Sağlık

İshal neden olur ve ne yapmalı? Konusunun uzmanlarından önemli öneriler!

İshal neden olur ve ne yapmalı | Bunu öğrenmeden önce ishal nedir bunu öğrenelim? İshal, sık ve sulu dışkılama demektir. Bu nedenle günde 3-4 kez ancak katı dışkılama ishal kabul edilmemelidir. Bu normal bir durumdur. Dışkının kıvamını içindeki su miktarı tayin eder, bu miktardaki % 1-2 oranında artmış olması dışkının katı olacağına sıvı olmasına yani ishal meydana gelmesine yeterli olur.

İshal sayısı az ancak hacim olarak fazla ise ince bağırsakların hastalığı, çok sayıda ancak hacim olarak az ise kalın bağırsakların hastalığı, kolit, söz konusu olabilir. Bu durumda dışkıda kan ve müküs (sümüksü madde) mevcuttur.

İshal!
İshal!

İshal neden olur ve ne yapmalı! İshalli hasta ne zaman hekime müracaat etmeli?

İshalli hastada akılda bulunması gereken en önemli şey, ishalle kaybedilen su ve tuzların yerine konulmasıdır. İshaller genellikle basit tedbirlerle kontrol altına alınabilir. Ancak dışkıda kan var ise kalın bağırsak ülseri gibi bir hastalık söz konusu olabilir.

Ateş 38 °C’nin üstünde ise, halsizlik varsa, bir enfeksiyon düşünülmeli, doktora müracaat edilmelidir.

Şeker hastalığı, bazı tip guatrlar, diğer iç salgı organlarının çalışma bozuklukları ile diğer bazı hastalıkların seyri sırasında ya da anti-biyotiklerin veya başka bazı ilaçların alınımına bağlı olarak da ishaller meydana gelebilir.

Bu durumlarda asıl hastalığın kontrolü ya da ilaçların kesilimi ile ishal kontrol altına alınabilir. Antibiyotiklere bağlı olarak ortaya çıkan ishaller, genellikle ilacın kesilmesini takiben kısa süre içinde düzelmesine rağmen çok nadiren kanlı, müküslü ve hastanın genel durumunu kısa sürede bozacak şekilde olabilirler.

Bu durum çok ciddi ve acil önlem alınması gereken bir durumdur ve gerekli tedbirler alınmadığı takdirde hastanın ölümüne neden olabilir. Bu nedenle her ilaçta olduğu gibi doktor tavsiyesi olmadan anti-biyotikler de ezbere kullanılmamalıdır.

İshal neden olur ve ne yapmalı? Turist ishali ne demektir?

Özellikle yaz aylarında sıcak bölgelere yapılan seyahatler sırasında yeterince temiz olmayan içme suyu, mikroplu süt ya da yiyecekler ishale neden olabilir.

Güvenilir olmayan yiyecekler yememeli ve yalnızca sterilize edilmiş ya da kaynatılmış su ve süt içilmelidir.

Alerjik ishaller var mıdır?

Bazı kişilerde bazı besinlerin alınımından sonra ishaller görülmektedir. Alerjik ishal denilen bu durum için deniz ürünlerinin alınımından sonra ortaya çıkan ishaller iyi bir örnek olarak gösterilebilir. Bu durumda yapılacak tek şey bu tür ürünlerin tekrar alınmamasıdır.

Bazı kimselerde hidrojen daha az metan fazla olabilir. Bazı bakteriler gazın oluşumundan sorumludur. Normalde her insan farkında olarak veya olmayarak yellenme şeklinde bağırsaklarında biriken fazla miktarlardaki gazı atmaktadır.

İshal neden olur ve tedavisi!
İshal neden olur, ne yapmalı!

İshal neden olur, ne yapmalı?

Akdeniz ülkeleri ile Asya ve Afrika’da bu durum oldukça sıktır. Ülkemizde yapılmış olan çalışmalara göre Türk insanının yaklaşık % 60’inda süte tahammülsüzlük mevcuttur. Laktaz eksikliği doğumsal olabildiği gibi çeşitli bağırsak hastalıklarına bağlı olarak da gelişebilir.

Bazen bu durum geçici olarak da görülebilir. Örneğin akut gastroenterit, kolera ya da fazla alkol alınımından sonra geçici süt tahammülsüzlükleri görülebilir.

Süte tahammülsüzlüğü olanlarda, hasta süt içtikten 30 dakika ile birkaç saat sonra bulantı, karında dolgunluk hissi, kramp şeklinde karın ağrısı, gaz ve ishal şikayetleri belirir. Dışkı çok fazla, ekşi kokulu ve köpüklüdür.

Uzun süreli ishal nedenleri nelerdir?

Aralıklı veya sürekli olarak aylar, yıllarca süren ishaller genellikle ince bağırsakların yaygın hastalıkları sonucu oluşur. İnce bağırsakların yaygın hastalığı nedeniyle ince bağırsakların emici yüzeyi bozulmuştur. Uzun süre emilemeyen besinlere bağlı olarak vücutta eksiklik belirtileri oluşur.

Demir ya da B12 vitamini emiliminin iyi olmamasına bağlı olarak kansızlık, D vitamininin ve kalsiyumun emilememesine bağlı olarak kemik bozuklukları, yağın emilememesine bağIı ishal ve kalori eksikliği de görülebilir.

Related Articles

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.