü ben de aynısını yapıyorum?

“Hmmm, oturma odasına uzanıp kuşbakışı bak ve bir fotoğraf çek.” Tabii ki, bu konu o kadar basit bir hikaye değil.

Sanat denen bir fotoğraf ile olmayan arasındaki fark nedir?

Sanat fotoğrafçılığının anlamsızlığı, fotoğrafın özünün anlaşılmamasında yatmaktadır. Sadece bu resimlere bakarsanız, bir nehir ve sadece bir kız görürüsünüz. Bu fotolar bu kadar değerli mi? Diğer fotoğraflardan farkı nedir?

Bu sefer, şu soruyu soralım. Milyonlar değerindeki bir fotoğrafı çekme ihtimalimiz var mı?

Fotoğraf sanatı nedir? Sanat fotoğrafçılığı nedir?

Sanat fotoğrafçılığı. bizim de çekebildiğimiz bir fotoğraftır. Tabi mesele sadece fotoğrafsa, gerçekten çekebilirsiniz. Ancak, sanat fotoğrafçılığı aslında bir fotoğraf olmadan önce “sanat”tır.

Sanat sadece fotoğrafçılık aracılığı ile yapılıyor. Aslında, varlığının özü “fotoğraf” değil, “sanat”tır.

Hatta yukarıdaki Milyonlarca değerindeki fotoğrafı çeken Cindy Sherman, “Fotoğraf kategorisi”nde Takamatsu sarayı anıt dünya kültür ödülü’nü kazandı. Bu zaten bir fotoğraf değildir “sanat fotoğrafçılığı” olup olmaması arasındaki farktır.

Başka bir deyişle, milyonluk değeri “fotoğraf” için değil, “sanata” bağlı bir fiyattır.

Sanat fotoğrafçılığı yaratıcısı = Sanat fotoğrafları çeken kişi “sanatçı”dır.

Çağdaş fotoğraf sanatçıları, görsel sanatçılar ve insanlar birçok yönden bu fotolar hakkında bir şeyler söyleyebilirler ancak bunlar “sanat yaratıcıları” dır.

Sadece fotoğraf çeken bir kişiyseniz, bir “fotoğrafçı”sınız demektir.

Kameraman mısın, sanatçı mı?

Bu soru, kişinin bir “sanat fotoğrafı” mı yoksa bir “fotoğraf” mı çektiğini söyler.

Sanat fotoğrafçılığına gelince, fotoğrafçıların perspektiflerinden sanatçı fotoğraflarından bahsediyoruz. Sanat fotoğrafçılığını anlamak için “bu sanattır, fotoğraf değil” ile başlamanız gerekir.

Sanatın genel görünümünü inceleyin! Sanatın halk arasında çok genel tanımı orijinal ve iyi fotoğraflar veya güzel fotoğraflardır. Bununla birlikte, sanatın “özgünlük”, “beceri” veya “estetik tatmin” ile hiçbir ilgisi yoktur. Lütfen bunu bir düşün.

İyi fotoğraflar, “güzel fotoğraflar”, “şaşırtıcı fotoğraflar” insta ve flicker’da hava atmak için yeterlidir. Ancak bu fotoğrafların milyonlarca veya on milyonlarca dolara satıldığını hiç duymadım.

Fotoğraf sanatı nedir? Fotoğrafta özgünlük

Buna ek olarak, özgünlük hakkında “fotoğraf değerlidir, çünkü kişiye özgü ifade vardır” denebilir. Ancak “kişiye özgü orijinal ifade” deklanşöre kim basarsa bassın otomatik olarak dahil edilmektedir zaten. Bu nedenle “orijinal” olmak herkese eşdeğer olamaz.

10.000 kişi varsa, 10.000 orijinal ifade vardır ve bunlardan birini özel olarak düşünmek için bir neden yoktur. Bir çocuk fotoğraf çekse de, bir yetişkin fotoğraf çekse de ya da bir profesyonel fotoğraf çekse de, her şey “orijinallik” açısından eşdeğerdir.

Bu nedenle, genellikle “sanat” olduğu düşünülen “iyi fotoğraflar, güzel fotoğraflar, orijinal ifadenin şaşırtıcı fotoğrafları”, aslında caddelere düşmüş yaprakları gibidir.

Gerçekten de, her yaprak orijinaldir ve herhangi biriyle aynı olmayan güzel bir şekle sahiptir. Ama kelimenin tam anlamıyla süpürmek ve belediye çöpüne atmak için yeterlidir.

İyi fotoğraf nedir?

“Eh!? sadece iyi bir fotoğrafa, güzel bir fotoğrafa ve orijinal bir ifadenin harika bir fotoğrafına sahip olmak şaşırtıcı değil mi?” düşündüğünüz gibi, örneğin, ilkokulda böyle bir çocuk varsa, dünyada kaç kişi iyi bir foto çekmiş olacak?

Orijinal ifade, iyi fotoğraflar, güzel fotoğraflar, şaşırtıcı fotoğraflar sonuçta, dünya standartlarında bakıldığında tamamen sıradan bir şeydir. İnsta ve flicker’a bakarsanız bu çok açıktır.

Sanat = “nadirlik”

Öte yandan bundan çıkan sonuç, sanat fotoğrafçılığının da bunlar gibi “inkar edilemez” olduğudur.

Bir sanat fotoğrafı ne kadar sıradan görünürse görünsün, “kusurlu bir unsur” yoksa, bir açıklama eklenmez.

İşte bu “yenilmez unsura”, “sanat” denir.

Fotoğraf sanatı nedir? Benzerlik ve Nadirlik!

Bu arada, sanat fotoğrafçılığı da olsa temelde istediğiniz kadar çoğaltılabilirsiniz. Bununla birlikte, sanat durumunda, “ortaklık” veya “nadirlik” önemlidir. Bu nedenle  çoğaltılabilen bir “fotoğraf” olsa bile, üretilen “sanat” sayısı dikkate alınır. Yani genel olarak, baskı numarasını verilerek sabit bir sayıdan fazla baskı yapılmıyor.

Andreas Grusky’nin “Rhein II”si piyasada sadece iki kopyadır.

Sanat fotoğrafçılığının takdiri [pratik]

Peki sanatın varlığı “sanat bağlamını” bilenler için anlamlı mı? Sanat senin anladığın bir şey mi, hissettiklerin mi bir bakalım. Şu yukarıdaki milyonluk nehir fotoğrafa doğrudan bakarak neler görebilirsiniz. Bunlar sadece bir nehir ve sadece bir kızdı. Emin değilsin, değil mi?

İyi anlamıyorum. Çünkü sanat bilgimiz yok. Ancak, öncül olarak gerekli olan “sanat bağlamının” ötesine geçelim ve eserin kendisine bakalım.

Andreas Grusky, “Rhein II” söylenecek ilk şey, bir eseri değerlendirirken “gerçeğin kendisine” bakmazsanız anlamsız olduğudur.

Her şeyden önce Andreas Gursky’nin “Rhein II”si, bu eser başlangıçta “1.9 m uzunluğunda ve 3.6 m genişliğinde” büyüklüğünde. Ekranın her köşesinde incelikle tasvir edilen bir görüntü esere yaklaştığınızda, bunun kendi başına önemli bir etki olduğunu hayal edebilirsiniz. Ve bu “nehir”, ancak bunun “sadece bir nehir” olmadığı hemen anlaşılıyor.

Fotoğraf sanatı nedir? Fotoğraftaki incelikler

Çok heteroseksüel, çok da değil. Neredeyse hiç bir fotoğraf gibi hissettirmeyen bir yapı. Ancak bu ekran sadece “fotoğraf”, her şeyden önce oldukça iyi bir kurgu.

Ekran yapılandırması temelde tek fikirli paralel olan düz bir çizgidir. Eğriler veya kesişimler gibi bir “değişiklik” yoktur. Bundan sonra, hava ne güneşli ne de yağmurlu olan “her şekilde” bulutlu bir havadır. Ve ufkun belirlendiği konum “iki yolun” ortasındadır. Ayrıca nehir yüzeyinin grisi ve bulutlu gökyüzü, beyaz ve siyahın ortasındaki “parlaklıkta” “ikisi de”, “tek renk” olan nehir kıyısının yeşili ise dalga boyunun “renginde” görünür. Işığın sadece ortasında “ikisi de” değildir, başkalaşır. Bu ekran dramatik bir şekilde dikkatlice yapılandırılmıştır.

Bununla birlikte, ekranın alt yarısında, izleyiciye gerekli minimum “sakinliği” sağlayan minimum desen değişiklikleri yapılmış.

Çok fazla bir şey yok çünkü bu bir “olay” ve şaheser. “Hiçbir şey” böyle büyük bir ekrana yayılamazdı bu farklı bir boyut.

Süper ayrıntılar.

Özellikle, fotoğrafçılık “süper spesifiktir”, bu nedenle bu kadar büyük bir ekranın üzerinde “hiçbir şey” yoktur. Bununla birlikte, bu kapsamlı soyutlama, gerçek dünya manzarasının “süper beton” ile tasvir edilişidir.

Yakından bakarsanız, su yüzeyindeki her dalgalanmayı veya çimi, ayrıntılı olarak tasvir eder. Ve bu, görüntünün son ana kadar “gerçek” olduğunu söylerler.

“Fotoğraf çekmek” genellikle “bir şeyler yapalım” demektir. Ancak tam tersi yapılır ve “bir şey yapmayın” iyice olası bir bakış açısı olmuştur (sanat tarihinde böyle olmayabilir). Dijital işleme genellikle “bir şey yapmak” için bir teknolojidir. Ancak “hiçbir şey yapmamak” amacıyla kullanmak da ilginçtir. (Bu arada, Andreas Gursky’nin “Rhein II” çalışmasında dijital işlemle çeşitli görüntüleri silmiş gibi görünüyor).

Bununla birlikte bulutlu gökyüzünün boşluğundan sızan hafif ışık, “umut” veya “kurtuluş” gibi bir şey hissetmenizi sağlayan oldukça sıcak bir üretimdir.

Şimdi Cindy Sherman’ın “İsimsiz #96″sına bir göz atalım.

Bu eser aynı zamanda yukarıdaki “Rhein II” tarafından geçilene kadar o zamanki en pahalı fotoğraf çalışmasıydı. Bu eser hakkında düşündüğüm ilk şey bu kırpma ve doğal olmayan boyuna oran oldu. Ve ayrıca poz verişi ve gravür gibi açılar. Giysilerin kırışıklığı da dahil olmak üzere garip bir şekilde hamdır.

Bunların yanında ambere karşı birleşik bir tonla doğal olmayan bir şekilde sevinen bir kızın yüzü. Hayır, bir kızdan ziyade olgunluğun tazeliği kıyafetlerinden yansıyan bir kadın. Her neyse, “sıcak”. Hayır, daha çok “sıcak” terleten bir resim. Ham bir vücut gözden uzak olsa da korkutucu bir bakış, bu hiç mantıklı gelmiyor. İzleyicinin gözü, sadece savunmasız bir vücutta vicdansızca sürünüyor! Bu bir erotik dergi kapağı mı!? Belki de öyle.

Bu eser “centerfold serisi” adı verilen bir dizi eserden biridir. Kısacası gravür dergisinin yüz sayfasının bir parodisidir.

Bu eser Andy Warhol’un “pop sanatının” bir parçası olarak kabul edilir ve bu gravür hissi veren bir tür “pop”dur.

Fotoğraf sanatı nedir? Pop Kültürü fotoğraf!

Pop kültürünü film, dergi, reklam ve moda gibi bir esere dahil etme yöntemi olan bir sanat türüdür.

Popçulardan birinin bağlamını kullanan, “erotizm hissi” ve kendi portresi (resim açısından otoportre) adı verilen geleneksel batı resmi yöntemiyle sanata sunulan bir eser. Adi ve yüksek nefsi müdafaa karışımından farklı bir anlam boyutu ortaya çıkarmak anlamında hala “sanat”tır.

Ve bu çalışma o zaman için en anlamlı olanıdır çünkü bu şimdi yapılsa çok mantıklı olmazdı. (Centerfold serisi 1981’dir)

Bu bir “Ah!” dedirtir. Çünkü pop hissinin parodisinin yeterince etkili olduğu bir zamanda henüz kimsenin yapmadığı bir yöntemle sanatı yücelmiştir. Bu “american graffiti” kostümü aynı zamanda popun bir parodisidir. Yani, bu işe basitçe şimdi baksanız bile, “gravür benzeri bir şey” ile biten çok düz bir kreasyon görürsünüz.

Fotoğraf sanatı nedir? Geçmiş Şaheser

Yani bir açıdan bu yüksek bedelin ödenmesinin “günümüz sanatı” olarak değil, “geçmişin şaheseri” olarak sahip olduğu değerden kaynaklandığı görülebilir. Sanatın bağlamını anlamanın önemi burada tekrar kabul edilmektedir.

Şaheserlerin gücü ancak bu tür koşulları bir araya getiren bir şey olduğu da zirveye çıkar.

Sonuçta, başyapıtlar çağlar boyunca insanları çekme gücüne sahiptir.

Aslında, bu eserin fiyatının, açık artırmada son iki kişi 3 milyon Dolara kadar yarıştığı söyleniyor.

Ancak, bu çalışmanın bazı insanlarda bağlanma yaratması son derece anlaşılabilir.

Özet

O zaman özetleyelim.

Şimdiye kadar  “Ah!” dememiş insanlara “Ah!” dedirtebilirseniz. Fotoğrafınız milyonlarca Dolara satılabilir.

İlgili Makaleler

Reklam Engelleyici Algılandı

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.