Sağlık

Terleme Nedir | Neden Terleriz | Çözümü Nedir

Terleme Nedir? Neden Terleriz? Aşırı Terleme Zararlı mı | Öncelikle terleme doğal bir olgudur. Terlemenin göze çarpan kötü yanları kadar görünmeyen sıkıntıları da rahatsız edici olabilir. Ama bütün bunlara çözüm bulunabilir.

Terleme Nedir? Neden Terleriz? Aşırı Terleme Zararlı mı?

Doğal bir olay: İnsan bedenindeki iki milyonlarca ter bezi, çevresel durumlara, hareketlilik ve sinirsel durumlara bağlı olarak, günde yarım ile üç litre arasında ter üretir. Üretilen ter çoğunlukla buharlaşır. Ancak, buharlaşmanın iki deri yüzeyinin karşı karşıya geldiği ve engellendiği bölgelerde, örneğin koltuk altlarında ya da elbiseyle derinin arasında kalan kısımlarda ter birikir. Biriken bu ter, hoş olmayan bir kokuya neden olur.

Terlemeye çözüm nedir?

Çözüm: Ter bezi gözenekleri sürekli açık tutulmalıdır. terleme engellenemediğine göre amaç, doğal bir olay olan terlemenin kötü kokularını bir deodorantla veya doğal koku vericilerle yok etmektir. Deodorant kullanmak, vazgeçilmez ve kolay bir çözüm olabilir.

Terleme Nedir? Neden Terleriz? Deodorantlar

Bir alışkanlık: Deodorant kullanımı henüz çok yaygınlaşmamıştır. Kimi kadınlar terlemenin önlenemeyeceğini düşünerek hiçbir önlem almazlar. Bu doğrudur, ancak terlemenin kötü etkileri engellenebilir. Bütün aile bireylerine, özellikle ergenlik çağındakilere, her sabah banyodan sonra, deri temiz ve kuruyken deodorant veya koku verici kullanılması öğretilmelidir. Öyle ki bu işlem, diş fırçalamak kadar sıradan bir işlem haline getirilmelidir. Fazla terleyenler, koku vericiyi iki dakika arayla ve iki kez kullanmalıdırlar.

Nasıl seçilir?

Bu konuda birçok malzeme türü vardır.

Atomizör biçiminde : Çabuk bir yol olma- sına karşın, biraz serttirler.
Sprey biçiminde: Serin bir esinti gibidir.
Süt ya da krem biçiminde: Yaymak gerektiğinden uzun bir süre gerekir.
Mum ya da bilye biçiminde: Deride koruyucu bir tabaka oluşturur.

Bazı deodorant yan etki yaratabilir mümkün olduğunca doğal ürünleri seçmek en uygunudur.

Terleme Nedir? Neden Terleriz? Alınacak önlemler.

İlk üretilen deodorantlar deride yan etkiler yaratabiliyordu. Bu yüzden aerosol biçiminde üretilenlere ilgi azaldı. Her türlü yan etkiden kaçınmak için alkol ve mikrop öldürücü madde içermeyenleri seçin. Çünkü bu maddeler, terlemeyi engelleseler de alerji yapabilirler.

Ayrıca parfümsüz olanları seçin. Partümlü deodorantlar, vücut kokularını azaltmaktan çok artırırlar. Yazın, sporcular, ayaklarını korumak için alkollü deodorantlar kullanabilirler. Bir başka yöntem de deodorantı ayakkabının içine sıkmaktır.

Ayak Terlemesi

Vücudun diğer kesimleri gibi ayakların terlemesi de doğaldır. Ancak, ayakların fazla terlemesi kişiyi ve çevresini de, rahatsız edebilir. Bütün gün ayakkabının içinde havasız, kapalı kalan ayaklar kötü kokular yayabilir.

Terleme Nedir? Neden Terleriz? İyi Bir Bakım

Aşırı ayak terlemesinin kötü sonuçları engellenmek isteniyorsa, sürekli bir temizlik baş koşuldur.

Ayak banyosu olabildiğince sık yinelenmelidir (haftada en az iki kez). Bu banyo soğuk ya da ılık suyla, sabun ya da mikrop öldürücü ve mentollü maddelerle olabilir.

Ayak banyonuza papatya suyu da ekleyebilirsiniz. Papatya suyu, hem mikrop öldürücü, hem de kokuyu önleyicidir.

Terleme önleyiciler:

Ayakların kokusunu gizlemekten çok önleyici maddeler kullanın. Bunlar yalnızca ayaklar için değil, ayakkabılar ve çoraplarda da kullanın.

Eğer uzun bir yürüyüş ya da erkeklerde olduğu gibi uzun süre kapalı ayakkabılarla olmak gerekiyorsa, alınacak ufak bir önlem kaliteli ayak dostu ayakkabılar giymektir.

Dinlenmek için bile kaliteli ayakkabılar secin.

Bazı uygulamalar terlemeyi azaltabilir. Örneğin, sabahleyin ayakkabının içine süreceğiniz adaçayı tozu hem terlemeyi azaltır hem de temizler. Çavdar kabuğu, beyaz mantar ve güzelavrat otu da aynı özelliğe sahiptir.
Bunları baharatçıdan alabilirsiniz. Ayrıca kafurlu alkolle silme yöntemi de önerilebilir.

Terleme Nedir? Neden Terleriz? Önlemler

Ayakkabı seçimi, ayak bakımı ve temizliğinde büyük rol oynar. Gerçek deri, bir ayakkabı için en iyi malzemedir. Çünkü gerçek deri, ayağın hava almasını sağlar. Sentetik maddeler, ayakkabının tabanı için bile kullanılmamalıdır. Olanaklar elverdiği ölçüde, çıplak ayakla dolaşın. Tabanının içi kauçukla kaplı sandaletler yürüyüş sırasında ayağa masaj yaparlar ve ayağı jimnastiğe zorlarlar.

Semih Bulgur

l am a knowledge worker who works hard to make you informed about original knowledges from international sources!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.