Stresten kurtulmak için öneriler | Çağımızın hastalığı stresten kurtulmak için yollar var. Bunları sizin için derledim. Keyifli ve stressiz okumalar. Stresten kurtulmak için en iyi yollardan biri harekettir! Stresten korunmanın hareketli yolları Ege yollarıdır önce şunu bilelim hareket ve stres birbirine düşmandır. Tatil süresince işiniz dışındaki olaylarla, konularla ilgilenin.
• Boş zamanları değerlendirmenin, dinlenmenin veya tatil yapmanın çalışmamak değil, çalışmanın biçimini değiştirmek olduğunu unutmayın. Aslında tatil iş dışında başka şeylerle ilgilenmektir ve bu stresten kurtulmak için güzel bir yoldur!
Stresten Kurtulmak! Hareket stresin düşmanıdır!
• BOŞ zamanlarınızda dinlenirken, yapacağınız işin veya uğraşının kişiliğinizi gerçekleştirecek, yaratıcı nitelikte olmasına, topluma katkıda bulunmasına özen gösterin.
Uyku düzeni şart!
- Uykunuzun düzenli olması için özen gösterin. Yatma, kalkma saatlerinde değişmeler yapmayın.
- Uykudan önce gevşeme çalışmaları yapın.
- Uykudan önce gerginlik ve kaygı veren durumlardan uzak durun. Kavga etmeyin, tartışmayın. Korku filmleri izlemeyin.
Stresten kurtulmak! Harekette bereket vardır!
- Dinlenme sırasında sağlık durumunuza, yaşınıza göre, yürüyüş, koşu, fizik çalışmaları, atletizm, basketbol, tenis, voleybol, yüzme gibi sporlar yapmak için zaman ayırın.
- Bu hareketlerden, alanlardan birini seçmeden çalışmaya başlamadan önce hekim muayenesinden geçin.
- Bütün beden hareketleri, yürüyüş ve spor için spor giysiler sağlayın.
- Bu tür çalışmalardan sonra ılık suyla silinin ya da yıkanın.
- Her türlü harekete, fizik çalışmaya, spora önce yürüyüşle başlayın.
- Önce kısa mesafelerde yavaş yürüyün, Zamanla mesafeyi uzatın.Yürüyüş temposunu hızlandırın.
- Dört-altı hafta süreyle günde bir saatten az olmamak üzere canlı ve hızlı yürüyüşler yapın.
- Yürüyüş alanını seçerken yerin sert olmamasına dikkat edin.
- Yürüyüş alanını belirli bir hedefe erişip dönecek biçimde seçin. Her yürüyüşte hedefe daha çabuk erişmek ve daha çabuk geri dönmek için çalışın.
- Yürüyüşten sonra koşuya, fizik çalışmalara ya da spora başlayacaksanız bu tip canlı ve hızlı yürüyüşleri dört-altı hafta sürdürün.
- Bedensel durumunuz, kilonuz, yaşınız uygunsa yürüyüşten sonra, koşu, bedensel çalışmalar ve çeşitli sporlara başlayabilirsiniz.
Stres ve hareket;
• Yürümeden koşuya geçecekseniz başlangıçta yürümeye çok, koşuya az zaman ayırın. Koşmaya alıştıkça yürüyüş süresini azaltıp, koşu süresini uzatın.
• Sıcak, soğuk, rüzgårlı, aşırı nemli, yağışlı, sisli havalarda koşup yürümeyin.
• Yürüyüşe ve koşuya başlamadan önce bir-iki dakika ısınma hareketleri yapın. Koşu ve yürüyüş bittikten sonra temponuzu yavaşlatarak soğumaya çalışın.
Bir stres resmi çizersek; çözülecek denklemler, yapılacak ödevler biriktikçe, bulaşık yığılıp evi pislik götürünce, belgeler karışıp işlemler aksadıkça, öğrencinin, ev hanımının, memurun amirin sıkıntısı da gittikçe artar. Bunları yapıp yetiştirme telașı başlar. Stresten kurtulmak için yollar işte bu yaşananlardan sonra aranmaya başlar.
Bu durum toplumsal kaynaklı bir dizi zorlanmalara yol açar. Oysa işin, ödevin zamanında yapılması insanı olası zorlamalardan kurtarabilirdi.
Stresten Kurtulmak! Aşırı öz güven! Bana bir şey olamaz.
Kimi insan bedensel ve ruhsal gücüne aşırı güven duyar. Olaylara yaklaşım, hesapsız, kitapsız, plansız, programsız “Bana bir şey olmaz”, “Ben her türlü sorunun üstesinden gelirim” biçiminde olur.
Bu yaklaşım biçimiyle soğuk havada paltosuz sokağa çıkıp üşütüp hastalanır. Bilmediği bir işe para yatırıp batar.
Karşılaşılan engellerin aşılmasında, sorunların çözülmesinde çoğu kez “Başaramam”, “Beceremem”, “Yapamam” sözcükleriyle zorlayıcı durumdan kaçıp gitmek ister insan.
Oysa engellere, sorunlara bu yaklaşım biçimi yeni engeller, sorunlar yaratır. Aşılmayan engellerin, çözülmeyen sorunların birikimine yol açar. Bu birikim zorlanmanın şiddetini artırır. Sürecini uzatır.
Güç içinde,
İlk bakışta toplumsal kaynaklı zararlı etken olarak değerlendirilen bu durumlarda gerçek zararlı etken kişilik yapısından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, kişilik özelliklerinizle toplumsal kaynaklı zararlı etkenler yaratmayın.
Günlük yaşantıda çoğumuzun en çok işittiği, ya da söylediği cümleler şunlardır: “Elimizde değil sinirleniyorum”, “Sinirlenince ne söylediğimi, ne yaptığımı bilemiyorum”, “Sinirlenince çok kırıcı oluyorum”, “Söylediklerimden, yaptıklarımdan pişman oluyorum, utanıyorum.”
Gerçekten insanın sinirlenmesi, sinirlenince ne söylediğini, yaptığını bilmemesi, sonra da pişman olup utanması elinde olmayan, bilincinin, düşüncesinin, iradesinin dışında ortaya çıkan bir durum mudur?
Duygu ve düşünceler,
Daha önce de belirttiğimiz gibi insanın duyguları ve düşünceleri birbirinden ayrı ve bağımsız değildir. Duygular düşünceleri, düşünceler duyguları etkiler. Böylece bir birleşme, bütünleşme ortaya çıkar.
Stresten kurtulmak için iyileşme yolları,
- Duygularınızı düşüncelerinizle birleştirmeye, bütünleştirmeye çalışın.
- Kaygınıza, endişenize, sıkıntınıza, öfkenize düşünce düzeyinde açıklamalar, yorumlar yapın.
- Bu tür duygulanım durumlarının hangi koşullar altında, hangi ortamlarda ortaya çıktığını saptayın.
- Elden geldiğince bu koşullardan, benzer ortamlardan kaçmayı, bu durumdan uzaklaşmayı bir davranış biçimi olarak benimseyin.
- Zorunlu olarak sizi endişelendiren, kaygıya düşüren, sinirlendiren, kızdıran, öfkelendiren durumlarla karşılaşırsanız durumu düşünce süreci içinde değerlendirin.
Endişelenmenin, sinirlenmenin, kızıp öfkelenmenin ilkel ve kolay bir yol olduğunu hatırınızdan çıkarmayın. Stresten kurtulmak çareler ararken böyle ilkel bir yola başvurmaktan kaçının, sakının.
Zorlanmayla doğru ve sağlıklı başetme yollarının düşünce sürecinde bulunduğunu, ortaya çıktığını unutmayın. Duygularınızın, düşünce denetimi altında olması sizi hem olumsuz ve zorlanma yaratan duygulanımlardan kurtaracak, hem de başkalarıyla sağlıklı iletişim sürdürmenizi sağlayacaktır.
Bilinçli olmak,
Günlük yaşantıda, çoğumuzun en çok işittiği, ya da söylediği cümleler arasında bilişsel işlevlerden yakınmak önemli yer tutar. Kimi “bilincinin bulanık olduğundan” kimi “dikkatinin dağınıklığından” kimi “hatırlamadığından ya da çabuk unuttuğundan” kimi “düşüncelerini toplayamadığından”, “doğru düşünemediğinden” yakınır.
Oysa zekâsı normal olan ve ciddi önemli akıl, ruh hastalığı olmayan insanlarda bilişsel işlevlerin çökmesi, yitirilmesi söz konusu değildir. Bu tür yakınmalar ya aşırı zihinsel zorlanmadan, ya da yükler aşırı yoğun işlerden ve ağır sorumluluklardan kaynaklanır.
Taşıyabileceğimizden ağır yük var mı?
Bu nedenle, bu tür yakınmalarla yeni yeni zorlanmadan yaratmak yerine bu yakınmaların nedenini aramak, zorlanma yaratanları elden geldiğince çözüme kavuşturmak daha doğru, gerçekçi ve sağlıklı yoldur.
Strese kurtulmak için;
-Çalışmaya ya da işe başlarken bellek, dikkat, düşünce gibi bilişsel işlevlerinizi, başka bir deyişle zihinsel özelliklerinizi doğru biçimde değerlendirin. Yapacağınız çalışmanın, işin zihinsel özelliklerinize uygun olmasına özen gösterin.
-Dikkatiniz çabuk ve kolay dağılıyorsa dikkatinizi odaklaştırmak için sık sık kendinizi uyarın. Çabuk ve kolay unutuyorsanız önemli konuları not alın.
Düşüncelerini toparla,
Düşünceleriniz dağılıyorsa önemli kararlar alırken başkalarına danışın. Sonra kendi başıniza kalıp bildiklerinizle öğrendikleriniz arasında bir bütünleşme yapmaya çalışın.
Çoğu kez “Amacıma ulaşamadım”, “Beklentilerim boşuna”, “Deġerlerimi yitirdim”, “inançlarım çöktü”, “Düşündüklerim hatalıymış” gibi umutsuz yenik bir durumu yansıtan sözler duyar ya da söyleriz.
-Bu durumda önce bu sözcükleri soyut birer kavram olmaktan çıkarın. Kısa ya da uzun süreli amacınızın, beklentinizin, değerlerinizin, inançlarınızın, düşüncelerinizin somut karşılıklarını bulun. Bu
amaca ulaşamamanın nedenlerini araştırın.
Yetenek sizsiniz!
Bilginiz, beceriniz, çalışmanız, çabanız yeterli değilse bunları artırmanın, geliştirmenin yollarını arayıp bulun. Yetiniz, yeteneğiniz yeterli değilse amacınızda değişiklik yapın. Sınava bir yıl sonra girmeyi, seçme sınavına girmemeyi, başka bir işe başvurmayı deneyin.
-Değer verdiğiniz insanları, düşünceleri, yargıları yitirdinizse bunların nedenlerini araştırın.
Öfke, nefret, iticilik, saldırganlık varsa bunları gidermenin yollarını araştırın.
Hatalarınızı görün ya da hatalarınız gösterildiğinde kabul edin. Dinleyin ve stresten kurtulun. Değer vereceğiniz yeni insanlar, düşünceler, yargılar bulun.
Bulduklarınızı yitirmemek için eski hatalarınızı yinelemeyin.
Eski hatalar,
Eski hatalar eskide kalmalı ama bu onları unutmak anlamında değil artık onları tekrar yapmamak…
“Güvenimi yitlrdim” ya da “Kimseye güvenmiyorum” günlük konuşmada en çok duyduğumuz söylediğimiz sözler arasında yer alır.
Oysa insanın kendisine ve başkalarına güven duyması zorlanmayla baş edebilmenin en önemli duygularından biridir. Kendisine güven duyan insanın baş edebileceği engelleri, sorunları gerçekçi biçimde değerlendirir. Bunları aşmayı, çözmeyi, bunlarla savaşmayı başarır. Başkalarına güvenen insan zorlanmayla baş edebilecek des-
teğe ve yardıma kavuşur. İşleri paylaşır. Çalışmanın yükünü azaltır.
Zaman değil siz kazanın!
-“Yetişemiyorum”, “Yetiştiremiyorum”, “Zaman kalmadı”, “Zaman kısıtlı”, “Zaman yetmiyor, yetişmiyor” hepimizin her an dilinden düşürmediği sözcükler. Günlük yaşantıda en önemli toplumsal kaynaklı zorlayıcı etkenin “zamanın baskısı” ya da “zaman darlığı” olduğunu hatırınızdan çıkarmayın. Bu nedenle günlük, haftalık, ay-
lik, yıllık çalışma ve iş planları, programları yapın.
Bunları elden geldiğince uygulamaya çalışın. Böylece plan program içine giren olayları, olguları, sorunları çözmeye kendinizi hazırlamış olursunuz. Bunların dışında birden bire ortaya çıkanlarla baş edebilecek gücü bu-
lursunuz.
Hayat rolü,
-İçinde bulunduğunuz ev ya da iş yerindeki rolünüz gereği, günlük çalışma ve iş yükü dışında size yeni yükler getirecek, sorunlar oluşturacak, sizi zorlayacak durumlara hemen boyun eğmeyin. “Baş üstüne”, “Emredersiniz”, “Evet”, “Hay hay”, “Olur” demeden önce düşünün.
Stresten kurtulmak ve stresi yenmek için bu sözleri dinleyin ve:)
Yeni durumla baş edemeyeceğinize karar verdinizse bunu açıklamaktan kaçınmayın. Aksine davrandığınızda ortaya çıkacak yeni sorunların yarattığı belirti ve yakınmaların baş edemediğiniz bir durumu yüklenmiş olmanın verdiği pişmanlık duygusunun sizi daha çok zorlayacağını düşünün.
Size de zaman kalsın!
-Alışılagelen, belirli çalışmanız, işiniz, uğraşınız dışında, zamanınızı elden geldiğince istediğiniz gibi kullanmaya çalışın. “Zamanın tutsağı” olmayın. Kendi başınıza kalacak, dilediğinizi, istediğinizi yapacak zaman ayırın. Durumunuz, yeriniz, işiniz nedeniyle bulunmanız gereken konferans, panel, seminer, tören, ziyafet çağrılarına “Hayır”, “Gelemeyeceğim”, “Katılamayacağım”, “Olmaz” demeye alışın.
Böyle davranmaktan çekinip sıkılmayın, utanmayın.
-Zaman zaman kendi başınıza kalıp kişiliğinizi, becerilerinizi, yeteneklerinizi, yetilerinizi, amaçlarınızı, beklentilerinizi, duygularınıdüşüncelerinizi, inançlarınızı, ilkelerinizi, kurallarınızı, kısaca kendinizi değerlendirin, eleştirin.
-Kendinizi tanımadan başkalarını anlamaya, tanımaya çalışmayın, bağırıp çağırmayın, hemen kızıp öfkelenmeyin, sıkılmayın, sinirlenmeyin. içinde bulunduğunuz durumu elden geldiğince bunalım durumundan, yani acıdan, kaygıdan, kızgınlıktan, öfkeden arındırılmış olarak yeniden gözden geçirin, değerlendirin. İşte bu; biraz bekleyerek stresten kurtulmak…
Serin kanlılıkla yeni çözümler arayın,
Beklediğiniz otobüs gelmiyor, gelene binemiyorsanız, işinize gidebilmek için başka yollar arayın. Gideceğiniz yönde başka bir otobüse binip bir iki durak gitmeyi deneyin. Gittiğiniz durakta başka bir otobüs ya da dolmuş bulabilirsiniz.
Durakta bekleyen üç-beş kişiyle konuşun. Belirli bir yere kadar taksi tutmayı deneyin. Hemen kırılıp üzülmeyin ya da kızıp öfkelenmeyin. Durup düşünün, kendinizi değerlendirin. Eleştiride ya da yergide gerçek payı varsa onu gidermeye çalışın.
Kendini değerlendirme,
Gerçek payı bulamıyorsanız arkadaşınızın, yakınınızın eleştiri ya da yerme nedenlerini araştırın. Gerekirse kendisiyle yüz yüze konuşun. Belirli bir konu ya da sorun varsa oturup tartışın.
Bir an böyle bir durumun gerçek olduğunu var sayarsak, sizin benliğinizi, kişiliğinizi, yok saymanız gerekir. Ayrıca, sizle ilgilenen, sizi seven ve sayan insanlar bile kimi durumlarda sizi eleştirebilirler, yerebilirler.
İşler asla her zaman iyi gitmez!
Böyle olmasını bir geri iletişim olarak değerlendirin. Bu geri iletişimden yararlanma yollarını seçin.
Siz ve siz oturup konuşun!
-Kendinizi zamanın ve eksiksiz, kusursuz İş yapmanın baskısından kurtarın. Yapabildiğinizle yetinin. Aksayan, geç sonlanan işleri kişiliğinizin, yöneticiliğinizin beceriksizliği eksikliği olarak değerlendirmeyin. Biraz beklemek ve stresten kurtulmak mümkün.
- İş yerinde yeni çözümler, yeni düzenlemeler düşünün. insanları daha istekli ve verimli çalıştıracak yolları araştırın. Onlara yaklaşmaya, onlarla arkadaş, dost olmaya çalışın. Dertlerini paylaşın, sorunlarına çözüm arayın.
- Arkadaşlarınızın, çevrenizdeki insanların, size “çok şey borçlu” olduklarını düşünmeyin. “Ben gidersem bu grup ya da parti dağılır, işyeri batar, takım çöker”, “Ben olmazsam bu sorun çözülmez” saplantısından kendinizi kurtarın.
- Sizin olmadığınız yüz binlerce grup, birçok parti, binlerce iş yeri, yüzlerce takım var. Hepsi de iyi kötü varlıklarını sürdürüyor. Üstelik siz olmadığınız, hasta ya da izinli olduğunuz zamanlarda da grup dağılmıyor, iş yeri batmıyor, takım yenilmiyor, işler bir şekilde yoluna giriyor.
- Kısa ya da uzun bir süre sonra siz de bu gruptan, iş yerinde, partiden, takımdan ayrılacaksınız. Ancak, onlar varlıklarını sürdürecekler!
Oturup kendinizle konuşun sizi en iyi o anlayacaktır!