Şeker hastalığı nedir? Aslında hala tam olarak ne olduğunu anlamış değiliz!
Şeker hastalığı nedir ve neden olur | Şeker hastalığı ilk insanlardan bu yana vardır. Şeker hastalığı nedir ve neden olur sorularını cevaplamadan önce kısa geçmişine bir göz atalım.
Ancak eski yıllarda teşhis imkanı olmadığından tanınamıyordu. Son yıllarda şeker hastalığının eskiye oranla sık görülmesinin bir sebebi de teşhis imkanlarının artmasındandır. Yani artık şeker hastalığı tedavi edilebiliyor. Bu sebeple hastaların daha çok yaşayarak şekerli hasta sayısını artırma ihtimalleri de artıyor.
Bu yönden düşünülürse, şeker hastalarının artmış olması tıp biliminin bir başarısıdır ve bu açıdan mutluluk vericidir.
Şeker hastalığı nedir, Teknoloji ve şeker.
Yaşayan şeker hastalarının çocuk sahibi olarak, ilerdeki şeker hastalığı oranının kalıtım yoluyla
artacağı korkusu şimdilik önemli değildir. İler ki nesillerin şeker hastası sayısının fazla olmaması için çalışmalıyız. Hangimiz şekerli bir çocuğu tedavisiz bırakmaya razı oluruz? Üstelik ileri yıllarda şeker tedavisinin daha kolaylaşacağı ve daha üstün bir düzeye geleceği ümitleri de varken. Peki şeker hastalığı nedir?
Şekerin kısa tarihi;
Eski Mısırlıların ve Hitlilerin şeker hastalığını tanıdıklarına ilişkin bulgular vardır, Diabet adını ise, bugünkü Kayseri civarında milattan sonra 30-90 yıllarında yaşayan Romalı hekim Aretaeus kullanmıştır.
Tabli ki, o zamanlar sadece hastaların fazla idrar çıkarmaları ve zayıflamaları üzerinde duruluyor, idrarda ve kanda şeker fazlalığı bilinmiyordu.
Şeker hastalığı nedir ve neden olur?
Milattan bir yıl sonra ibn-i Sina, şeker hastalarının idrarında tatlı bir madde olduğundan söz etti. XVII. yüzyılda Avrupalılar, bu gözlemin Thomas Willis tarafından yeniden yapılmasıyla bu
bulgu üzerinde durdular. Şekersiz (tatsız) diabet denen ve şeker hastalığından çok farklı olan bir hastalıkla şeker hastalığının ayırımı böylece anlaşılmış oldu.
ŞEKER HASTALIĞI NEDEN OLUR?
Şeker hastalığında belirtileri başlatan ve hastalığın temeli olan bozukluğun “şekerin iyi kullanılmaması” olduğunu söylemiştik. İyi kullanılmama neden olur?
Yan yana iki aynı büyüklükte bina düşünelim. Biri yüksek verim, diğeri ise az verimle çalışan fabrika o-sun. Yüksek verimle çalışan fabrikanın bahçesinde birikmediği halde, düşük verimli çalışan fabrikanın bahçesinde ham maddenin işlenmeyi bekleyerek biriktiğini görürüz. İşte şekerde böyle birikir.