
Korona nasıl biter? Virüslerin yakın tarihi | Bu sorunun cevabı belki de sürekli tekerrür eden yakın tarihte saklı!
Korona nasıl biter?
Daha önceki salgınlarda olduğu gibi COVID-19 salgını da zaman içinde sona erecektir. Nasıl mı? SARS-COV-2 virüsünün Çin, Wuhan’da canlı hayvan pazarında ortaya çıkmasının üzerinden henüz birkaç yıl geçti. Virüs bu kadar kısa sürede sınırları atlayarak dünyada120’yi aşkın ülkede Milyonlarca insana bulaştı; binlerce kişi yaşamını yitirdi. Peki bu hikâye nasıl sonuçlanacak?

Uzmanlar hastalığın yeterli miktarda kişinin bağışıklık kazanmasıyla inişe geçeceğini söylüyor. Bağışıklık ya aşı yoluyla ya da enfeksiyon yoluyla kazanılabilir. Bir diğer olasılık da virüsün yayılmaya devam etmesi ve zaman içinde yaygın bir solunum yolları virüsü haline dönüşmesi.

Bilim insanları dünyanın dört bir yanında aşı geliştirmek için canla başla çabalıyor. Ancak aşının piyasaya hemen çıkması mümkün değil. En az 18 ile 24 aylık bir süre gerekiyor.

Korona nasıl biter? Eski salgınlar nasıl bitti?
İspanyol gribi 1918 tam 500 milyon kişiyi enfekte etmişti. Çoğu askerdi ve I. Dünya Savaşı’nda
birbirlerine yakın cephelerde çarpışıyorlardı. Savaş sona erip insanlar dağılınca salgın hız kesti. Ama gribin son bulmasının nedeni, hayatta kalanların bağışıklık kazanmış olması ve virüsün ilk baştaki kadar rahat insandan insana sıçrayamamasıydı.

Virüs bir insanla temasa geçtiğinde o insanı enfekte edemiyorsa bulaşı zinciri kopar.
Virüslerin yakın tarihi Korona nasıl biter?
SARS Ne yaptı?
2002’de Çin’de hayvanlardan insanlara geçen SARS virüsü 26 ülkeye yayıldı. Kanada’ya sıçradığında hastalığın tüm Kuzey Amerika’ya yayılacağından kaygı duyuluyordu. Ne var ki salgın, hızı azalarak sona erdi. Bunun nedenlerinden biri, kısmen iyi bir kamu sağlığı koruma politikasının uygulanması, kısmen de SARS’ın random olarak mutasyon geçirmesi idi. Bu şekilde hastalığın şiddeti arttı, fakat insanlara bulaşması zorlaştı.

Yeni korona virüs mutasyona uğrayabilir mi?
Diğer virüsler gibi mutasyona uğrayabilir. Bir grup Çinli bilim insanı COVID-19’a yakalanan 103 hastadan alınan örneklerle korona virüs genomunu inceledi. Genomlarında farklılık buldular ve Tip L ve Tip S olarak iki ayrı kategoride sınıflandırdılar. L Tip daha saldırgan ve incelenen virüs örneklerinin yüzde 70’ini oluşturuyor. Ve sevindirici haber, yapılan incelemeler Tip L’nin giderek azaldığını gösteriyor.
Bunun nedeni karantina tarzı alınan önlemler. Bugün ortada dolaşan yeni koronavirüs ağırlıkl olarak daha ılımlı seyreden Tip S.

Ancak Yale Üniversitesi Halk Sağlığı’ndan epidemolog Nathan Grubaugh bunun tam doğru oldu-
gunu söyleyemeyeceğimizi ısrarla belirtiyor.
Çünkü hem incelenen kan örneklerin sayısı çok çok az hem de virüsün nasıl evrime uğradığı belirlemek için çok daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.