Bale nedir | Nasıl yapılır | Yeni başlayanlar için ip uçları
Bale nedir? Nasıl yapılır? Bale, insan vücudunun hareketiyle oluşturulan bir sanat biçimidir. Estetik figürlerin olduğu akıcı, bir kurguya sahip olan epik bir sahne sanatıdır.
Bale teatral kostümlerle veya doğal tasarım ve aydınlatma kullanarak bir seyirci kitlesi için bir sahnede gerçekleştirilir. Bir hikaye anlatabilir veya bir düşünceyi, kavramı veya duyguyu ifade edebilir. Bale dans sanatı büyülü, heyecan verici, kışkırtıcı veya bazıları için rahatsız edici olabilir.
Bale nedir? Nasıl yapılır? Yeni başlayanlar için ip uçları!
Bale derslerine başlamaya mı düşünüyorsunuz? Özellikle yeni başlayan bir yetişkin iseniz muhtemelen ilk olarak bale pabuçlarını arayacaksınız. Bu yüzden bale eğitimine nasıl başlayacağınız hakkında ipuçlarını sizlerle paylaşıyoruz. Özellikle de beş yaşından büyük olduğunuzda bu öneriler çok işinize yarayacaktır.
Balede iyi olmak isteyen bir yetişkinseniz, haftada en az üç saatinizi sınıfta geçirmeniz gerekir. Özellikle de vücudu tarafından sınırlanan acemi bir yetişkinseniz sıkı çalışın. Hareketlerde ustalaşmak, vücudu hala yumuşak ve esnek olan bir çocuktan biraz daha zor olacaktır.
Ayrıca başlangıçta çok fazla çalışmaya ihtiyacınız olacaktır. Böylece vücudunuz bale için gerekli kas hafızasını öğrenebilir. Bu nedenle vücudunuz ne yapması gerektiğini öğrenirken ilk bir veya iki yıl boyunca kendinize karşı sabırlı olun.
Bu bale ipuçları, sadece eğlence ve egzersiz amacıyla bale yapan biri için değildir. Ayrıca dansını bir sonraki seviyeye taşımak isteyen olgun acemiler için tasarlanmıştır.
İp ucu 1: Bale nedir? Vücut Şeklinize Takıntılı Olmayın!
Balede vücut şekli gerçekten önemlidir ve bazı insanlar bu mükemmel balerin vücuduyla doğarlar. Ama çoğumuz, bize verileni en iyi vücut şekliyle bunu yapmalıyız. Bale öğrenmek size zarafet verecek ve duruşunuzu geliştirecektir. Bu yüzden bale sayesinde bir çok insandan daha zarif bir beden duruşunuz olacaktır.
Sınıfta çok çalışın ve hangi kasların hangi zamanlarda aktive edilmesi gerektiğine konsantre olun. Yani bu şekilde her zaman sahip olduğunuz bedeniniz üzerinde gelişeceksiniz.
Bale eğitiminizi biraz yoga ve Pilates ile destekleyin. Çünkü bu, tüm doğru kaslarınızı güçlendirecek ve tonlayacaktır.
İp ucu 2: Düzeltmeleri Kabullenin!
Öğretmeniniz size yardım etmek ve tekniğinizi düzeltmek için oradadır. Bazen size sataşıyormuş gibi gelebilir. Ancak durum böyle değildir. Ayrıca olabileceğiniz en iyi dansçı olmanıza yardımcı olmaya çalıştığını göreceksiniz.
Hatalarınız düzeltilirse, küçük ayrıntılar sizi sonunda daha iyi bir dansçı yapacaktır. Böyle olduğu için düzeltmeyi sindirmeye ve üzerinde çalışmaya çalışın.
İp ucu 3: Bale nedir? Sık idman yapın!
Bale, haftada bir ders almayı seçerek geliştireceğiniz bir şey değildir. Ne kadar çok ders yaparsan o kadar iyi olursun. Öğrenciler genellikle Haftada bir ders almayı ve biraz egzersiz yapmayı ister. Ancak dans becerilerini hızlıca geliştirmek bu doğru bir yol değildir.
İp ucu 4: Vücudunuzu dinleyin!
Bale, vücudunuzun normal olmayan her türlü şeyi yapmasını gerektiren fiziksel olarak zorlu bir sanattır.
Bir günde zirveye varmaya çalışmayın. Yani kaslarınızı güçlendirmek için tutarlı bir şekilde çalışın. Ayrıca eklemlerinizi hazır olmadıkları şeyleri yapmaya zorlamayın.
Yeni başlayanların (ve daha deneyimli dansçıların) vücutlarında hasara neden olabilecek en yaygın hatalardan bazıları şunlardır:
- Bacakları ve ayakları açmak için kalçaları kullanmak yerine ayaklarını dışarı çıkmaya zorlamak.
- Önce düzgün bir şekilde inmeyi öğrenmeden tehlikeli sıçramalar ve atlayışlar yapmaya çalışmak.
- Kaslar yeterince eğitilmeden önce pointe ayakkabılara girmek.
- Çekirdek kaslarınızla onları desteklemeden arka bükümler yapmak.
- Esnemeleri zorlama veya zıplama. Tutarlı nazik esneme sizi uzun vadede oraya getirecektir.
- Sadece vücudunuzun rahat hissettiği şeyi yapın. Bu yüzden kötü dizleriniz varsa tam sıçrama yapmayın veya sırt problemleriniz varsa bacağınızı arkanızdan çok yükseğe kaldırmayın.
İp ucu 5: Bale nedir? Sık sık gerdirme ve esneme yapın!
Esnek bir vücuda sahip olmak sizi yaralanmalardan koruyacaktır. Bunun için her gün biraz esneme yapmaya çalışın. Ayrıca vücudunuz serbestçe hareket edebilirse dansınız da daha iyi görünecektir.
Bazı harika esneme rutinleri için bu esneme makalesini ve sonunda önerilenler tavsiye edilir.
İp ucu 6: Pratik, pratik ve sonra biraz daha pratik!
Ders sırasında, stüdyoda ve bir öğretmenle geçirdiğin zamandan yararlanın.
Sizin İçin Diğer Bale İpuçları:
İşte yeni başlayanlar için doğru bale adımları hakkında harika bir video.