Stres ve ruhsal depresyon | Ruhsal bir durum olarak stres ve ruhsal depresyon, insan yaşamının bir parçasıdır. Kimi kez bir nedene bağlı olmadan, durup dururken ortaya çıkar. Kimi kez de yaşamın akışında ortaya çıkan engeller sonunda oluşur. Depresyon sendromu kilo kaybı, uykusuzluk, dikkati toplamakta güçlük, intihar olarak kendisini gösterir. Hastalıkta da yine aynı belirtiler söz konusudur.
Strese ve ruhsal depresyon veya strese bağlı depresyon bazen kronik olabilir. Örnek olarak Alzheimer’lı bir ebeveyne bakmak gibi… Veya akut olabilir, örneğin bir işi kaybetmek veya sevdiğiniz birinin ölümü gibi… Her iki durumda da duyarlı kişilerde büyük depresyona yol açabilir. Stres her iki türlüsü de vücudun stres yanıt mekanizmasının aşırı aktive olmasına yol açar.
Stres ve ruhsal depresyon iç kaynaklı ve dış kaynaklı. olmak üzere iki tipi vardır.
İç kaynaklı depresyona kalıtımı da içeren biyolojik nedenler, dış kaynaklı depresyona ise, zararlı toplumsal etkenler yol açar. Merkezi sinir sisteminde hastalık yapan bütün etkenler aynı zamanda ruhsal çöküntüye de neden olabilmektedir. Öte yandan türlü ruhsal hastalıklar sırasında da ruhsal çöküntü ortaya çıkabilir.
Stres ve ruhsal depresyon ve ruhsal çöküntülerde ortaya çıkan belirti ve yakınmaları şöyle toplayabiliriz:
Duygu halinde elem doğrultusunda yükselmeler olabilmektedir. Zaman zaman kaygı ve sıkıntının şiddeti artar, hastada taşkınlık ve tedirginlik olur.
Genel olarak dikkat, algı, bellek, düşünce gibi tüm bilişsel işlevlerde yavaşlama görümektedir. Dikkatin bir noktada odaklaşması, algının keskinliği, belleğin kayıt ve hatırlama işlevleri, düşüncenin toplanması zorlaşır. Kimi kez belirli bir nedene bağlı olan ve sıklıkla günahkarlık suçluluk biçiminde düşünce sapmalarına rastlanmaktadır.
Bitkinlik en sık görülen bedensel bulgudur.
Dengeleşimin bozulması sonucu otonom sinir sistemiyle bağlantılı organlara ve sistemlere ilişkin çeşitli belirtiler ve yakınmalar ortaya çıkar. Bunların arasında ağız kuruluğu, iştahsızlık, zayıflama, terleme, uyku bozuklukları başta gelir.
İştah azalması ve zayıflama dış kaynaklı depresyonlarda iç kaynaklı depresyona oranla çok hafiftir.
Uyku sorunları,
Uyku bozuklukları genellikle geç ve güç uykuya dalma biçiminde olur. Bu tip ruhsal çöküntü gösteren hastalar iç kaynaklı depresyon olan hastaların tersine, sabahları iyi ve rahat uyanırlar. Gün boyu yakınmaları artar.
Ruhsal ve toplumsal stres ve ruhsal depresyon büyük oranda insanın içinde yaşadığı ortamda başından geçen olaylardan kaynaklanır. Ancak bu olayların hepsi birer zorlama etkeni sayılamaz. Her olay insanda stres ve ruhsal depresyon yaratmaz. Böyle bir durumda yaşamını sürdürmemiz ve yani hastalıksız sürdürmesi mümkün olmaz.