Stres belirtileri! Ne kadar önce anlarsanız o kadar kolay kurtulursunuz!
Stres belirtileri | Ruhsal bozulmalara bağlı belirti ve yakınmalar türlü hastalık tabloları meydana getirirler. Bunun sonucu olarak ta stres belirtileri ve etkileri meydana çıkar. Bu tablonun sonunda şok ve ciddi sağlık sorunları yaşanabilir.
Zararlı etkenle savaşmak yerine, zararı etkenden kaçmak yolunu seçen organizmada tehlike evresindeki değişiklikler olur. Bu değişiklikler sonucu, organizma zararlı etkenle baş edemeyeceğine karar verir.
Stres belirtileri, Savaş mı kaçış mı?
Beden zorlanmadan kurtulmaya tehdit ve tehlikeden uzaklaşmaya çalışır. Bunu başarırsa, tehlike evresi uzamadan zorlanmadan kaçıp kurtulur. Başaramazsa, genel uyum belirtileri süreci çalışmasını sürdürür. Zorlanma sırasında ilk ortaya çıkan ve insanların en çok yakındıkları stres belirtileri arasında uyku bozuklukları yer alır.
Stres belirtileri: Uyku bozuklukları,
Herkesin bildiği gibi, insan yaşamının yaklaşık üçte biri uykuda geçer. Uyku bedensel ve
ruhsal dinlenmeyi, gevşemeyi, rahatlamayı sağlar. İnsanın bedensel ve ruhsal gücünü yeniler; dengesini, düzenini, uyumunu sağlar. Uyku bütün canlılar için hava, su besin kadar önemli bir gereksinimdir.
Uyku bilinç durumunun gelip geçici olarak çözüldüğü bulandığı, ortadan kalktığı durumdur. Uykuya dalmadan önce esneme, gözkapaklarında ağırlaşma, kaslarda gevşeme görülür. Uyku sırasında kalp vurumu ve solunum sayısı azalır, kan basıncı düşer, bitkisel sinir sisteminin işlevi yavaşlar.
Buna bağlı olarak mide-barsak hareketlerinde yavaşlama olur. Ancak ter bezleri işlevlerini sürdürür. Safra salgısı dışında, iç ve dış salgı bezlerinin ve boşaltım sisteminin işlevlerinde önemli bir değişme olmaz.
Uyku etkisi,
Zorlanma NREM ve Rem evrelerini değiştirir. Ya uykuya dalma süresi uzar, ya sık sık uykudan uyanmalar olur ya da uyku daha gün doğmadan birden bire biter. “Bütün gece gözümü kIrpmadım”, “Gözüme uyku girmedi” biçiminde yakınmalarla sürekli uykusuzluk da olabilir.
Uykuda savaş,
Uyku bozukluklarında diş gıcırdatma, ani el kol hareketleri konuşma ve karabasanlar ortaya çıkar. Uyku derin ve dinlendirici olmadığı için uyanma da zordur. Güne hiç uyumamış gibi bitkin, endişeli, tedirgin başlanır. Böyle bir başlangıç günlük yaşamın zorluklarını daha da artırır, yeni zorlanmalara neden olur.
Stresin etkileri ve tepkileri;
Kimi insan zorlanma yaratan durumdan, ortamdan kaçıp kurtulmak için uykuyu bir sığınak olarak kullanır. Bu tipler aşamadıkları baş edemedikleri zorluklar karşısında ya oturdukları yerde uyukla
ya da yataklarına çekilip çok uzun süre uyurlar. Aşırı uyku ve uykulama, bedensel olarak zorlanan, bu nedenle yorgun olan insanlarda kaçış belirtisi olarak ortaya çıkar.
Tehlike evresi,
Tehlike evresinde durumluk kaygı düzeyinin yükselmesine bağlı olarak endişe, karamsarlık, Öfke, korku, sinirlilik, tedirginlik artar. Bunlara bağlı olarak da bilişsel işlevler olumsuz yönde etkilenir. Teklike evresinde stres ve zorlanma belirtileri şu şekilde de olabilir. Dikkati toplama odaklaştırma, hatırlama, karar verme zorlaşır.
Tehlike evresinde verilen savaş organizmayı zararlı etkenden kurtarırsa, zorlanma ve buna bağlı belirtiler, yakınmalar zamanla kaybolur. Savaşmak zararlı etkeni ortadan kaldıramazsa, direnç evresine bağlı genel uyum belirtileri ve yakınmaları ortaya çıkar.
Direnç evresi,
Direnç evresinde bedensel ve ruhsal olarak zararlı etkene direnilir. Bu amaçla organizmada yeni bir dengeleşim düzeyi oluşur. Parasempatik ve sempatik sistemin gerilimi değişir. Yeni gerilim düzeyi her iki sistemle ilişkili kimyasal ileticilerin düzeyini de etkiler.
Organizma zorlanmaya karşı bölgesel tepkiler oluşturarak direnç kazanmaya çalışır. Tehlike evresindeki belirtilere ek olarak ya da onlardan ayrı olarak, bedensel belirtiler ve yakınmalar görülür. Bunlar arasında en sık rastlanan belirti ve yakınmalar şunlardır:
Stres belirtileri,
• Ağızda, boğazda kuruluk.
• Bitkinlik.
• İştahsızlık, zayıflama.
Çok yemek yeme, oburluk, şişmanlama.
• Baş ağrısı, baş dönmesi.
• Boyunda, ensede, belde, sırtta ağırı, gerginlik, kasılma ve ek-
lem ağrıları.
• Dururken, otururken, yürürken dengesizlik, sallanma.
• Ellerde ayaklarda, sırtta tüm bedende terleme.
• Uykusuzluk, aşırı uyku, düzensiz uyku.
Uykuda diş gıcırdatma, konuşma
• Korkulu rüyalar görme, birdenbire korkuyla uyanma, uykuda
el kol hareketleri, kalkıp yürüme.
• Mide barsak bozuklukları, sindirim zorluğu.
• Bulantı, kusma ishal. .
• Konuşma güçlüğü, hecelerin, sözcüklerin bağlanmasında bo-
zukluk, kekeleyerek konuşma. Az ya da çok konuşma.
• Gürültüye ve sese karşı aşarı duyarlılık.
Bitmeyen endişe korku kaygı,
Direnç evresinde durumluk kaygı düzeyinin azalıp sürekli kaygı düzeyinin yükselmesi, endişe, karamsarlık, öfke, korku, sinirlilik tedirginlik gibi belirtilerin devam etmesine neden olur. Bu belirtilerin uzun sürmesi durgunluk, ilgisizlik, isteksizlik gibi duygulanım değişiklikleri yaratabilir. Bilişsel alanda dikkat, bellek, düşünce bozuklukları şiddetlenir.
Direnç evresinden sonra gelen çöküntü evresinde, bir önceki devrede ortaya çıkan hastalıklara bağlı, geri dönüşü olmayan organizmalar hasarlar oluşabilir bunu engellemek için en güzel yollardan biri ruh idmanı, yani samimi bir şekilde Yaradan’a el açıp O’na yönelip teslim olarak bu dünyanın geçici yalan tüm işlerinden uzaklaşmaktır!