Sağlık

Yaz Hastalıkları ve Pratik Çareler

Yaz Hastalıkları ve Pratik Çareler | Kışın sık sık hasta olduğumuz doğrudur. Ancak yaz aylarında da hastalanmaktan kurtulamıyoruz! Bazı semptomlar özellikle yaz mevsiminde gelişir. Peki nasıl önlenebilirler? Bu kılavuzu izleyin!

Yaz Hastalıkları ve Pratik Çareler!

1. Dehidrasyon;

Terleme günde neredeyse bir litre su kaybına yol açabilir. Dehidrasyon riskini önlemek için, susamadan önce de yeterince su içmeniz zorunludur. Ayrıca cildiniz kup kuru ise bu da bir dehidrasyon belirtisidir.

Ne yapmalıyız? Her 15 dakikada, bir bardak su için. Acil durumda 200 ml suya bir poşet rehidrasyon tuzu karıştırın ve için.

Yaz hastalıkları dehidrasyon
Yaz hastalıkları dehidrasyon

2. Soğuk yaralanması!

Aşırı güneşe maruz kalma, yorgunluk ve gece barbeküleri soğuk yaralanması riskini arttırır.

Ne yapmalıyız? Dudaklarınızı mümkün olduğunca korumak için dudak kremi kullanın. Kuru dudaklar soğuk yaralar geliştirmeye daha yatkındır. Vaka anında soğuk bir yarayı göründüğünüz anda müdahale edin. Krem ile Lokal bir müdahale oral işlem ile birlikte yapılabilir. Yaklaşık on gün içinde soğuk ağrıya ortadan kalkmalıdır.

3. Siğiller

Mantar enfeksiyonları ve siğiller Yaz aylarında çılgınca yayılırlar. Yüzme havuzlarının kenarlarında dolaşmak veya restoran teraslarında yalın ayak yürümek bu tür mikropları toplamaya yol açabilir.

Siğiller ve yaz
Siğiller ve yaz

Ne yapmalıyız? Her zaman parmak arası terlik veya sandalet giyin. Siğil ile karşılaştığınızda ne yapmalısınız? Siğiller bir kaç hafta içinde gelişir. Yani sıklıkla eylül ayı gibi fark etmeye başlayabilirsiniz. Siğili ortadan kaldırmak için ıslak bir azot ped kullanabilirsiniz. Bu işe yaramazsa oral yöntemler de mevcuttur.

4. Yaz Hastalıkları: Boğaz ağrısı

Bakteriler sıcak ve nemli bölgeleri sever. Yani dış mekan ısısından klimalı binalara geçtiğinizde, meydana gelebilecek termal şoklara özellikle dikkat edin. Ayrıca çok soğuk içeceklerden kaçının. Soğuk algınlığı boğazı hastalığa karşı daha savunmasız hale getirir. Bu nedenle bakteriler yayılır ve boğaz ağrısı ile sonuçlanabilir.

Ne yapmalıyız? Özellikle kirli nesneye dokunduğunuzda veya şüphelendiğinizde ellerinizi düzenli olarak yıkayın. Özellikle güneşe maruz kalındığı zamanlarda çok soğuk içecekler içmeyin. Meydana geldiğinde, 5 ile 7 gün boyunca antibiyotik almanız gerekebilir. Doktorunuza danışın.

Yaz hastalıkları nelerdir?
Yaz hastalıkları nelerdir?

5. Kulak ağrıları

Yüzmeye gitmek kulak ağrılarının ana nedenidir. Yani su işitsel kanala girer ve bakterilerin yayılmasına neden olur. Kulağınızda ağrı ve kaşıntı varsa, bir kulak enfeksiyonu kapmış olabilirsiniz.

Ne yapmalıyız? Kulakların içindeki hijyeni sağlamak için sabah ve akşam tuzlu su spreyi kullanın. Vaka olduğunda doktorunuza kulak zarlarınızı muayene ettirin. Tedavi genellikle kulağınıza koyduğunuz antiseptik damlalar şeklini yapılır.

6. Yaz Hastalıkları: Gıda zehirlenmesi

Isı etkisiyle bakteriler, özellikle doğru depolanmazsa, gıdalar üzerinde hızla gelişir. Bulantı, kusma, mide ağrısı ve ishal gıda zehirlenmesinin başlıca belirtileridir. Zararlıları çeken küflenmiş etlere, süt ürünlerine ve atlı ürünlere özellikle dikkat etmeliyiz.

Gıda Zehirlenmesi!
Gıda Zehirlenmesi!

Ne yapmalıyız? “Soğuk zincire” uyduğunuzdan emin olun! Yani yiyeceklerinizi serin bir alanda saklayın. Ayrıca satın aldıktan veya hazırladıktan sonra hızlı bir şekilde tüketin. Piknik yapmayı planlıyorsanız, dondurucu torbalarında tutulan birkaç buz küpü de bulundurun! Ayrıca hava geçirmez bir soğutucu kutu getirin. Her türlü hastalık ihtimale karşı biraz dinlenin. Ayrıca sağlıklı, dengeli bir diyet için hijyen kurallarına dikkat edin. Teoride, gıda zehirlenmesi 48 saat içinde iyileşmelidir.

Mineral kayıplarını telafi etmek için biraz tatlı ve tuzlu su ( 1 çay kaşığı tuz ve şeker ile 1 litre su ) için. 2 gün sonra hala hastaysanız, bir doktora danışın.

7. Sistit

Kistit, vajinal idrar kaçırma da denir! Bu tip idrar yolu enfeksiyonları genellikle yetersiz hidrasyon nedeniyle ortaya çıkar. Ayrıca yüksek sıcaklıklar mesanede daha yüksek bir idrar konsantrasyonu oluşturma eğilimine neden olur.

Sistit idrar kaçırma!
Sistit idrar kaçırma!

Ne yapmalıyız? İdrar sisteminizi temizlemek için bol su için. İşeme dürtüsü olduğunda çişinizi tutmayın. Bölgeyi yıkamak için kaliteli hijyen ürünleri kullanın. Doktorunuza danışın! 5 gün boyunca antibiyotik kullanımı uygulanabilir.

8. Yaz Hastalıkları: Kabızlık

Sıcaklık, yeme alışkanlıkları ve yaşam tarzındaki değişiklikler sindirim sisteminiz üzerinde etkili olabilir. Hava koşullarından ilham alan pikniklerimiz ve barbekü partilerimiz vardır. Ancak yeterli lif aldığınızdan emin olmalısınız. Yani meyve ve taze sebzeleri partilere eklemeyi unutmayın.

Kabızlık ve yaz
Kabızlık ve yaz

Bundan nasıl kaçınılır? Yaz Tatillerin başında, sindirim geçişini düzenleyen yumuşatıcı bir müshil alın (4-5 gün boyunca). Taze meyve ve sebze alımınızı artırın ve bol su için. Kabızlığı iyileştirmek için bol su (veya maden suyu) için ve bol miktarda lif alın. Ayrıca tam tahıllı ekmekler ve baklagiller yiyin. Bu genellikle sorunu çözmek için yeterlidir. Daha inatçı durumlarda, eczaneye gidin ve hafif bir enema isteyin.

9. Yaz Hastalıkları: Güneş çarpması

Yaz Hastalıkları Güneş Çarpması!
Yaz Hastalıkları Güneş Çarpması!

Ne yapmalıyız? Çok düzenli olarak bedeniniz nemlendirin. Şapka takın ve bir ağacın veya şemsiyenin gölgesinde kalın. Gerçekleşmesi durumunda  gölgeli bir alanda uzan ve nefes al. Yeniden hidrasyon için bol bol su için. Güneş çarpması için bu büyükanne tarifini e kullanabilirsiniz! Bir kavanozu suyla doldurun ve birkaç havluyla kapatın. Daha sonra başınızın üzerine ters çevirin ve suyu hafifçe damlamaya bırakın. Suyun buharlaşması aşırı ısıyı yavaş yavaş azaltacaktır.

10. Ağır bacaklar

Isı ve uzun süreli güneşe maruz kalma, dolaşımın zayıf kalmasına neden olabilir. Kan durgunlaşır ve bacaklarda ağırlık hissi yaşayabilirsiniz.

Ağır bacak sendromu
Ağır bacak sendromu

Bu durumda ne yapmalıyız? Gün boyunca hareket etmeyi unutmayın. Aslında, statik pozisyonlar ağır bacakları daha da kötüleştiriyor. Soğuk suda yürümek veya soğuk su içmek dolaşımı teşvik etmek için mükemmeldir. Kompresyon çorapları giyin. Aynı zamanda alternatif olarak ginkgo biloba çayı, yeşil çay veya cadı ela çayı deneyebilirsiniz.

Semih Bulgur

l am a knowledge worker who works hard to make you informed about original knowledges from international sources!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.