Sağlık

Doktorları anlamak için onları ne kadar tanıyoruz?

Doktorlar ve biz!

Doktorları anlamak | Evet, doktorlar sağlığımızı korumak için bazen bize iğne yaptılar, kalbimizi dinlediler, bademciklerimizi kontrol ettiler, ciğer filmlerimizi çektiler, bizi ameliyat ettiler. Sağlığımız için çalışsalar da bazı insanların, beyaz gömlek gördüğün de bile tansiyonları fırlar, hastanelerden binlerce ışık yılı uzakta olmak isterler, doktor kelimesini duyduğunda arkasına bile bakmadan ve hatta zig zag çizerek kaçmak isterler. Onlar işlerini yapar bazılarımız onlardan korkarlar! Ama şimdilerde hepimiz onları sevip şükranla anıyoruz.

Ama yaşadığımız bu dönemde kendi dertlerimizi bile unutup doktorları anlamak, onları sevmek ve saymak için bir fırsat yakaladık.

Doktorları Tanımak!
Doktorları Tanımak!

Evet, doktorlar iyi kazanıyor, toplumda aranan saygın bir yerleri var ama inanın bu dönemde hiç kimse onların yerinde olmak istemezdi. Para, makam, şan ve şöhretle ödenemeyecek kadar büyük bir yükün altına girdiler. Elbette bugünler de geçer ama sağlık kahramanları asla unutulmaz!

Doktorları anlamak ve onları tanımak!

Doktorları anlamak için önce onları ne kadar tanıyoruz bir bakalım! Doktorunuzu ne kadar tanıyorsunuz, bu onları anlamak için önemli bir soru. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 154 bin hekim bulunuyor. Ülkemizdeki doktorların 84 bini uzman hekimlerden, 44 bini pratisyen hekimlerden oluşuyor. Asistan hekim sayısı ise 26 bin 291. Uzman hekimlerin yaklaşık 44 bini Sağlık Bakanlığı, 14 bin 438’i üniversite, 25 bin 109’u ise özel hastanelerde görev yapıyor.

Uzun ve zorlu eğitim süresine, gözünü bile kırpmadan saatlerce acilde hasta bakmayı gerektiren
nöbetlere, ciddi bir sorun olma- ya devam eden hekime yönelik şiddet olaylarına, yaşadığımız bu pandemi döneminin riskli ve ağır şartlarına rağmen, tıp doktorluğu gençlerin en cazip bulduğu meslekler arasın-
da yer alıyor. Yapılan farklı çalışmalarda tıp doktorluğu ülkemizdeki en itibarlı meslekler sıralamasında başı çekmeye devam ediyor.

Doktorlar ve biz!
Doktorlar ve biz!

Doktorları anlamak! Pratisyen ve uzaman hekim
arasındaki fark nedir?

Başınız ağrıdığında, çocuğunuzun ateşi yükseldiğinde, annenizin tansiyonu çıktığında, kardeşinizin radyoterapi görmesi gerektiğinde şifa için kapısını çaldığınız hekimlerin ne kadar uzun bir eğitim sürecinden geçtiğin-
den haberdar mısınız?

Hastanede, tip merkezinde veya aile sağlığı merkezinde sizi muayene eden hekimlerle ilgili pratisyen, asistan ve uzman doktor gibi kavramların ne anlama geldiğini biliyor musunuz? Gelin hep birlikte tıptaki gelişmeleri takip etmek için mesleki kariyerleri boyunca sürekli okumak, araştırmak zorunda kalan doktorları tanıyalım.

14 Mart Tıp Bayramlarında da onları anmayı ve saymayı unutmayalım.

Doktorları sevelim!
Doktorları sevelim!

Okumuş çocuklar,

Tıp eğitimini başarı ile bitirenler “pratisyen hekim” unvanına sahip olur. Eğer, bir hekim, kardiyoloji, beyin cerrahisi,
çocuk hastalıkları, göz veya nöroloji gibi bir alanda uzmanlaşmak isterse, tıpta uzmanlık sınavına girmek ve bu zorlu sınavı kazanmak durumundadır. Asistan doktor ise, tıp fakültesinden mezun olduktan sonra girdiği tıpta uzmanlık sınavını kazanmış olan hekimi ifade eder. 3-5 yıl süren asistanlık eğitimini başarıyla tamamlayanlar ise “uzman doktor” olarak tanımlanırlar.

Doktor nedir?

Doktorları anlamak!
Doktorları anlamak!

TIPTA UZMANLAŞMA VE YAN DALLAR,

Günümüzde tıpta uzmanlaşma yan dallarla zenginleşmektedir. Uzmanlık eğitimi aldıkları alanda ek olarak 2-3 yıllık yan dal ihtisası yapan hekimlerin amacı, spesifik konulara odaklanmak. Örneğin toplumda “ağrı bilimi” olarak bilinen algoloji alanında uzmanlaşmak için anesteziyoloji ve reanimasyon, nöroloji veya fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı hekimlerin ek olarak iki yıl daha eğitìm almaları gerekmektedir.

Ruh Sağlığı!

Onların da işi zor!

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının bazıları “jinekolojik onkoloji cerrahisi” olarak bilinen alanda
uzmanlaşmakta ve bunun için üç yıl daha yan dal eğitimi almaktadır. Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarının bazıları da yine üçer yıllık eğitimlerle çocuk nefrolojisi, çocuk nörolojisi, çocuk göğüs hastalıkları gibi alanlarda uzmanlaşmaktadır.

İşte sağlık ve tıp dünyasının son zamanlarda ki durumu böyle olunca Emeğe, Bilgiye, Özveriye  saygı, saygı, saygı…

Semih Bulgur

l am a knowledge worker who works hard to make you informed about original knowledges from international sources!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.