Kalp Hastalıkları ve Korunma için Alınacak Genel Tedbirler
Kalp Hastalıkları ve Korunma için Alınacak Genel Tedbirler | Kalp Hastalıklarından Korunma Tedbirleri, göğüs boşluğumuz içerisinde vücudumuzun boyutlarına göre küçük ancak yaptığı fonksiyonlar bakımından çok büyük olan kalbimiz yaşam için mutlak gerekli bir organımızdır. Vücut fonksiyonları bakımından çok büyük olan kalbimiz yaşam için mutlak gerekli bir organımızdır.
Ne kadar iyi fonksiyon yaparsa yaşamımız ve sağlığımız da o kadar iyi olacaktır. Çeşitli hastalıklarla fonksiyonlarının bozulması halinde ise yaşamımız zorlaşacaktır. Bu nedenle kalbimizi diğer organlarımız gibi çok iyi korumamız gerekiyor.
Kalp Hastalıkları, Kalp her şeyin kalbidir.
Şimdiye kadar anlatılan bölümlerde kısaca değindiğimiz kalp hastalıklarının bir kısmı daha ana rahmindeyken diğerleri ise sonradan gelişmektedir.
Kalp Hastalıkları; Koruyucu önlemler,
O halde bu hazırlayıcı ve ağırlaştırıcı faktörlere karşı alacağımız koruyucu önlemlerle bu hastalıklarla mücadele edebiliriz.
1. Öncelikle herkes doğumdan itibaren muayyen aralıklarla genel muayeneden geçmelidir. Bu şekilde hastalıklar erkenden teşhis edilebilecektir.
2. Daha çocukluktan itibaren egzersiz ve düzenli sporlar yapılmalıdır. Çoğu kişiler spor yapma imkânlarının olmadığını, bu nedenle yapamadıklarını söyleyebilirler. Ancak spor yapmak için sporcu olmak gerekmez. Evde yapılacak kültür fizik hareketleri, sokaktaki düzenli yürüyüşler, jimnastik salonlarında veya özel imkanlarla yapılan
sporlar aynı şekilde sağlığımıza yararlıdır.
Kalp Hastalıkları; Spor şart.
Önceden spor yapma alışkanlığı olmayanlar birden ağır beden hareketleri yapmamalıdır. Vücudumuzu yorarak kalbimizi ağır yük kaldırmaya alıştırmak fikri özellikle kalbimizin ne kadar dayanabileceğini anlamak orta ve ileri
yaş grubunda çok tehlikeli sonuçlar verir.
Tedbirleri;
Egzersiz ve spora önceleri hafif olarak başlanmalı, yavaş yavaş giderek artan bir tempo ile efor kapasitesi artırılmalıdır. Egzersiz yapılırken fiziki yorgunluk mutlaka olur. Ancak bunun tahammül edilebilir bir seviyede olmasına dikkat edilmelidir.
Egzersiz yaparken ve bitimi sırasında kalp ritmini nabza bakarak nabız sayısı ile kontrol etmek uygun olur. Kalp ritmi gençlerde 140 yaşlılarda 120-130/dak. üzerine çıkmamalıdır. Egzersiz yapan kişi bu sırada bir şikâyet hissettiğinde devam etmemelidir.
Dengeli spor,
Durup hemen dinlenmelidir. Çok soğuk, Sıcak havalarda, yorgun iken, yemekten sonra egzersiz yapılmamalıdır.
Özellikle kalp hastalığı olan hipertansiyonu olan kişilerin günlük düzenli egzersizleri yapmaları hastalıkları yönünden çok faydalıdır. Yalnız bu hastalar yapabilecekleri egzersizleri doktora danışmalıdırlar. Her gün yapılan düzenli egzersizlerin günlük stresler ve ruhsal bunalımların problemlerin de biraz olsun çözülmesinde de yararlı olur.
Yine sigara illeti,
3) Sigara içilmemelidir. Uzun süreli sigara alışkanlığı olan bir kişinin bu alışkanlıktan vazgeçmesi zor olacaktır. Sigaranın ortaya çıkardığı kötü etkiler düşünülerek bu alışkanlıktan yavaş yavaş vazgeçilmelidir. Kalp hastalığı olanlar ve hastalık yapıcı diğer risk faktörleri bulunanlar ise kesinlikle içmemelidir. Daha çocukluktan itibaren başlanarak özellikle gençlerin sigara içmemeleri için çalışılmalıdır.
4) Yemek alışkanlığı ve diyet muhtevası kontrol edilmelidir. Özellikle şişman ve şeker hastalığı olanların buna azami dikkat göstermeleri şarttır. Yemeklerinizden bol kalorili, bol yağlı ve şekerli yiyecekleri çıkarmalısınız.
Kalp hastalıklarından korunmak için yemek alışkanlığı ve diyet muhtevası kontrol edilmelidir. Özellikle şişman ve şeker hastalığı olanların buna azami dikkat göstermeleri şarttır. Yemeklerinizden bol kalorili, bol yağlı ve şekerli yiyecekleri çıkarmalısınız.
Kalp hastalıklarından korunma;
Tuzu azaltın veya tamamen kaldırın. Sık sık az yermek yiyin. Yağsız etleri tercih edin. Balık ve tavuk etini tercih edin. Daha çok sıvı yağlar kullanın. Yemeği, zevkini çıkararak ve uzun süre ciğneyerek yiyin. Yemeklerinizde kullandığınız tuzu azaltın.
Psikolojik faktörler,
– Kalp hastalıkları psikolojik faktörlerle yakından ilişkilidir. Bu bakımdan sizi üzen, sinirlendiren, kızdıran durumlardan mümkün olabildiğince kaçının.
Dinlen, abartmadan keyif yap!
– Aşırı yorgunluklardan kaçının. Uykunuza özen gösterin.
– Kullandığınız alkol miktarını azaltın. Alkol direkt olarak kalp adalesine etki ederek onun fonksiyonlarını bozar. Ritim bozuklukları yapar. Günde 1 küçük şişeden fazla bira, gün aşırı bir dubleden fazla rakı veya viski içmeyin.
– Gelişi güzel ilaç kullanmayın. Bir başkasına verilen ilaçları size de iyi gelebilir düşüncesi ile kullanmayın!