Sağlık

Stres ve bastırılmış cinsel duygular, psikosomatik hastalıklar!

Stres ve bastırılmış cinsel duygular, psikosomatik hastalıklar | Cinsellik stresten uzaklaşmak ve rahatlatmak için harika bir yoldur. Faydaları, endorfin ve ruhsal modunuzu yükseltmeye yarayan diğer hormonların salınımına neden olmasıdır. Aynı zamanda kendisi etkili bir stres giderici ve iyi bir egzersiz aracıdır. Ama bunların yanında stres ruhsal durumumuzu düşürebilir ve daha da kötüsü cinsel aktiviteyi imkansız hale getirebilir.

Stres ve bastırılmış cinsel duygular,

Özellikle ürtiker ve egzamanın ortaya çıkmasında, bastırılmış cinsel dürtüler ve saldırganlık önemli bir etkendir. Deri hastalıklarında nesnel belirti olan kızarma ve öznel belirti ya da yakınma olan kaşınma, bastırılmış cinsel dürtülerin ve saldırganlığın yarattığı kaygıya karşı oluşan savunma düzenleriyle açıklanmaktadır.

Utangaçlık, bastırılmış cinsel dürtülerin ve saldırganlığın yarattığı kaygıyı azaltmak için insanın başkalarıyla ilişki kurmasını engeller. Kızaran ve utanan insan başkalarıyla iletişim kurmaktan kaçınır. Böylece cinsel dürtülerinden ve saldırganlıktan kaynaklanan duygu ve düşüncelerini dışarıya yansıtmaktan kurtulmuş olur.

Kaşınma için de benzer açıklamalar yapılmış, kaşınmanın sağladığı hazzın deri yoluyla cinsel dürtülerin doyumunu sağladığı kabul edilmiştir.

Stres ve bastırılmış cinsel duygular; Kurdeşen!

Ürtiker (Kurdeşen): Deri üzerinde yerel kabarıklık ve kızarmayla beliren, sürekli kaşınan, küçük ya da büyük levhalardır. Dokulardaki histamin düzeyinin yerel olarak artması sonucu oluşur.

Stresi azalttığımızda bir çok hastalıktan korunacağımız çok açıktır.

Fizyolojik, ruhsal, stres ve bastırılmış cinsel duygular, toplumsal kaynaklı zararlı etkenlerin organizmada meydana getirdiği işlevsel değişmeler, zararlı etkene karşı organizmanın tepkisine sebep olur. Bu tepkinin ortaya çıkmasında ağsı yapı, beyin kabuğu, diansefal, hipotalamus, limbik sistemdeki işlev değişiklikleri önemli rol oynar.

Stres ve bastırılmış cinsel duygular!
Stres ve bastırılmış cinsel duygular!

İşlevsel değişiklikler,

Buralardaki işlevsel değişiklikler bitkisel sinir sisteminde, iç salgı bezlerinde, bağışıklık sisteminde de işlevsel değişiklik yapar. işte bu değişikliklerin biri, birkaçı ya da tümü, psikosomatik bozuklukların, hastalıkların oluşumundaki fizyolojik temeli yaratır.

Kişilik katmanları, özellikle benlik gelişmesindeki saplantı ve takıntılar, bu temel üzerinde değişik organ ve sistemlerde psikosomatik bozukluk ve hastalıkların görülmesine neden olabilir.

En sık görülen psikosomatik hastalıklar şu alt gruplarda toplanmıştır:

• Deri hastalıkları
• Kas-kemik sistemi hastalıkları
• Solunum sistemi hastalıkları
• Dolaşım sistemi, kalp-damar hastalıkları
• Sindirim sistemi, mide-barsak hastalıkları
• Üretim sistemi hastalıkları
• iç salgı bezleri hastalıkları

 

Semih Bulgur

l am a knowledge worker who works hard to make you informed about original knowledges from international sources!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.