Sağlık

Kalp krizi nedenleri, önlemler ve dikkat edilmesi gerekenler! Uzman tavsiyeleri.

Kalp krizi nedenleri, önlemler ve dikkat edilmesi gerekenler! Uzman tavsiyeleri | Kalp krizi ve dikkat edilmesi gerekenler; kalp krizi geçirmiş kişilerin % 60’ının eski işlerine dönebildiği, % 50’sinin ise normal aktif sağlıklı yaşamlarını sürdürebildikleri görülmüştür.

Miyokard enfarktüsü, kalp krizi geçirmekte olan kişiler hastanede daha ilk günlerden itibaren aktif hale getirilmelidirler. Kalbi yormayacak şekilde yapılacak ufak hareketler daha çabuk adaptasyonu sağlar ve
bir takım kötü neticeleri önler. Hastane içerisinde hekimin önereceği tavsiyelere riayet edilmelidir. Doktordan izin almadan yapılacak hareketler kalbe zarar verebilir.

Kalp krizi nedenleri, Hafif hareket iyidir!

Normal bir seyir gösteren hastaların hastaneden çıktıktan sonra her gün giyinerek dışarıya çıkmaları ve belirli mesafeleri yürümeleri uygun olur. Ancak bu yürüyüşlerde yorgunluk hissedilmemelidir.

Yokuş yukarı yürümemeli, merdiven çıkılmamalıdır. Yürüyüşler sırasında hava çok sıcak ve soğuk olmamalıdır. Rüzgâra karşı asla yürünmemelidir. Yazın sabahın ve akşamın erken saatleri yürüyüşler için en uygun vakitlerdir. Kışın ise günün sıcak saatleri tercih edilmelidir.

Sıcak soğuğa dikkat!

Yemek yedikten sonra veya herhangi bir iş yapıldıktan sonra yürünmemelidir. Bir müddet dinlenilmelidir. Günlük yürüyüşler 500 metre ve günde 2 kez başlanarak arttırılmalı ve günde 1-3 km. yol yürünmelidir.

Kalp krizi ve dikkat edilmesi gerekenler;

Bu tür hastalar ağır kaldırmamalıdır. Çocuk, bavul veya paket taşimak, ağır eşyaları çekmek, itmek, sıkışmış bir tencere kapağı veya kavanoz kapağı açmak, defekasyon sırasında ıkınmak sakıncalıdır. Ağır temizlik işleri, toprakla uğraşmak, otomobil-bisiklet kullanmak, yüzmek ilk üç ayda yapılmamalıdır.

Uçkuru çözerken dikkat edilmeli,

Bu tür hastalar evde günde bir öğün yemek pişirebilir, yataklarını düzeltebilir ve bulaşık yıkayabilirler. 1. aydan itibaren seksüel ilişkilere başlanabilir. Ancak yorgun ve eşe kızgın olunduğunda, yemek ve alkollü içkilerden sonra, odanın çok sıcak veya soğuk olması hallerinde seksüel münasebette bulunulmamalıdır.

Bu münasebet sırasında gögüste baskı hissi ve nefes darlığı hissedildiğinde durmak gereklidir ve ikinci denemeden önce doktora danışarak yardımcı ilaçlar alınmalıdır.

Kalp krizi geçirdikten 2.5-3 ay sonra hekime danışarak otomobil kullanılabilmektedir. Ayrıca yüzmeye başlanabilir, dansa gidilebilmektedir. Koroner arter hastalığı olan hastalar enfarktüs, kalp krizi geçirmiş olsun yada olmasın bu hastalığı hazırlayıcı risk faktörlerine dikkat etmelidirler.

Kalp krizine önlemler ve müdahale, kalp rahatsızlığı olan kişiler kalp krizi geçirmiş olsun yada olmasın bu hastalığı hazırlayıcı risk faktörlerine dikkat etmelidirler.

Kalp krizi nedenleri; Sigarayı bırak!

Arter basıncı yüksek olanlar uygun tedaviye devam etmelidirler. Sigara kesinlikle bırakılmalıdır. Diyetten bol kalorili ve kolestrollü yiyecekler kaldırılmalıdır. Diyetten katı yağlar, hayvansal ve yemeklik yağlar, margarinler kaldırılmalidır. Misırözü, ayçiçek ve zeytinyağı tercih edilmelidir.

Boğaza da dikkat!

Koyun, kuzu, domuz etleri, iç organlar, salam, sosis ve sucuk gibi besinleri yok denecek kadar az yemelisiniz. Beyin, kakao, çikolatalı ve kremalı yiyecekler, yumurta sarısı (haftada 2 taneden fazla) yağlı peynirler yenmemelidir.

Balik, tavuk eti, dana eti, sebzeler, salata, meyveler yenebilmektedir.

Kalp krizi nedenleri; Kalp krizine önlemler ve müdahale;

Suni canlandırma (kalp masajı)

Kalp durmalarında hastalara hemen acil müdahalede bulunulması gereklidir. İlk 3 dakika içerisinde acil canlandırma yapılırsa, hastanın hayatı kurtarılabilmektedir. Bu sebeple hepimizin (sağlık personeli olsun olmasın) suni kardiak canlandırma, kalp masajı işlemini çok iyi bilmemiz bir insanlık görevimizdir.

Sebebi ne olursa olsun kalbi duran bir kişi birden kendini kaybeder ve yere düşer. Nabız alınamaz. Şuur kaybolmuştur. Solunumu da durmuş veya durmak üzeredir. Bu tür hasta görüldüğünde; bir veya iki kişi tarafından aşağıda anlatıldığı gibi canlandırma yapılmalıdır:

Kalp krizi nedenleri
Kalp krizi nedenleri

1. Hasta yere yatırılmalıdır.
2. Ayakları yukarıya kaldırılmalıdır.
3. Solunum yolu açık kalması için baş çenelerden tutularak geriye çekilmelidir.
4. Göğüse kuvvetli üç yumruk darbesi indirin.
5. Ağızdan ağıza suni solunuma başlanmalıdır.
6. İki el ayası ortada göğüs kemiği üzerine üst üste konularak kalp masajına başlanır. Her dört kalp masajına karşılık bir solunum yapılması gerekir.

Bu şekilde hayati fonksiyonları yerinde tutulmaya çalışılan bir ki-
şi canlandırma işlemi, kalp masajı müdahalelerinden hemen sonra hastayı bir doktorun görmesi için hastaneye nakil edilmelidir.

Related Articles

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.