Sağlık

Öksürük nedir? Semptomlar neden oluşur?

Öksürük nedir? Semptomlar neden oluşur? Öksürük, havanın geçişi olan solunum yollarını istila eden yabancı cisimleri kovmak için ortaya çıkan vücudun koruyucu bir tepkisidir. Solunum yollarındaki çeşitli uyaranlardan kaynaklanmanın yanı sıra, balgamı dışarı çıkarmak için de öksürük meydana gelir.

Öksürük nedir?

Akciğer ve trakea gibi solunum organlarını korumak için dışarıdan gelen toz, duman, soğuk algınlığı virüsleri gibi yabancı maddeler solunum yollarından atılmalıdır. İşte bunun için çalışan biyolojik savunma mekanizması öksürüktür. Yabancı madde girdiğinde, farenks, trakea ve bronş gibi solunum yollarının mukozasının yüzeyindeki sensörler (öksürük reseptörleri) bunu ilk olarak hissederler. Stimülasyon beyindeki öksürük merkezine iletildiğinde beyin diyaframlar ve interkostal zarlar (nefes alan kaslar) gibi solunum kaslarına bir komut gönderir. Böylece öksürük meydana gelir. Bu refleks hareketine “öksürük refleksi” denir.

Soğuk algınlığı ve öksürük
Soğuk algınlığı ve öksürük

Öksürük, solunum yollarında biriken ifrazatı dışarıya boşaltma rolüne de sahiptir. Hava yolu mukozası, yüzeyini kaplayan nemlendiren ve koruyan ince tüylere (cilia) ve mukusa sahiptir. Bu mukus, virüs ve basil ve toz gibi patojen yabancı cisimleri karşılar. Solunum yollarında iltihaplanma olduğu anda, sayısı artar ve yapışkanlık güçlenir. Balgam, yabancı cisimleri dışarıya atmak için tüylerin hareketi ve öksürük refleksi ile ortaya çıkar.

Öksürük nedir? Öksürük türleri

Öksürük, soğuk algınlığından alerjiye, akciğer kanserlerine ve diğer ciddi hastalıklara kadar değişebilir. Hastalığa yakalandıktan sonraki üç hafta içinde azalan öksürüğe akut öksürük denir. 3 haftadan uzun sürenlere uzun süreli öksürük, 8 hafta veya daha fazla sürenlere ise kronik öksürük denir.

Uzun süreli öksürük gizli bir hastalığa sahip olabilir!

3 haftadan kısa sürede azalan akut öksürüğün nedenlerinin çoğu zaman soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Uzun süreli öksürük yani kronik öksürük ne kadar uzun sürerse, enfeksiyondan kaynaklanma olasılığı o kadar yüksektir. Öksürük belirtileri uzun süre devam ettiğinde astım, sinüs bronşiyal sendrom, akciğer kanseri ve tüberküloz gibi alerjik öksürüklerden şüphelenilir.

Ek olarak, öksürüğün nedeni tıbbi ilaçların bir yan etkisi olabilir. Örneğin, ACE inhibitörleri (yüksek tansiyon ilaçları) alıyorsanız, öksürük oluşabilir.

Bununla birlikte, normal bir soğuk algınlığı bronşit veya zatürreye dönüşebilir. 3 haftadan daha az bir süre sürse bile semptomlar giderek daha ağrılı hale geldiyse en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna danışın.

Öksürük nedir? Öksürük nasıl oluşur?

Öksürükler soğuk algınlığı veya astım gibi solunum yolu hastalıklarınız olduğunda ortaya çıkar. Ayrıca sağlıklı insanlar soğuk hava soluduklarında da aniden ortaya çıkabilirler.

Ancak yeni koronavirüs enfeksiyonunun yayılmasından sonra sadece hafif öksürdüğünde bile “belki de bana korona bulaştı?” endişesi yaşayanların sayısı artmış görünüyor.

Bu yazıda, covid-19 ile enfekte olduğunuzda oluşacak öksürüğü açıklayacağız. Ayrıca öksürüğe neden olabilecek diğer hastalıkları d tanıtacağız. Sürekli öksürük konusunda endişe yaşıyorsanız, lütfen okuyun.

Öksürük nedir
Öksürük nedir

Virüs ve Öksürük!

Yeni koronavirüs ile enfekte olduğunda, ateş, boğaz ağrısı ve öksürük gibi soğuk algınlığı benzeri semptomlar yaklaşık bir hafta sürer. Öksürük, kuru öksürük veya balgamlı ıslak öksürüğe yol açabilir. Grip olduğunuzda olduğu gibi halsizlik, kas ağrısı ve eklem ağrısı olabilir. Bazı insanlar koku alamama veya tat anormalliklerinden şikayet eder.

Ateşiniz varsa, öksürüğünüz olsun ya da olmasın, soğuk algınlığı ve grip gibi semptomlar yavaş yavaş uzarsa, yeni koronavirüs enfeksiyonundan şüphelenin. Öksürüğün birkaç başka semptomu varsa astım veya alerji gibi başka bir solunum yolu hastalığından şüphelenebilirsiniz.

Öksürük nedir? Alerjinin neden olduğu öksürük

Ateşten yaklaşık bir hafta sonra, o zamana kadar hafif hasta olan bir kişi aniden nefes almakta zorluk çeker ve öksürmeyi kesemeyebilir. Bu durumda, koronavirüs zatürreye neden olabilir bu nedenle derhal en yakın sağlık merkezine başvurun.

Ancak neredeyse hiç öksürük olmamasına rağmen zatürre olan hastalar vardır. Enfeksiyonun varlığını veya şiddetini sadece bu hastalığın bir özelliği olan öksürükle belirlemek zordur.

Öksürüğü durmayan ve devam eden bir hastalık

Yeni koronavirüs enfeksiyonuna ek olarak, öksürüğe neden olan çeşitli hastalıklar vardır. Korona ile dikkatiniz dağılırsa, başka bir hastalığı kaçırma riskiniz olabilir. Bu nedenle sürekli öksürüyorsanız aşağıdaki açıklamaya bir bakın.

Öksürük nedir? Bulaşıcı hastalıklara bağlı öksürük

Soğuk algınlığı ve grip gibi öksürük de virüs ve bakterilerin neden olduğu hastalıklarla ortaya çıkabilir. Çocuklarda öksürük genellikle mikoplazma pnömonisi ve krup sendromu gibi bulaşıcı hastalıklar nedeniyle şiddetlidir.

Bebek hastalığı olarak kabul edilen boğmaca, aşıların etkinliğinin zayıfladığı yetişkinler de giderek daha fazla bulaşmaktadır. Yaşlılarda, streptokok pneumoniae’nin neden olduğu pnömoni ve pulmoner tüberküloza dikkat etmek gerekir.

Alerjiye bağlı öksürük

Alerjiler, vücudu zararlı maddelerden koruyan bağışıklık sisteminin anormalleşmesi sonucu oluşur. Yani doğal olarak zararlı olmayanlara yabancı olmayan maddelere de tepki veririz. Öksürük, hapşırma, kaşıntı vb.

Astım en sık görülen solunum alerjisidir. Astım, solunum yollarının mukoza zarlarının kronik olarak iltihaplanarak öksürüğe, balgama ve nefes darlığına neden olmasıdır. Bu hastalığın % 60’ı kene ve toza alerjisidir ve % 40’ı ise başka nedenlerden kaynaklanır. Öksürük, astımın ön evresi olarak kabul edilen “öksürük astımında” bile uzun süre kalmaktadır.

Öksürük nedir, neden olur?
Öksürük nedir, neden olur?

Diğer öksürükler

EK OLARAK, KOAH (KRONIK OBSTRÜKTIF AKCIĞER HASTALIĞI) VE İLAÇLARIN YAN ETKILERI GIBI ÇEŞITLI ÖKSÜRÜK NEDENLERI VARDIR. ÖKSÜRÜK 2 HAFTADAN FAZLA SÜRERSE, NEDENINI ARAŞTIRMAK IÇIN BIR SAĞLIK BÖLÜMÜNE DANIŞIN.

Yeni koronavirüs enfeksiyonunun belirtileri karışıktır. Bu yüzden sadece öksürerek tanı koyamazsınız. Ayrıca alerji gibi diğer hastalıklara bağlı olarak öksürük meydana geldiğinde de test yapılması gerekmektedir.

Ateş veya burun akıntısı gibi bir semptomunuz yoksa. Ancak öksürüğünüz 2 haftadan uzun süredir uzarsa, bir sağlık merkezine danışın.

Sonuç:

Yeni virüs ile enfekte olsalar bile, insanların% 80’i hafif veya asemptomatiktir. Bu nedenle esas sıkıntı soğuk algınlığından ayırt etmenin zorluğudur. Hafif hastalık durumunda, öksürseniz bile yaklaşık bir hafta içinde azalacaktır. Ancak günlük vücut sıcaklığınızı ve semptomlarınızı her ihtimale karşı kaydederseniz, şiddetli olduğunda yararlı olacaktır.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.