Sağlık

Doğum Kontrol Yolları! Çok nüfus her zaman iyi değildir, onu kontrol etmeli!

Doğum Kontrol Yolları | Doğum kontrolü, aile planlaması gibi isimlendirilen konunun önemli noktası, bir karıkocanın istedikleri zaman ve istedikleri kadar çocuk sahibi olmalarını ve yaşamlarını kendilerine ve doğacak
çocuğa zarar vermeyecek şekilde düzenlemek demektir.

Kuşkusuz konunun ekonomik, sosyal, siyasi yönleri vardır. Ancak önemli o- lan biyolojik yönüdür. Yani tıbbın bir çifte arzu ettikleri zaman çocuk yapma olanağını sağlaması lazımdır. Bu öyle bir yöntem olmalıdır ki sağlığa zararlı olmadığı gibi hem ucuz hem kolay, hem de pratik olmalıdır.

Doğum Kontrol Yolları: Bakabileceğin kadar çocuk,

Dünya tıbbı için konu 30-35 yıldır ciddi şekilde gündemdedir. Gerçi insanlık tarihine bakıldığında çocuk sahibi olmayı kontrol altına almayı hekimlerin milattan önceden beri düşündüklerini, çeşitli uygulamalar yaptıklarını bilmekteyiz ama ciddi ve bilimsel olarak ele alınışı çağımızın son yıllarına rastlamaktadır.

Eskiye örnek olarak biz Türkleri ilgilendirmesi açısından büyük Türk hekimi İbni Sina’nın günümüzde dahi artık halk tarafından kullanılan limon suyunun doğum kontrol aracı olarak kullanması zikredilebilir.

Doğum Kontrolü,

İbni Sina meşhur Tıbbın Kanunu kitabında limon suyuna batırılmış ipliklerin münasebetten önce hazneye konarak çocuk olmasına mani olunabileceğini belirtmiştir. Konunun tıbbi tarafına girmeden matematiksel gerçekleri bilmemizde yarar olması açısından dünya nüfusunun nereye gittiğini bilmemiz için aşağıdaki rakamları
vermek isteriz.

Doğum Kontrol Yolları: Dünya Nüfusu,

Dünya nüfusu
1850 yılı 1.000.000.000
1930 yılı 2.000.000.000

1960 yılı 3.000.000.000
2200 yılı 50.000.000.000
olarak tahmin edilmektedir. Nüfus olarak bizim artışımız hepinizin bildiği gibi %3’tür.

Gelelim ülkemize. Bilindiği gibi Türkiye’nin nüfusu her yıl yaklaşık %3 artmaktadır.

Bu durumda 2000’li yıllarda 80-90 milyon nüfusun üzerine çıkılacaktır. Mesele ekonomik ve sosyal açıdan, dünyanın veya ülkemizin en önemlisi de besin kaynakları açısından gelecekte ne olacağıdır. Yani daha sonra sağlık, eğitim, barınma vb. gibi açılardan toprakları üzerindeki insanları taşıyıp taşıyamayacağıdır.

Şimdi doğum kontrol yolları hakkında kısaca bilgi verelim.

Bu yöntemlerin seçimi her bireyin kendi durumuna, biyolojik ve kişisel özelliklerine göre olmalıdır.

Özellikle ilaç ve araç kullanılması gibi yöntemler doktor kontrolü olmadan birey tarafından yapılmamalıdır. Yöntemler izah edilirken görülecektir ki, büyük yük kadına düşmektedir.

Ritim yöntemi,

Bu yöntemin dayandığı kurallar şunlardır:
1- Kadının yumurtasının döllenme kabiliyeti ortalama 20 saattir,
2- Erkeğin sperminin dölleme süresi ortalama 4 – 8 saattir.
3- Kadın iki adet zamanının tam ortasında yani 14. gün yumurtlar.

Bunlara göre adet 28 günde bir kanamanın yeniden başlangıcı kabul edilirse adet  ortasındaki haftalarda cinsi münasebette bulunmamanın anlamlı olduğu ortaya çıkar. Geriye adet öncesi ve adete yakın olmak üzere toplam 10 gün emniyetlidir. Ve yani buradan gebe kalınmaz anlamı çıkar.

Doğum kontrol yolları;

Ancak “bazal temparatür” alma yöntemi ile bu tarz korunma daha emniyetli olabilir. Her gün sabahları alınacak vücut ısısı 37 ° C altında olduğu sürece yumurtlama olmadığı anlaşılır. Ateş 37’nin üzerine (37.1 – 37.5) çıktığı zaman yumurtlama olmuş demektir. Ateş 10-1 5 gün sürer, sonunda adet kanaması başlar ve tekrar eski dereceye
yani 37’nin altına düşer.

Ne kadar dikkatli izlenirse izlensin gene de gebe kalma ihtimali vardır. Emniyet % 80 civarındadır.

Dışarı boşalma.

En doğal gebelikten korunma yöntemidir. Asırlardan beri bilinir. Burada erkek boşalmayı tam zamanında haznenin dışına yapar. Masrafsız ve biyolojik bir zararı olmayan bu yöntemle teorisi ile uygulaması arasındaki farktan dolayı % 100 emniyetlidir denemez.

Kondom (prezervatif) ile gebeliği önleme.

Burada penise lastik, latex veya kauçuk esaslı kılıf takılarak yapılır. Bu yöntem ayrıca kişileri cinsel münasebetle geçen hastalıklardan da korur. Şu anda araç kullanılarak gebelikten korunma yöntemlerinin arasında en yaygın olanlardan biridir denebilir. Her şeye rağmen lastiğin delik olduğu durumlarda gene de gebelikten korunma açısından emniyetsizlik söz konusudur. Fakat en son yüksek teknoloji ürünü kalite kontrol yöntemleri delik prezervatif ihtimalini son derece düşürmüştür.

Doğum kontrol yolları!
Doğum kontrol yolları!

Doğum kontrol yolları eskiden de vardı!

Eski doğum kontrol yöntemleri aslında bugünde kullanılıyor. Onlardan biri de rahim ağzı diyaframıdır.

Erkekteki kondom gibi lastikten yapılır ve bu lastik çembere gerilmiştir. Rahim boyunca geçirilir. Önce bu hekim tarafından kadına öğretilir. Ayrıca bu lastiğe sürülü sperm öldürücü maddeler de koruyuculukta yardımcıdır.

Ancak devamlı durması söz konusu olmadığından her defa takıp çıkarmak lazımdır. Diyafram her sefer temizlenmeli ve takılırken de yerine takılmalıdır. Doğru takıldığında büyük oranda emniyetlidir.

Vajinal (hazne) lavaj, vajinal jel, vajinal kimyasal köpük.

Cinsel ilişkiden sonra hemen vajinanın yıkanmasıdır. Bu yöntem hem estetik, hem biyolojik, hem de psikolojik yönden sakıncalıdır. Ayrıca, lavaj yapacak kadının seks organlarının anatomisini iyi bilmesi gerekmektedir. Profesyonel kadınlar bu usulü uygular. Aile kadınlarında ise bu metodun % 36 – 60 arasında başarısızlık şansı vardır.

Hazneye jel konarak korunma.

Sperm öldürücü maddelerin suda eriyen jel içindeki şekilleridir. Uzun bir kanal ile vajinanın en derin kısmına konur. Her temas için ayrı bir kanül dolusu jel uygulaması gerekmektedir. Vajinal tabletler, gebeliğe engel olmak için kullanılan tabletler iki grupta toplanır.

Su yada spermlerle birleşince köpürenler: Bu tabletler spermle birleşince köpürüp rahmin ağzında hem kimyasal hem de mekanik bir engel teşkil ederler. Bu köpükle karşılaşan spermler ölür. Bununla birlikte bu tabletler çok güvenilir değildir.

Çünkü, tabletin tam erimesi için 2 cc sıvı gerekmektedir. Vagina içinde hiçbir zaman bu kadar sıvı toplu olarak bulunmaz. Ayrıca, tabletin tam köpürmesi için 15- 20 ov gerekmektedir. Bu sakıncalarından dolayı tabletler yerine
ovuller yapılmıştır.

Spermlerle savaş,

Bunlarda sperm  öldürücü maddeler yağlı bir madde içindedir. Bunların da sakıncaları, eridikten sonra vajinanın içini çok kaygan yapmaları ve akıp camaşırları kirletmesidir.

Şimdi aynı şekilde, suda eriyen ovuller yapılmıştır ve bunlar gebeliği önlemek için oldukça yararlıdır.

Eski doğum kontrol yöntemleri;

Jel ve tabletler iyi kullanıldıkları takdirde gebeliğe % 80-85 oranında engel olabilmektedir.
Bu ilaçların tahriş edici ve alerjik etkileri yoktur.

Değişik Eski Doğum Kontrol Yöntemleri nelerdir? Mesela jel ve tabletlerdir. Jel ve tabletler iyi kullanıldıkları takdirde gebeliğe % 80-85 oranında engel olabilmektedir. Bu ilaçların tahriş edici ve alerjik etkileri de yoktur.

Rahim içine konan gebeliği önleyici araçlar:

Bu maddeler ilk defa 1920 yılında kullanılmaya başlanmıştır. O zaman mikropsuz çalışma imkânları azdı. Bu sebeple rahmin içine konan maddeler büyük iltihabi olaylara yol açmış ve bırakılmıştır.

Son zamanlarda tıbbın mikroplarla savaşma imkanının genişlemesi sonucu bu metot yeniden ortaya çıkmıştır. Spiral adı verilen ve polietilenden yapılmış bir madde dünyanın birçok memleketinde geniş halk kitlelerince kullanılmaya başlanmıştır.

Doğum kontrol yolları ve araçlar;

Spiral ancak doktor tarafından uygulanabilen bir araçtır. Rahim içi araç, adet bittikten sonra uygulanır. Yeni doğurmuş olanlarda adet gördükten, düşük yapanlarda da düştükten sonra takılması önerilmektedir.

Rahim içi araçlar ile gebelik ihtimali binde 5 – 10 arasındadır. Yani gebeliği % 9 9 .5 önleyebilmektedir.
Bu konuda birçok insanın aklını kurcalayan soruya gelince: Bu araçlar kanser yapar mı?

Hangisi tutarsa,

Günümüzde bu aracı kullanan kadın sayısı 100 milyondan fazladır. Ama hiçbir kimse spiralin kanser yaptığını bilimsel şekilde gösterememiştir. Milyonlarca kadında tespit edilen şikayetler şunlardan ibarettir:

Yaşanan sıkıntılar,

Anormal kanamalar % 2-3.
Spiralin kendiliğinden dışarı atılması %5-6 .
Ağrı % 0.8.
Gebelik % 0.5.
Enfeksiyon % 2-4 .
B unlar dışında çok seyrek olan başka durumlar da tespit edilmiştir. Ama burada sözü edilecek kadar önemli değildir.

Memleketimizde kurulmuş olan gebeliği önleme polikliniklerinde düzenli kontroller yapılmaktadır Ve yani bu gibi normal olmayan durumların tespiti ve hemen düzeltilebilmesi önemlidir. Bu amaçla spiral takılmış kadınlar 6 ayda bir kontrole çağrılmaktadır.

Bu kontrollere düzenli giden biri için yukarıda verilen yüzdeler çok daha düşük olacaktır.

Ağır yük altına girmemek için önden tedbir al! Spiral kullanımında çocuk istendiği zaman doktorunuza başvurup rahim içi aracını kolayca çıkarttırabilirsiniz. Doğum kontrol yolları ile tedbir al! Bu araçların konulması ve çıkarılması hemen hemen ağrısızdır. Ayrıca uyuşturmaya ya da bayıltmaya hiç gerek yoktur.

Teknoloji yardımcımız!

Son yıllarda doğum kontrol araçları çok geliştirilmiştir. Şekilleri olduğu gibi etkilerini arttıran bakır teller araca ilave edilmiştir. Ayrıca çok kısa bir sure evvel bakir tellerin korozyonla kopma ihtimalini ortadan kaldırıldı.
Bu amaçla gümüş tel çekirdekle takviyeleri yapılmış rahim içi araçlar hazırlanmıştır.

Etki mekanizmaları kasılmalara, (rahim tubata) rahim içi ortamın döllenmiş yumurtanın yerleşmesine mani (iltihabi
ve kimyasal) olur. Ve bu şekilde gebeliği önlediği kabul edilir. Yeni araçlar doğurmamış kadınlara da takılabilmektedir.

Doğum kontrol hapları (Oral kontraseptivler)

Ağızdan alınan ve hormon karakterinde olan bu maddeler kadının yumurtlamasını ovulasyonu engellemektedir.

Doğum kontrol hapları 1956 yılında Porto Rico’da iki defa kullanılmaya başlanmıştır. İlacın terkibi, Östrojen ve Gestagen denen iki hormonun karışımıdır.

Doktorunuz ancak gerekli muayeneleri ve tahlilleri yaptıktan sonra size bu ilacı verebilir. Bütün devlet hastanelerinde doğum kontrol servislerinde bu muayeneler ücretsiz yapılmakta ve ilaçlar yine ücretsiz olarak verilmektedir.

En iyisi hangisi,

Doğum kontrol tabletleri adetin 5. günü alınmaya başlanır ve her gün bir tane içilir. İlaç içmeyi hiçbir zaman unutmamak gerekmektedir. Eğer unutulursa ertesi gün iki tablet birden içilmelidir.

Kutu bitince ilaç içme işine o ay için son verilir. Birkaç gün sonra da adet kanaması başlar.

Bu haplar yumurtlama işini durdurduğu gibi, aynı zamanda rahmin ağzındaki ifrazatın karakteri de değişir. Spermleri rahimin içine geçirmeyecek bir karakter kazanır. Başka bir deyişle, doğum kontrol haplarının çift güvenlikli bir koruyucu etkisi vardır.

Doğum kontrol yolları ve haplar;

Bu tabletleri kullanan kadınların (İlk ay dışında) gebe kalma ihtimali yok denecek kadar azdır. Bununla birlikte ilk defa kullananlar o ay için başka tedbirlere de başvurmalıdırlar.

Gebeliği önleyici ilaçların yarar ve sakıncaları da vardır. En doğrusu erkeğin korunmasıdır bunu sakın unutmayın!

Doğum kontrol hapları zararlı mı ve faydalı mı?

Şöyle özetlenebilir.

• Bugüne kadar bu doğum kontrol haplarının kanser yaptığını bilimsel olarak kimse ispat edememiştir.

Ağrılı adet gören kadınların tedavisinde de kullanıldığı için doğum kontrol hapı alanlarda adet ağrısız olur.

• Kanın pıhtılaşmasını biraz artırmaktadır. Yapılan istatistiklerde crombo-filibit denen hastalığın, ilacı kullananlarda, kullanmayanlara oranla biraz daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir.

İlaç kesilince kanın pıhtılaşmasındaki artma hemen normale dönmektedir.

• Doğum kontrol hapı alan şeker hastalarında kan şekerinin normal bir seviyede tutulması biraz zorlaşmaktadır. Bunu destekleyen bilim adamları vardır.

Gebelik anlaşılmayıp ilaç alınmaya devam edilirse kız çocuklarında erkekleşme belirtileri görülebilir.

Doğal olan iyidir,

• İlaç bırakıldıktan sonra gebe kalma şansı çok artar. Bundan dolayı bu ilaçlar aynı zamanda çocuğu olmayan ve çocuk isteyen kadınlara da belirli bir süre -iki üç ay-verilebilir.

İlaç alındığı sürece göğüslerde bazen dolgunluk olabilir.

Bırakıldığı zaman adet bozukluğu yapabilir.

Kilo artması olabilir.

Hafif bulantı olabilir.

Yan etkiler,

• Adet arasında kanama olabilir: Böyle durumlarda ilacı kesmemek gerekir. Durumdan doktorunuzu haberdar ederseniz hem daha iyi aydınlanmış olur. Ayrıca az bir ihtimal de olsa başka bir nedenle meydana gelebilecek kanamayı tespit ettirmiş olursunuz.

Kilo artması, bunaltı, adet arasındaki kanama pek önemli değildir.

Doğum kontrol haplarının zararları ve faydaları;

Bu şikâyetler özellikle ilaca yeni başlayanlarda sık görülür. Zamanla bu gibi birçok şikâyetler geçecektir.

Spiral takılan kadınlar gibi, doğum kontrol hapı alanlar da 6 ayda bir kontrol edilmelidirler.
Son yıllardabirleşimi gestagen ve östrojene dayalı daha az yan etkili oral kontraseptifler hazırlanmıştır.

Bunların bazıları, tek hormon da ihtiva eder. Ayrıca bazıları ise içindeki hormonların miktarlarının
değişmesine bağlı üç fazlı haplardır. Hap unutulmazsa emniyet % 100’dür. Ancak kişisel kanımız
ülkemizde ki kadınlarında yukarıda belirtilen yan etkiler dış yayınlarda belirtildiğinden çok daha fazla görülmektedir.

Bazı gebeliği önleme yöntemleri hormonal etkiyle yumurtlamayı durdurmaktır. Ayrıca tubalara, rahim ağzı salgısına ve iç zarına etki  ederek gebelliği önlediği kabul edilmektedir.

Doğum kontrol hapları aşağıdaki durumlarda dikkatli kullanılmalıdır.

• Sigara içenler
• 40 yaşın üzerindeki kadınlar. Ailesinde şeker hastası kişiler
Tansiyonu yüksek kişiler
Kalp yada böbrek hastalığı olanlar
Ailesinde üreme organı kanseri (meme ve rahim kanseri gibi)
Sarılık geçirmiş kişi
Safra kesesi hastaları
Varisleri mevcut insanlar
• Doğum yapmamış ve adet kanamaları düzensizler.
– Vajinal steroid ovuller

Bunlar ağızdan alınan haplar yerine hazneye konulan, orada eriyerek zamanla aynı etkiyi gösteren terkiplerdir. Genellikle gestagen ihtiva ederler. Mekanizmaları hormonal etki ile kadında yumurtlamayı durdurmaktır.

Doğum kontrol yolları:

Bazı steroidler vajinal kullanılacağına ayda veya ayda bir depoenjeksiyon olarak denenmiş ve denenmektedir. Her
türlü yönden çok başarılı olmuş yöntemler denemez.

Sterlizasyon,

Bunda amaç kadında tubaları bağlayarak veya elektro koagulasyonla yakarak kapamaktır. Bunun yanında erkekte ise sperm yollarını bağlamaktır. Her ikisi de dünyada yaygın kullanılmaktadır.

Kadında tuba bağlayarak kısırlaştırma erkekte sperm yollarını bağlayarak kısırlaştırma karara bağlanmıştır. Bunun yanında, ülkemizde nüfus planlama kanununa ek çıkan 2827 no’lu kanuna bağlı tüzüğün 1- 0/2 maddesi (erkek) 1 – 0/3 maddesi (kadın) gereğince yapılmaktadır. Ve yani bir anlamda serbest bırakılmıştır.

Bu yöntemle kadının sadece çocuğunun olması engellenmektedir. Kadınlığı, hormon ve adet düzenini kesinlikle etkilemez.

Erkekte sperm borularının bağlamanın da erkeklik gücü ile uzak yakın alakası yoktur.

Related Articles

Adblock Detected

Merhaba. Sitemiz yoğun bir emeğin ürünüdür! Sitede dolaşmak için lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatın. Please Close The Ads Protector.