Sağlık

Gıda Kapları ve Ambalajlar için Sağlıklı Öneriler

Gıda Kapları ve Ambalajlar için Sağlıklı Öneriler | Gıda Maddelerinin Ambalajları Neden Yapılır? Hatırlamaya çalışın veya markette alış veriş yaparken gözlemleyin, gıda maddelerinin ambalajlarında kullanılan maddelerin büyük çoğunluğu nerede ve hangi şartlarda üretildikleri belli olmayan plastikleridir.

Pet şişeler bardaklar
Pet şişeler bardaklar

Bu plastiklerin içerdiği kimyasalların hepsi kanserojen risk taşıyan toksik maddelerdir. Üretimi sırasında atmosferin ozon tabakasına zarar veren “CFC (chloroflorocarbon)” gazı çıkışına sebep olan “styrofoam” dan (köpük) imal edilmiş olan kap ve bardakları kullanma yarak ozon tabakasının korunmasına yardımcı olun.

Gıda Kapları ve Ambalajlar için Sağlıklı Öneriler

Styrofoam ve plastikten üretilmiş bir defa kullanılıp atılan geri dönüşümsüz kaplar (hamburger ambalajları, plastik torbalar vs. gibi) sadece birkaç dakika için kullanıldıktan sonra çöpe atılmaktadır. Ancak hiçbir şekilde doğada yok olmadıklarından çevreyi önemli biçimde kirletmekte, kirlenen çevrede bizim ve sevdiklerimizin vücudunu ve tüm evreni kirletmektedir.

Plastik ambalajları her gördüğümüzde bunları hatırlamalı ve doğayı tahrip etmeyecek geri dönüşümlü olan cam, kağıt, bez gibi ürünleri kullanmaya gayret etmeliyiz.

Mikro Fırında Isıtma:

Satın alınmaları sırasında özel ambalajları (kağıt, polimer plastik, karton vs. gibi) içinde bulunan ürünleri, bu özel ambalajları içinde mikro fIrında ısıtılması özellikleri bilinmeyen bu ambalajlarda bulunması olası kanserojen
maddelerin mikrofırın ısısının etkisiyle yiyecekleri etkilemesine sebep olabilir. Bu nedenle bu yiyecekler mikro fırında kullanılabilecek kaplara alınarak ısıtılmalıdır. Plastik içeren ambalaj malzemeleri 147°C dan yukarı ısılarda bozularak, “benzen, toluen, xylen gibi kanserojen etkili bazı toksik maddeler “in ortaya çıkmasına neden oldukları bilinmektedir.

Gıda Kapları ve Ambalajlar! Şeffaf Filmler:

Bazı peynirler, meyve, sebze, et, tavuk balıkların sarılarak yapılan ambalajlarında kullanılan şeffaf filmler, özellikle yağlı yiyeceklere nüfuz edebilecek kanserojen “di-2-ethylexyl phthalat (DEHP) ve adipat (DEHA)” içerirler.

Pet Şişeler:

Kimyasal ismi “Polyethylen tetraphtalad (PET)”. Pet olan ambalajların, su, gazlı içecekler ve meşrubat sanayinde yoğun olarak kullanıldığını biliyoruz. Bu ambalajlarda saklanan ürünlere bu kimyasalın bir miktar PET’in karışması olasıdır. Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü, polyethylen tetraphtaladin kanserojen olmadığını söylemekle beraber bazı uzmanlar da kanserojen olduğunu ifade etmektedirler.

Bu ambalajın yerine alternatif bulunana kadar kullanılmaya devam edeceği görülüyor. Ancak yine de cam ambalajları tercih etmek sanırım daha akıllıca olacaktır.

Alüminyum Folyolar:

Alüminyum folyo içinde yiyecekleri saklamayı ve özellikle ısıtmayı tercih etmemelisiniz. Özellikle ısı etkisi ile az da olsa merkezi sinir sistemini etkileyerek Alzheimer gibi hastalıklara sebep olabilen bir miktar “alüminyum” yiyeceklere geçebilir.

Gıda kapları ve ambalajlar
Gıda kapları ve ambalajlar

Gıda Kapları ve Ambalajlar! Ne yapmalıyız?

Meyve ve sebzeleri şeffaf filmlere sarılı olarak almayın, kağıt ambalajlı olanları ve taşımak için de bezden
yapılmış (mümkünse organik) torbaları tercih edebilirsiniz. Mikro fırında kullanılabilecek ambalajlara konulduğu söylenen yiyecekleri eve geldiğinizde cam kaplara aktarın ve plastik kaplarda mikro fırında ısıtma yapmayın.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.