Sağlık

Doğuştan gelen kalp hastalıkları, mavi hastalığı

Doğuştan gelen kalp hastalıkları, mavi hastalığı | Doğuştan gelen kalp hastalıklarında iyileşme, karıncıklar arası bölmedeki delikler, kulakçıklar arasındaki deliklerden daha önemlidir. Yeni doğan bebeklerde veya süt çocuğu yaş grubunda kalp yetmezliğine neden olabilir. Erken yaşlarda kapatılmazlarsa, akciğer damarlarında meydana gelen ileri derecede basınç yükselmesi ameliyatı imkânsız hale getirebilir.

Karıncıklar arası delikler çok küçükler hariç, genelde özel yamalar ile açık kalp ameliyatı ile kapatılır. Ameliyattan sonra hastalar normal yaşamlarını sürdürme şansına kavuşurlar.

Doğuştan gelen kalp hastalıkları. Akciğer damarındaki darlık,

Kalbe gelen kirli kanı, oksijenlenmek üzere akciğere götüren damar, pulmoner arter (Akciğer anadamarı) olarak adlandırılır. Bu damarda kapak seviyesinde, kapağın hemen altında veya üzerinde darıklar olabilir. Bu darlıklar akciğere kan gidişini güçleştirir ve kalbin sağ karıncığında basınç yükselmesine neden olurlar. Bu hastalarda aynı zamanda kulakçıklar veya karıncıklar arası delik de varsa kalbin sağ tarafındaki karbondioksitten zengin kirli kan sol tarafa geçerek hastalarda morluğa neden olur.

Doğuştan gelen kalp hastalıkları ve işlemler;

Akciğer damarındaki darlıklar açık kalp ameliyatı ile yapışık kapakçıkların açılması, kapak altındaki veya ilerisindeki darlıkların genişletilmesi ile giderilir. Akciğer damar darlığının, karıncıklar arası delik, damarların ters karıncıklardan çıkış (transpozisyon) gibi bazı kompleks anomalilerle birlikte olduğu durumlarda darlığın basit metodlarla giderilmesi mümkün olmayabilir.

Böyle durumlarda sağ karıncık ile darlığın ilerisindeki akciğer damarı arasında bir kanal ilavesi yapılır

Ana atardamar darlığı,

Oksijenlenmiş temiz kanı bütün vücuda götüren ana atardamarda da kapak seviyesinde ve kapağın altında veya üstünde darlıklar olabilir. Bu darlıklar kalp yetmezliği veya ani ritim bozukluğu ve kalp durmasına yol açabilirler.

Bu bakımdan bu darlıkların zamanında ameliyat edilerek ortadan kaldırılması gerekir. Çocuk yaşlarda kapaktaki darlık plastik metodlarla genellikle giderilebilir. Erişkin yaşlara doğru bu hastalara ikinci bir ameliyatla yapay kapak takmak gerekir. Kapak altındaki ve üstündeki darlıkları plastik metodlarla tam olarak gidermek çok defa mümkündür. Kalbi doğuştan delik olan bir arkadaş vardı onu da affettim, helal ettim.

Her doğan 1000 bebekten 7-8’inde doğumsal kalp hastalığı ile karşılaşılmaktadır. Buna göre ülkemizde her yıl yaklaşık 12-13 bin çocuk doğumsal kalp hastalıklı olarak doğmaktadır.

Doğuştan gelen kalp hastalıkları. Hamileler bebeğe dikkat!

Doğumsal kalp anomalilerin birçok çeşitleri vardır. Kalbin odacıkları (kulakçık ve karıncıklar) arasındaki bölmelerde delikler, kulakçık ve karıncık arası kapaklardaki bozukluklar, kalpten çıkan büyük damarlardaki darlıklar veya bu damarların ters karıncıklardan çıkması, büyük damarlar odasındaki kanallar, kalbin kendi damarlarındaki anomaliler v.b. gibi.

Bu anomalilerin birkaçı bir arada da bulunabilir. Bütün bu anomalilerin hemen hepsi zamanında yapılacak açık veya kapalı kalp ameliyatları ile düzeltilebilir.

Bebeklerde erken teşhis,

Biz burada en sık karşılaşılan bazı doğumsal kalp anomalilerinden söz edeceğiz.

Atrial septal defekt (Kulakçıklar arası delik)

Kalbin üst odacıklarını (sağ ve sol kulakçık) birbirinden ayıran bölmedeki deliklere atrial septal defekt adı verilir. Bu delikler kulakçıklar arası bölmede değişik yerlerde olabilirler.

Primum atrial septa defekt denilen tiplerinde genellikle sol kulakçık ve karıncık arasındaki mitral kapakta da bir yarık vardır.

Doğumsal kalp hastalıkları ve cerrahi işlem;

Atrial septal defektler, sol kulakçıktaki oksijenlenmiş temiz kan ile sağ kulakçıktaki karbondioksitten zengin kirli kanın karışmasına neden olurlar.

Doğuştan kalp hastalıkları ve mavi hastalık!
Doğuştan kalp hastalıkları ve mavi hastalık!

Bu delikler açık kalp ameliyatı ile, dikilerek veya yama konarak kolaylıkla ta mir edilebilir. Ameliyattan sonra hastalar tam şifaya kavuşurlar.

Mavi hastalık,

Doğumsal kalp rahatsızlıkları mavi hastalık ve iyileştirme son derece hayatidir. Halk arasında “mavi hastalık” olarak bilinen bu patoioji, doğumsal kalp hastalıkları içerisinde en sık karşılaşılan durumlardan biridir.
Bu hastalıkta, karıncıklar arası delik, akciğer ana damar çıkışında darlık ve ana atardamarın her iki karıncıktan kan alır durumda olması gibi birkaç bozukluk bir arada görülür.

Akciğerlere oksijenlenmek üzere yeterince kan gidemediği gibi, ayrıca karıncıklar arası delik ve ana atardamarın her iki karıncıktan kan alır durumda olması nedeniyle kalpte kirli ve temiz kanın birbirine karışması söz konusudur.

Doğuştan kalp rahatsızlıkları, mavi hastalık;

Siyanoz denilen ciltte morarma, çabuk yorulma ve gelişme geriliği başlıca bulgulardır. Hasta çocukların yoruldukları zaman çömelerek dinlenmeleri tipiktir. Akciğer ana damar çıkışında çok fazla darlığı olan hastalarda bayılma nöbetleri görülebilir. Böyle hastalar, acil cerrahi işlemi gerektirirler.

Aort daralması,

Ana atardamarda, boyun ve başa giden dalların ayrımından sonra  görülen darlık, aort koarktasyonu, darlığı olarak adlandırılır. Vücudun üst yarısında ileri derecede tansiyon yüksekliğine neden olan bu durum bacaklarda nabızların alınmaması ile kolayca tanınır.

Aort daralması bazen yeni doğan bebeklerde kalp yetmezliğine neden olmaktadır. Bununla birlikte çok defa erişkin yaşlara kadar belirti vermeyebilir. Ancak hastalığın erken tanısı çok önemlidir. Küçük yaşlarda ameliyat hem daha kolay ve az risklidir. Ayrıca ameliyattan yararlanma şansı çok daha yüksektir.

Küçük yaşta müdahale en iyisi,

Ameliyatla dar bölge kesilip çıkarılarak damar tekrar uç uca dikilir. Daralmış bölge üzerine konan bir yama veya başka bazı plastik metodlarla da darlık giderilebilir.

Mavi hastalık

Patent duktus arteriosus

Ana atardamar ile akciğer ana damarı doğumdan önce bir kanal ile birbirine bağlantılıdır. Normalde bu kanal doğumdan sonra kısa bir süre içinde kapanır. Bazı hastalarda bu kanal açık kalarak ana atardamardan akciğerlere bol miktarda kan gitmesine neden olur. Bu durum kalp yetmezliği ve akciğer damarlarında basınç yükselmesi yol
açar.

Açık kalmış bu kanalın cerrahi olarak bağlanması veya kesilip ayrılması ile hastalar tamamen sağlıklarına kavuşurlar.

Doğumsal kalp hastalıkları, doğum öncesi daha anne rahminde iken kalp gelişmesindeki bir
bozukluk nedeni ile ortaya çıkar. Yapılan araştırmalara göre çanlı do-
ğanların %0.7’sinde kalp anomalileri tespit edilmiştir.
Doğumsal kalp hastalıklarının sebebi genellikle pek belirlenemez.

Kader ve genler!

Gebeliğin ilk aylarında geçirilen iltihabi hastalıklar (kızamıkçık), alınan ilaçlar, radyasyon, yakın akraba evlilikleri, hamilelikte sigara içilmesi ve alkol alışkanlığı, düşük tehdidinin algılanması, annenin seker hastalığı gibi sebepler sorumlu tutulmaktadır.

Yeni doğan bebeğin istirahat ve ağlama sırasında morarması, beslenme bozukluğu, kilo alamama, sık sık tekrar eden solunum yolu enfeksiyonları en erken görülen belirtilerdir. Dudaklarda, el ve ayak parmak uçlarında eforla ve istirahatte morarma, eforla nefes darlığı, çabuk yorulma, efordan sonra oturma, ayaklarda ve kanında şisme, baş dönmesi, bayılma, baş ağrısı diğer belirtilerdir.

Doğuştan gelen kalp hastalıkları, zavallı bebekler,

Doğumsal kalp hastalıklarının ağır olanları hayatla bağdaşamadığından doğan çocuk hemen veya birkaç ay içerisinde ölür. Yaşayanların çoğunun ise ameliyatla düzeltilmeleri mümkündür.

 

Son yıllarda kalp cerrahisinde meydana gelen yeniliklerle bu hastalıkların bir kısmı tamamen düzeltilebilmektedir. Bu nedenle bu şekilde belirtileri görülen bebekler en kısa zamanda hekime götürülmelidir! Hastalığın teşhis edilmesi gerekmektedir.

Doğumsal kalp hastalığı olan çocuklarında tıpkı romatizmal kalp hastalığında olduğu gibi enfeksiyonlardan korunmaları gerekir.

 

Related Articles

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.